Cabrils, segon any com a Vila del Llibre.
Cabrils, segon any com a Vila del Llibre.

Cabrils torna a ser Vila del Llibre aquest cap de setmana

Cabrils serà per segon cop Vila del Llibre amb una mirada crítica sobre la sostenibilitat i l’emergència climàtica

Cabrils tornarà a ser la Vila del Llibre aquest proper cap de setmana, primer d'abril, en un esdeveniment que se celebrarà entre la tarda del dia 1 i tot el diumenge 2. Com ja va passar en l'anterior edició, la cita tindrà la transformació social com a fil conductor amb la sostenibilitat i l'emergència climàtica. L'alcaldessa, Maite Viñals, va explicar en la presentació de l'esdeveniment que volien estirar "el fil verd del clima, perquè creiem fermament que la literatura ens proporciona espais per pensar i decidir quin món volem deixar a generacions futures”.

El programa de Cabrils Vila del Llibre aborda l’emergència climàtica i la sostenibilitat de manera equilibrada, entre ciència, divulgació, literatura i entreteniment. La inauguració tindrà lloc dissabte 1 d’abril, a les set de la tarda, a l’Àgora de la Biblioteca de Cabrils, on s'entrevistarà al periodista i naturalista José Luis Gallego Garcia.

Aliats al camp contra el canvi climàtic

També passaran pel festival altres experts en sostenibilitat com el botànic i consultor enoturístic Evarist March Sarlat i Mireia Boya, directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, autora de No vull ser reina! (Ara Llibres), que lligarà el fil verd d’enguany amb el fil lila, dels feminismes, de l’any passat.

VdL Cabrils 2023 entrada 02
 

Pel que fa a l’apartat més literari, coincideixen com a novetats editorials en el festival dues novel·les on la crisi climàtica i la nostra relació amb la natura tenen una importància cabdal en l’argument. D’una banda Profecia (Edicions de 1984), de Raül Garrigasait i Colomés; i de l’altra Solastàlgia (L’altra Editorial), d’Ada Castells Ferrer, on una inundació de la ciutat obliga la protagonista i la seva família a fugir-ne i refer el seu pacte amb la natura.

La ciència ficció també tindrà protagonisme

També hi haurà lloc, no podia ser d’una altra manera, per a la ciència-ficció pura i dura. Des del Gulliver de Swift, passant per Verne, Wells, Bradbury, K. Le Guin i un llarg etcètera, són milers els escriptors del gènere que han inventat nous mons, han advertit dels perills que corre aquest i han imaginat mil maneres com la humanitat pot morir aixafada per la força de la natura.

Els espectacles que es faran durant el cap de setmana també tindran relació amb la crisi climàtica i la sostenibilitat. Laberta Delpoblet, amb una proposta per a tota la família, presentarà Oh! Aigua!, sobre l’excés de plàstics i com han passat a formar part de l’ecosistema marí de tot el planeta; Ramon Bartrina Ibañez, poeta i editor, que presentarà l’espectacle musical d’ecopoesia Apus apus; i Xavi Lozano Palay, mestre en reciclatge i en transformar en instruments objectes quotidians, que fa sonar, i molt bé, qualsevol cosa que ens imaginem. Tancarà el festival un espectacle teatral d’improvisació, Improshow, que tindrà relació amb l’emergència climàtica segons la voluntat del públic assistent.

Tot tipus d'activitats infantils

Les activitats infantils i familiars, com en totes les viles del llibre, tindran un important pes específic en el programa. Nadia Ghulam, refugiada de la guerra d’Afganistan, que fa molts anys que viu a Catalunya i escriu en un perfecte català, parlarà de les migracions a partir del seu conte El somni de la Mirabel, escrit en la col·lecció Contes a la deriva, que publiquen de la mà La Galera i Open Arms per conscienciar la canalla.

Hi haurà temps també perquè Laura Asensio Plazaexpliqui la història de Julia Butterfly, l’activista nord-americana que va viure dos anys al capdamunt d’una sequoia per evitar que la tallessin; i per fer una gimcana amb l’editor d’Edicions del Pirata, Bernat Cussó Grau, sobre les grans civilitzacions de la història. També hi haurà participació de "km 0" amb la cabrilenca Elisabet Sadurní Moreta, que farà recomanacions literàries, amb la col·laboració de la Biblioteca Pública de Cabrils,  pels més menuts per conscienciar, des de ben petits, que el món s'ha de cuidar.

On es fa el festival?

El festival d’enguany canvia d’ubicació i situa el mercat editorial al llarg del carrer Domènec Carles on, a punta i punta hi trobarem els escenaris. Un a la plaça de la Bodega, on es desenvoluparà el programa infantil i familiar, i l’altra a l’Àgora de la Biblioteca Pública de Cabrils.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive