Cançons tradicionals de Carola Ortiz
Cançons tradicionals de Carola Ortiz

Redacció

Cançons i romanços tradicionals amb una mirada contemporània a La Sala d’Argentona

El quart projecte de Carola Ortiz com a creadora pretén, a través de cançons i romanços tradicionals, explorar i descobrir la realitat de les ancestres de la Península, mitjançant la narració i el record de moments importants del seu cicle vital

CAPGROS BLACKFRIDAY NOVIEMBRE 2023 06


La Sala d’Argentona acull, el proper dissabte dia 18, l’espectacle musical ‘Cantareras’ de Carola Ortiz. Un espectacle que recull cançons i romanços procedents dels Països Catalans i de la península Ibèrica, extrets principalment de la tradició oral en clau femenina.

Amb una mirada contemporània i sonoritats recollides del folk, el jazz i l'electrònica, el quart projecte de Carola Ortiz com a creadora pretén explorar, reconnectar i descobrir la realitat de les ancestres de la Península, mitjançant la narració i el record de moments importants del seu cicle vital, com el festeig, el casament, la maternitat o la mort.

'Cantareras' és el quart projecte com a solista de Carola Ortiz i es presenta en format de disc i espectacle. Engloba un recull de cançons i romanços extrets de la tradició oral femenina de la Península Ibèrica, revisitades amb una mirada contemporània amb sonoritats del folk, la música medieval, el jazz i l’electrònica. El projecte pretén explorar i mostrar la realitat de les dones d’abans i de moments importants del seu cicle vital, representant els rituals del festeig, el casament, la maternitat o la mort, així com les històries que envoltaven els mites i les llegendes de personatges femenins com les serranes, que vivien al bosc i caçaven o el romanç de “La donzella guerrera”, molt popular al segle XV i del que se’n troben versions en diferents llengües a diferents països de la conca Mediterrània. Cantareras eren les dones que omplien les cànteres d’aigua a les fonts i al riu, un ofici tradicionalment relacionat amb la dona i actualment quasi obsolet o extint (a Europa). Cànter és la fusió de dues paraules: cantar i úter. Cantant, les dones expressaven els seus mals i penúries, i deien coses que no gosaven dir públicament. A més, la veu i la percussió representava l’única opció de fer música que tenien les dones aleshores, i inclús feien servir objectes quotidians i estris de cuina com culleres, plats, ampolles de licor, paelles, didals i morters com a instruments d’acompanyament a les seves veus.

Filla de músic de jazz i de mare vinculada al món del teatre, Carola Ortiz (Terrassa, 1986) és una artista egarenca que es defineix a ella mateixa com a creadora i investigadora musical multiforme. Amb carrera de clarinet clàssic i cant de jazz a l’ESMUC, des del 2009 treballa, crea i fa recerca per dur a terme projectes musicals que, de bon principi, li suposin un repte. La seva curiositat no té fi i mescla amb llibertat i fluïdesa la improvisació que es respira als clubs de jazz (on ha crescut), la disciplina de la música clàssica (després de molts anys d’estudi al Conservatori de Terrassa) i la força rítmica i melòdica de les seves arrels ibèriques, infusionant sonoritats de les músiques de l’est del Mediterrani fins a aromes de la música de la Índia (fruit dels seus nombrosos viatges per aquests països).

Amb tres àlbums com a compositora i productora ha tocat la seva música per clubs, teatres i festivals per més de 30 països diferents i ha cridat l’atenció de la premsa nacional i internacional, tant en l’àmbit del jazz com de la música d’autor i les músiques del món.

FITXA ARTÍSTICA

  • Veu, clarinet, percussions i direcció musical: Carola Ortiz.
  • Dilruba, viola de gamba, flautes, percussions i cors: Miriam E. Laffitte.
  • SPD, seqüències, lafta, davul i cors: Alex Guitart.
  • Contrabaix, sintetitzador i cors: Carla González.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive