Estopa, al festival Arts d'Estiu de Pineda de Mar d'una edició anterior. Foto: ACN
Estopa, al festival Arts d'Estiu de Pineda de Mar d'una edició anterior. Foto: ACN

Cancel·lat el Festival Arts d'Estiu de Pineda de Mar

Informes acústics fora de termini i les queixes veïnals acaben amb el festival de música més important del Maresme durant l'estiu.

La 12a edició del Festival Arts d’Estiu no se celebrarà. Ho han anunciat aquest dimecres els organitzadors del certamen a una setmana del seu inici. El Departament de Territori no ha autoritzat la celebració de l’esdeveniment a la platja dels Pins de Pineda de Mar. Fonts del Departament han explicat a l’ACN que l’organització del certamen va presentar un estudi d’impacte acústic, necessari per rebre els permisos, fora de termini i que aquest no complia els requisits ni contenia mesures correctores de l’impacte. Tot i això, els concerts de Carlos Rivera, Rozalén, Sopa de Cabra i Els Amics de les Arts + The Tyets han canviat de recinte i tres d'ells de data, i tindran lloc a Sant Feliu de Guíxols.

Els organitzadors del festival han lamentat “profundament” comunicar que aquest any no se celebrarà el festival Arts d’Estiu, que tenia previst començar el 2 d'agost. Les denúncies d’un reduït grup veïnal del municipi presentades al Síndic de Greuges contra la gestió del soroll feta per l’Ajuntament de Pineda el 2022 han estat el detonant de l’actual situació, han assenyalat en un comunicat.

Han apuntat que des de l'organització i l'Ajuntament de Pineda de Mar s'ha treballat intensament i s’ha redibuixat el festival amb “una proposta de mínims per atendre a totes les peticions i requeriments limitant el nombre de concerts, la sonometria i el tancament del recinte a les 12 de la nit, però tot i els esforços invertits aquestes últimes setmanes finalment no serà possible”.

Han recordat que el festival porta tres anys celebrant-se al mateix espai, “única zona del municipi que amb les condicions actuals permet la idiosincràsia d’un esdeveniment d’aquestes característiques, amb un interès turístic, econòmic i cultural pel municipi i que en la seva última edició va obtenir els permisos sense problemes i es va celebrar segons la llicència municipal i complint amb les normatives”. En aquest context, han destacat que a menys de 10 dies de l'inici dels espectacles i “sense capacitat de maniobra” han de suspendre el festival”.

Des de l'Ajuntament de Pineda de Mar, el Centre Cultural de Pineda i The Project han demanat disculpes al públic, “la principal víctima que ha estat fidel al festival durant 11 edicions”, als artistes i proveïdors que han confiat en ells i als que a aquestes alçades “poques possibilitats els queden de reubicar els seus concerts o les seves infraestructures i treballadors” i al patrocinadors.

L'import de les entrades de les actuacions cancel·lades es tornarà íntegrament al mateix sistema des del que van ser adquirides durant els propers dies.

Actuacions que s’han salvat

Tot i això, els organitzadors han manifestat que han salvat alguna de les actuacions d'aquesta edició, canviant de recinte i reubicant els concerts al Guíxols Arena (Festival de la Porta Ferrada, Sant Feliu de Guíxols). Els shows de  Carlos Rivera, Rozalén, Sopa de Cabra i Els Amics de les Arts + The Tyets segueixen endavant i les entrades adquirides seran vàlides per accedir al nou recinte. El concert de Rivera serà el 2 d’agost; Rozalén, el 9 d’agost; Sopa de Cabra, el 26 i Els Amics de les Arts i The Tyets, el 27 d’agost.

Departament de Territori

Fonts del Departament de Territori han explicat a l’ACN que l’organització del certamen va presentar un estudi d’impacte acústic, necessari per rebre els permisos, fora de termini. Segons les mateixes fonts, Acció Climàtica va valorar que aquest darrer informe acústic no conté mesures correctores de l’impacte: “L’estudi aportat, malgrat reconèixer l’important impacte acústic que generarà l’activitat, no acredita que s’utilitzin les millors tècniques disponibles existents per complir els objectius de qualitat acústica, no fa cap estudi d’alternatives i no preveu cap mesura correctora significativa”.

Territori es va adreçar a l’Ajuntament de Pineda de Mar el 21 de juliol oferint-li la possibilitat que, “en el termini màxim de 5 dies presenteu les mesures correctores i/o al·legacions que considereu oportunes”. Un termini que ja va expirar sense resposta.

Queixes veïnals

Les mateixes fonts han explicat que ha rebut un total de 52 queixes i denúncies de veïns per soroll excessiu i molèsties durant el tràmit d’audiència, i que l’any 2022 la celebració del festival de forma coincident amb altres dos, va provocar nombroses queixes dels veïns per l’excessiu soroll. De fet, hi ha una investigació de la Fiscalia en marxa, han afegit.

Des del Departament s’ha èmfasi en què en una reunió celebrada el 22 de novembre del 2022 entre representants del Departament de Territori i l’alcalde de Pineda de Mar, regidors, secretari municipal i altres intervinents, ja es va posar de manifest la necessitat de presentar un estudi d’impacte acústic suficient i actualitzat.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive