Fal·lera pel Brunch
Fal·lera pel Brunch

Cugat Comas

Fal·lera pel Brunch a Mataró

El Brunch, la combinació anglosaxona que hibrida l’esmorzar i el dinar arrela amb força a Mataró: locals de tota la vida l’adopten i d’altres d’especialitzats són tot un fenomen

És probable que hagi pogut passar per alt a bona part dels mataronins però un dels fenòmens gastronòmics en boga a la ciutat (de fet la moda és global i òbviament també passa a casa nostra) és la del Brunch. Davant d’aquesta paraula evidentment anglesa hi ha dos tipus de públics: el viatjat, saberut o jove, que ja la té per la mà i la troba la cosa més normal del món, per una banda. I la dels molts que quan ens parlen d’un nou àpat que se’n vagi més enllà de l’esquema d’esmorzar, vermut, dinar, berenar i sopar ens perdem.

En els últims anys, un àpat de procedència anglesa ha guanyat terreny a Catalunya, conquerint els cors dels amants de la gastronomia. Parlem del Brunch, una combinació única d’esmorzar i dinar que s’ha convertit en una tendència culinària que no deixa a ningú indiferent. El terme “Brunch” és una combinació de les paraules angleses “breakfast” (esmorzar) i “lunch” (dinaret). Aquest àpat té les seves arrels a la Gran Bretanya i es va popularitzar als Estats Units a mitjan del segle XIX. Inicialment, va sorgir com una opció per a aquells que volien dormir més els diumenges sense saltar-se l’esmorzar ni el dinar. Aviat, aquesta pràctica va esdevenir una celebració social i una manera relaxada de gaudir de bons aliments i companyia.

Diguem-li globalització, però el fet és que el fenomen ha arribat a Mataró on hi ha autèntica fal·lera pels locals que n’ofereixen. Hi ha bars de tota la vida que s’hi han reorientat i també hi ha hagut novetats en forma d’obertures de locals que s’hi especialitzen. Si han vist cues o corrues de gent portes endins d’algun establiment en una hora que no els quadrava, aquí tenen l’explicació. Entren a fer un senyor Brunch. Tota una celebració.

La Condesa, al carrer de Sant Agustí, n’és un bon exemple. Obre pel Brunch i tanca per dinar. No porta ni mig any obert i ja és tot un fenomen. En Bryan, que el regenta, explica que “més de la meitat dels nostres clients són turistes estrangers que venen fins i tot de Barcelona atrets per les bones valoracions i ressenyes que tenim com a local especialitzat, i també hi ha un públic més local sobretot jove que cada cop aposta més pel brunch”. Assegura que a La Condesa estan sorpresos de l’èxit i que òbviament és el posicionament i la promoció a xarxes i internet el que els ha posat al mapa. 

La taula parada d’un Brunch és espectacular i pot tenir una mica de tot, salat i dolç, tot curosament preparat. En Bryan explica que “nosaltres apostem pels productes de Dulce Bakery, per dolços anglosaxons com Pancakes o gofres i per beure tenim cervesa, apperol, cava…”.  Torrades, cafès, còctels, bolleria, entrepans, bols de ioguerts… realment l’oferta d’un Brunch dista de la d’un esmorzar complet o d’un dinar. És ben bé una altra cosa.

Bars i granges de Mataró han vist el filó i s’apunten a la moda del Brunch. Alguns, com la popular Montse de Peramàs, ja fa 12 anys que ho fan. Hi ha una influència anglosaxona de la cultura o les sèries fa que cada cop més jovent compri el producte i el relat associat. Hi ha fal·lera i Mataró hi juga.

Què té un Brunch tipus?

El Brunch és conegut per la seva àmplia varietat de plats i ingredients que s’ajusten als gustos de tots. Alguns dels elements més característics inclouen:

Ous Benedictine: Aquest és un plat icònic del Brunch que consisteix en ous escalfats servits sobre una base d’english muffin i cansalada, coberts amb salsa hollandaise. És una combinació perfecta de textures i sabors.

 Waffles i Pancakes: Les varietats dolces de waffles i pancakes són essencials en un Brunch. Es poden acompanyar amb melmelades, fruits vermells o xocolata.
 
 Alvocat: L’alvocat s’ha convertit en un element fonamental del Brunch, ja que és la base perfecta per a les torrades d’ou, amanides o batuts saludables.
 
 Smoked Salmon: El salmó fumat és un altre ingredient estrella que sovint es serveix amb crema agria i ceba vermella en un Brunch.
 
 Cafè i Còctels: El cafè és imprescindible, però el Brunch també ofereix l’oportunitat de degustar còctels o aperitius que donen un toc festiu a l’àpat.

Comentaris (4)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive