Els Armats a la Setmana Santa de Mataró
Els Armats a la Setmana Santa de Mataró

Els 5 imprescindibles de la Setmana Santa de Mataró

Repassem les cinc grans processons que resumeixen la personalitat pròpia i híbrida de la celebració de la Setmana Santa a la capital del Maresme

patrocini FinquesGuillem02


Mataró inverteix el temps de Quaresma en anar-li tallant potes a la Vella i, alhora, en anar preparant i esperant la Setmana Santa. La celebració dels dies sants i fins la Pasqua és, a Mataró, tot un fenomen de masses que abraça molts actes entre litúrgics, cerimònies com el Via Crucis i sobretot processons que treuen pel carrer la devoció, les imatges sobre els seus passos, les seves músiques i les seves maneres de fer. Els grans dies de l’any per la molta gent de confraries i germandats locals -centenars i centenars- que té, sobretot, 5 punts de màxima atenció. Els repassem.

El Prendiment

 • Dia: Diumenge de Rams - 24/3
 • Passos. Armats, Jesús Captiu

La processó del dia de Rams és la primera grossa, amb els Armats i Jesús Captiu, la representació inicial i tot el seu recorregut. Una oportunitat de contemplar el pas més pesat de tots els que surten i el desplegament de forces que suposa treure’l al carrer. El Prendiment és molt popular perquè ve a ser la porta que s’obre i que desencadena tota la resta i perquè culmina un dia especial de benediccions, palmons i saetes. 

Nit Morada

 • Dia: Dijous Sant - 28/3
 • Passos. Nazareno, Esperanza

La cita d’aires més sevillans de la Setmana Santa Local. A Cerdanyola i durant moltes hores i amb moments diferents com la sortida del temple o els trams més celebrats camí de la casa de l’entitat es viu el més semblant a la coneguda ‘Madrugá’ sevillana que es pot veure a Mataró. Intensitat, passos duts a l’estil ‘costalero’ i la relació única entre mare i fill al final, amb els ‘encuentros’. La Noche Morá és pura intensitat, té el Nazareno i l’Esperanza de grans protagonistes i permet contemplar el bon fer, el bon desfilar d’aquesta confraria i el seu escrupolós respecte per l’estil i la litúrgia.

Nit del Silenci

 • Dijous Sant - 28/3
 • Passos. Armats, Oració, Coronació, Dolors

La més austera de totes les processons surt de Santa Maria i reuneix els passos més fidels a la tradició catalana i es caracteritza per l’austeritat, el recolliment i el respecte. Té com a afegit a més, de fa anys, que surt en processó la imatge de la Mare de Déu dels Dolors que durant tot l’any presideix la seva capella homònima, la joia barroca de Mataró. Obren la passa els Armats i és especialment impactant el final de la Nit del Silenci, amb una plaça de Santa Maria a les fosques, entre torxes, en pur recolliment i sense que se senti una ànima.

Processó General

 • Divendres Sant - 29/3
 • Passos. Tots

La cita més important de totes, l’acte que és Patrimoni Cultural de la Ciutat, la processó més llarga i que desplega imatges, confraries, tradicions i maneres de fer ben diferents.Hi surten tots els passos mataronins habituals d’aquesta cita menys la Verònica, que ja fa anys que hi va desistir. La Processó General omple a vessar el seu recorregut, té moments especials en la sortida, al llarg del carrer d’Argentona i també a la part final, amb l’arribada a la Plaça de Santa Anna i els ‘encuentros’.

Processó Infantil

 • Dia: Diumenge de Pasqua - 31/3
 • Passos: -

La darrera d’arribar, de totes les processons. Un cop acabada la Missa de Pasqua a Maria Auxiliadora surt la processó infantil que organitza el Nazareno i l’Esperanza i que fa lluir a les noves generacions d’aquesta entitat. Porten una imatge de Crist Ressuscitat, que és el que se celebra per Pasqua.

Arxivat a:

Comentaris (2)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telèfon: 93 312 73 53
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive