https://youtu.be/eogpIG53Cis

Blade Runner: què la fa especial i 5 coses que no en sabies

El Foment de Mataró acull la projecció especial dels 40 anys de Blade Runner aquest dijous dins el festival Panòptic

El Festival Panòptic de Mataró programa aquest dijous 16 la seva projecció més especial. Perquè es fa al Foment Mataroní i perquè en contra de la resta de programacions, no va ni de nous discursos ni de nous creadors: tiren de clàssics i se’n van a un llargmetratge de culte: Blade Runner. Sí, l’original.

El Panòptic celebra el 40è aniversari del film de Ridley Scott, amb una projecció del Muntatge del Director que presentarà el periodista Xavi Sánchez, podcaster a Marea Nocturna (Radio Primavera Sound). La pel·lícula, inspirada en la novel·la de Philip K. Dick ¿Sueñan los androides con ovejas eléctricas?, ens mostra un cert imaginari de la intel·ligència artificial, una tecnologia que, avui dia forma part de les nostres vides de manera gairebé imperceptible però decisiva. Una realitat diferent de la que imaginaven els autors d'aquesta obra de ciència-ficció.

40 anys de Blade Runner

  • Blade Runner
  • Ridley Scott, 1982, VOSE, 117’
  • Amb la presentació de Xavi Sánchez (escriptor i podcaster de Marea Nocturna)
  • *Les entrades per aquesta sessió es compren a la taquilla del Foment Mataroní
  • Més informació i entrades del Festival Panòptic, aquí

 

Què fa especial Blade Runner

Blade Runner és més que una pel·lícula. Ja el 1982 va ser un fenòmen tot i que és a posteriori que va anar transcendint més. Se la considera un dels grans clàssics de la de la ciència-ficció, sent fins i tot la precursora d'un gènere que en aquells temps es considerava revolucionari: el cyberpunk. La cinta presenta una versió distòpica de la ciutat de Los Angeles, sotmesa a la fabricació d'humans artificials, coneguts com replicants.

Malgrat els pèssims resultats en taquilla, l'obra va aconseguir en les dècades posteriors un èxit sense precedents, obtenint el títol de pel·lícula de culte. Un clàssic modern que ja va presentar llavors les preocupacions fonamentals de la societat del segle XXI.

brian taylor bladerunner scaled
 

 

5 curiositats de Blade Runner que segurament no saps

  1. El director sempre va voler que Dustin Hoffman interpretés a Rick Deckard.
    El personatge de Rick Deckard va tenir moltes dificultats per a trobar un actor a l'altura del seu protagonisme. Dustin Hoffman va ser sempre el preferit del director en una llarga llista de noms, on es trobaven figures de la talla d'Al Pacino, Siguin Connery, Jack Nicholson i fins i tot Arnold Schwarzenegger.
     
  2. Harrison Ford es va mantenir durant tot el rodatge esquerp i malhumorat.
    Malgrat la repercussió que finalment va tenir la pel·lícula, el protagonista de la mateixa sempre va pensar que el projecte no valia res. S’explica que tal era el seu descontentament durant el rodatge, que les baralles entre Ford i Scott es van succeir fins a l'últim dia de rodatge. Fins i tot la seva companya de repartiment, Sean Young, recorda encara les moltes descaradures del veterà actor.
     
  3. Una estranyesa: se’n van fer sin a 7 versions
    Segons els productors de Blade Runner, el resultat final no va acabar d'agradar a ningú de l'equip. Raó per la qual van crear diverses versions de la pel·lícula, que van ser publicades al llarg dels anys. En total, l'obra compta amb set muntatges diferents.
     
  4. Scott volia que es digués Gotham City
    Scott tampoc va estar d'acord amb el títol que va rebre la pel·lícula, inspirat en un llibre de William S. Burroughs. La seva aposta inicial era Gotham City, en relació a la ciutat on viuen les cabres i a la ciutat on es desenvolupa l'acció.
     
  5. Us la imagineu amb el toc característic de Scorsese?
    Abans d'arribar a les mans de Ridley Scott, el llibret de la pel·lícula va passar per multitud de figures de Hollywood, interessades a dirigir l'adaptació. Entre elles, el cèlebre actor Gregory Peck i un llavors novell Martin Scorsese.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive