10 coses que has de saber abans d’anar a Patum de Berga
10 coses que has de saber abans d’anar a Patum de Berga

10 coses que has de saber abans d’anar a la Patum de Berga

Berga recupera la seva festa idiosincràtica de Corpus tres anys després i s’espera una edició especialment massiva de la mateixa

Berga és a punt d’esgotar el compte enrere més desesperat en espera de la seva Patum. Ningú, ni totalment guillat, podia imaginar-se el 23 de juny del 2019 que caldria esperar fins al 15 de juny del 2022 per tornar a fer Patum. Aquell diumenge, mentre la resta de Catalunya feia la revetlla de Sant Joan, les guites feien espetegar els seus darrers fuets de matinada en una plaça de Sant Pere plena com sempre per Corpus.

Des de llavors el mutis, la tristesa, dues suspensions. La maleïda Covid. Però com que tot arriba que s’acaba, som a juny del 2022 i han passat l’Ascensió i la Pentacosta, que a Mataró ningú sap què és perquè per nosaltres és la Fira. I això vol dir que la setmana que ve és Corpus, i Corpus vol dir Patum. Ull, perquè de festes de Corpus n’hi ha moltes, diverses i variades.

Des de l’ou com balla a l’espectacular celebració de València, el de Solsona o el de Sallent. Però cap té la prèdica ni l’anomenada del Corpus berguedà. S’albira una Patum massiva, fins i tot més que mai per les ganes desbordants que n’hi ha. Aquesta ha de ser la primera premissa per si s’hi vol fer cap.  Hi haurà molta gent. Potser si no hi has anat mai no és pas bona idea. Però tenim llibertat de moviments. Per això més val fer concatenada una guia de consells, quasi més preventius que reals, per si t’hi atreveixes. 

Aquestes són les 10 coses que has de saber abans d’anar a Patum. 

1. La festa és dels berguedans i tu ets un pixapí.

La Patum és de Berga i de la seva gent. De la comarca, també. La seva celebració motiva el retorn al municipi natal de tots els que n’han marxat per viure i treballar, per tant és un berguedans en sentit ampli. No facis cas de qui diu que no són hospitalaris: hi ha de tot però per norma general són encantadors. Això sí, tu pots arribar a comportar-te com un patumaire però si no ets berguedà no pateixis que en algun moment et diran, cantaran i blasfemaran com a pixapí. I no, no cal que siguis de Can Fanga ni que esmercis estones ni esforços en argumentar res. No ets berguedà, ets pots quedar però ets pixapí. I això no es discuteix.

Un Salt de Plens. Foto: ACN

Un Salt de Plens. Foto: ACN2. No és una festa major i no és un correfoc.

Si vas a Patum vas a una cosa diferent del que vagis a altres llocs en motiu del sant patró de torn. No és una Festa Major i encara que per la tele ens ensenyin sempre les mateixes imatges fes el favor i no diguis que vas a un correfoc perquè no hi té res a veure. La festa té uns codis, uns actes i un sentit ben diferent i singular. No en teoritzis ni descriguis i encara menys en pontifiquis si no en tens ni idea.


3. Sí, són figures i comparses ballant música de banda.

Si l’has vista mai per televisió o gravada, a les notícies o fins i tot si hi has estat i viscut i li busques tres peus al gat és probable que no els trobis perquè no n’hi han. Sí, la Patum famosa no és altra cosa que les seves comparses, a la Plaça o pels carrers del barri vell  de Berga, fent salts (que és com se’ls hi diu als balls) amb tothom passant-ho bé acompassadament amb música de banda especial i enganxosa (la salsa de la festa). Sí, en mataroní podríem dir que és com una mena de Dormida repetida o, més fàcil, ens pot recordar el No n’hi ha prou! de Les Santes que n’és una còpia descarada. Sí, no hi ha més. La festa és això i aquesta és la seva gràcia.

3518548
La gentada al voltant dels Nans Vells


4. Calça’t bé i porta el barret.

Si ets dels que vas amb xancletes, sandàlies o bambes lleugeres ara que fa calor ni se t’acudeixi comparèixer als actes de la Patum calçat així. Allà se salta, allà se’t trepitja, és probable que caiguis, que et destalonin. Calça’t bé, amb bamba alta o de xiruca. Ben lligada. I porta barret. Les guites no s’estan de res i en qualsevol moment et pot fer servei. Per cert: el barret es porta penjant al davant i no al darrere. La raó? Amb tantes empentes i atapeïment te’l poden estirar i t’escanyarien.

5. Et trepitjaran i t’empenyaran, no et queixis.

Ara que ja vas ben calçat, entendràs per què. A la Patum, ja ho hem dit, et trepitjaran. T’esclafaran. T’empenyaran. T’apartaran. Semblarà que t’ofeguis. Per la força passarà una guita o s’obreirà un ‘ruedo’ a plaça. Aniràs d’una punta a l’altra, la marea humana se t’endurà i potser et sembla que no hi voldràs ser. No et queixis. Saps allò de qui no vuglui pols que no vagi a l’era. La Patum és l’era, amic.

6. Què és cada dia?

L’esquema de la festa és la cosa més fàcil del món. Dos tipus de dies diferents que es repeteixen. Dimecres és igual que dissabte, dijous és igual que diumenge. Dimecres i dissabte, passacarrers. Només el Tabal, les guites, les maces i els gegants, amb la banda. Dijous i Diumenge, dies de Patum grossos: Patum de Lluïment al migdia i quatre salts complets de Patum a la nit. Llavors és quan surten els Plens i tot s’omple de foc. Divendres, al mig de la festa, és el dia dels nens. La Patum infantil. Escola de festa. Impagable, aneu-hi amb la canalla.

7. No busquis lògiques, presses, ni horaris

Els actes tenen una hora, però no hi ha pressa. Els passacarrers se sap per on van, però semblen descoordinats. La Patum funciona com a espetegades, seguint un ordre però avançant a estones, ritmes i idiosincràcies disperses. No t’atabalis buscant altre lògica que el tot flueix. Enveja-ho.

La Guita cremant el personal. Foto: ACN

La Guita cremant el personal. Foto: ACN8. Vigila amb la barreja i tasta el mau mau.

Tot i que no sigui gaire ben considerat com a eslògan, allò de ‘Patum i mam’ té fonament. Amb tantes hores, tant de carrer, tant de desvari i tanta gent realment els glops formen part de la festa i hi ha begudes pròpies. Beu-les amb moderació. Especialment la barreja, combinació de moscatell i anís sec que per més que sigui propi et pot estomacar quan surtis assedegat d’un salt atapeït. En venen freda a litres, però vigila. Fes gotets i espaiats en el temps. La recomanació és no abusar-no o no te’n recordaràs. L’altre mam propi, que a més d’un ens té el cor robat, és el mau mau. Senzill com beure a galet d’un porró la barreja freda de vermut i gasosa. Bo, fresquet, entra fàcil, dolcet. Sublim.

9. No ets d’aglomeracions? Ni t’ho plantegis

Si has arribat a aquest punt i encara tens dubtes de si anar a Patum quan resulta que ets una persona amb fòbia a les aglomeracions doncs fes-t’ho mirar perquè tens la comprensió lectora atrofiada de valent. Que no, que no hi ha calma ni lleugeresa d’espai en cap moment. Res. Nanai. Tu no.

10. Informa’t d’on vas i el per què: és Patrimoni de la Humanitat.

No cal arribar als extrems d’autèntiques rates de biblioteca i Youtube, que se saben els anys documentats de cada comparsa, el recitat dels No-do dedicats a la festa o exactament tot el relacionat amb l’univers especial d’aquesta festa, però informa’t una mica. Vas a una festa Patrimoni de la Humanitat, única i inconfusible. Digues a les comparses pel seu nom, coneix com ballen. No siguis pòtol i mira d’entendre el que passa a Berga per Corpus. I si en tens ganes, amb respecte, sobretot del sobretots: gaudeix-ne i fes-ne gaudir la resta.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive