Vista d'El Port de la Selva. Foto: Arxiu
Vista d'El Port de la Selva. Foto: Arxiu

El Port de la Selva, un cap de setmana a l’abric de la tramuntana

El poble pesquer, menys massificat que Cadaqués i presidit per l’impressionant monestir de Sant Pere de Rodes, ofereix estampes de postal, bon tiberi, i una porta d’entrada perfecta per explorar el Cap de Creus

La tramuntana, tal i com passa arreu de la Costa Brava i en especial als entorns del Cap de Creus, és un tema obsessiu per als veïns del Port de la Selva. El poble té dedicat un carrer a aquest vent del nord, que també dona nom a una mostra d’art contemporani, el TramuntanArt, del 25 de juny al 3 de juliol. Quan bufa fort, et deixa ben tocat de l’ala, que cantaven aquells. Però per notar la virulència de les ratxes, de fet, cal deixar el poble enrere i encaminar-se, per exemple, cap al far de Punta s’Arenella, pel fastuós camí de ronda que corre paral·lel al mar. Perquè el Port en si té una ubicació privilegiada, a l’abric del vent, quelcom que li ha permès desenvolupar-se al llarg dels segles com a municipi pesquer. Un esperit de vila marinera que avui, malgrat la irrupció del turisme, es manté plenament entre cases emblanquinades entre carrers estrets i costeruts que s’aboquen al mar.

El Port de la Selva té un atractiu extra: es manté autèntic

El Port de la Selva no és el municipi més bonic de la Costa Brava, menys pintoresc i de postal i sense el patrimoni arquitectònic que ostenten Cadaqués o Calella de Palafrugell. Però sí que manté una autenticitat que li dona un atractiu extra. La pesca segueix sent un dels motors econòmics d’un poble en essència tranquil durant gran part de l’any, on el turisme també hi deixa petja però sense les massificacions ni altres problemes associats que pateixen altres punts costaners catalans. Visitar-lo val molt la pena, i pot donar peu a un cap de setmana o escapada curta molt complerts amb la visita imprescindible a Sant Pere de Rodes o explorant el feréstec Cap de Creus.

Seguint els versos de Sagarra i Foix

iStock 166553687

La badia d'El Port de la Selva, que el protegeix de la tramuntana. Foto: Arxiu

El moll de la Timba i d’en Balleu, el carrer del Mar, el carrer Major i els múltiples carrerons que s’enfilen, costeruts, cap a l’església de la Mare de Déu de les Neus i, més enllà, cap als turons del Cap de Creus, conformen l’entramat urbà d’un poble sense grans monuments però ple de racons amb encant. Els passejos arran de mar són una delícia de la qual és impossible cansar-se’n, entre les terrasses dels múltiples bars i restaurants, les barques pesqueres amarrades al port de Reig o descansant a la sorra de la minúscula platja de l’Escar, i les cases que es bolquen al Mediterrani que sempre els ha donat vida.

Sagarra es va inspirar en El Cafè de la Marina i Foix va viure al poble llargues temporades

Si bé Cadaqués s’endú la fama com a niu d’artistes, el Port de la Selva ho pot fer perfectament com a vil·la de literats. Josep Maria de Sagarra es va inspirar en El Cafè de la Marina, un dels establiments de més solera del poble, per escriure la seva obra de teatre en vers. Arreu del poble s’hi poden trobar els versos de J. V. Foix, un dels grans poetes catalans del segle XX, que hi va passar llargues temporades (l’any 1947 s’hi va comprar una antiga casa de pescadors per 8.000 pessetes). Resseguir la ruta Foix no només permet descobrir els punts que l’escriptor freqüentava i que el van inspirar per a les seves creacions, sinó que és una manera fantàstica de conèixer els principals atractius del poble.

Fins al far de s’Arenella

iStock 1327430817

El far de s'Arenella, a una breu caminada d'El Port de la Selva. Foto: Arxiu

El camí de ronda cap a Llançà transcorre per petites cales i ofereix grans vistes

El Port de la Selva manté tota la gràcia en les distàncies curtes, però impressiona sobretot vist des de lluny, quan s’albira des de l’altra banda de la petita badia que li dona refugi. Una breu i còmoda caminada pel Camí de Ronda permet contemplar les millors vistes del poble encaixat entre el mar i els turons. El camí si volem ens pot dur fins a Llança, Colera i Portbou fins a la frontera francesa, però el tram més bonic és el que ens porta fins als entorns del far de s’Arenella, vorejant petites cales com la Medusa, Balleu o Vaquers. Malgrat que aquest sector de la Costa Brava tampoc s’ha salvat de l’urbanisme salvatge i depredador, algunes d’aquestes platges minúscules encara permeten, amb una mica de sort, trobar un racó on sentir-se lluny del brogit del món.

El Cap de Creus, aires salvatges

iStock 489427745

El paisatge únic del Cap de Creus

Les rutes pel parc natural són infinites per un territori amb poca petjada humana

El Pirineu desemboca directament al Mar Mediterrani conformant el Cap de Creus, un parc natural que causa veritable impressió. Es tracta d’un conjunt geològic únic al món, on les fuetejades de la tramuntana han generat formes d’erosió molt particulars que han determinat el paisatge feréstec i exposat a les inclemències. A través de les infinites pistes forestals i corriols que el conformen, podem descobrir a peu o en bicicleta el patrimoni natural i cultural del Cap, amb un relleu molt accidentat i un terreny rocallós i ressec que cau al mar en penya-segats que amaguen cales pràcticament inaccessibles. Entre pins torturats pel vent hi podem trobar antigues edificacions com ara l’ermita de Sant Baldiri de Taballera o l’icònic Far del Cap de Creus. Per als amants de les caminades llargues, la ruta entre el Port de la Selva i Cadaqués té trams durs i no és convenient fer-la els dies més calorosos, però la recompensa d’arribar un destí tan únic és massa

Sant Pere de Rodes, l’origen de tot

iStock 1285554552

El monestir de Sant Pere de Rodes presideix la serra de Rodes. Foto: Arxiu

Es tracta d'un dels millors exemples de l'arquitectura romànica catalana

El Port de la Selva està íntimament lligat amb el monestir de Sant Pere de Rodes, que corona un dels cims de la serra del nord del Cap de Creus. Es tracta d’un conjunt d’una majestuositat sense punt de comparació. Segurament l’exemple més sofisticat del romànic català (tant en l’arquitectura com en les formes escultòriques de les columnes i capitells), construït en terrasses per adaptar-se al terreny accidentat, va ser del segle XI al XIV el centre espiritual del comtat d’Empúries. Van ser precisament els monjos del monestir els qui van desenvolupar l’agricultura en aquesta zona tan agresta, donant peu a la formació de nuclis habitats com La Selva de Mar i, posteriorment, el Port de la Selva. Des del monestir, al qual es pot accedir fàcilment en cotxe, es pot gaudir d’una de les millors vistes del Cap de Creus. L’ascensió a peu és dura, una excursió per als més avesats ja que se salva un fort desnivell, però les panoràmiques amb les que se’ns premia valen molt la pena.

Paradís per a esportistes

iStock 865070864

La badia del Port de la Selva és perfecta per a la pràctica d'esports com el windsurf

La badia del Port de la Selva és ideal per a la pràctica del windsurf

La badia del Port de la Selva és ideal per a la pràctica de tota mena d’esports nàutics, com ara el windsurf, que es beneficia del vent de tramuntana que sempre porta cap a la costa. A banda, el rem, l’esquí aquàtic o el caiac també són propostes molt populars i amb diverses empreses que ho ofereixen. També és abundant l’oferta de passejades amb vaixell per descobrir els paratges que amaga el Cap de Creus, o creuers que porten a les diferents cales dels entorns. Més enllà del mar, també hi ha múltiples opcions per als amants del senderisme i de la bicicleta, tant de muntanya (les pistes són infinites) com de carretera (l’ascensió a Sant Pere de Rodes és una de les més populars i espectaculars de l’Empordà).


Parada i fonda

Al Port de la Selva no hi  manquen pas restaurants, amb pressupostos per a totes les butxaques, ni allotjaments per passar-hi un cap de setmana –o més- amb totes les comoditats.

Ca la Tina. Un clàssic del Port de la Selva. Menú molt extens i casolà a un preu més que assumible per la qualitat que s’ofereix, sobretot amb els guisats o l’arròs caldós. Sigui quina sigui la tria, no falla. A banda de restaurant és hostal així que també és una opció d’allotjament. Més informació.

Cal Mariner. La cuina i el servei del restaurant estan a l’alçada de la ubicació privilegiada amb terrassa just davant del mar, quelcom que no és pas moneda comú als establiments de la Costa Brava. I a això s’hi sumen uns preus força correctes. Molt recomanable reservar per gaudir de les seves paelles, musclos, pastissos de peix i altres delícies. Més informació (Tripadvisor)

CA l’Herminda. Inaugurat l’any 1963 per la senyora Herminda, els seus fills han mantingut fins avui el negoci, en forma de restaurant mariner on trobar els plats catalans més típics de peix i de marisc. El restaurant es troba situada en l’antiga bodega d’una casa de pescadors. Més informació.

Hotel Spa Porto Cristo. A 30 metres de la platja principal del Port de la Selva, l’Hotel Spa Porto Cristo és una de les millors opcions d’allotjament del municipi, encara que no de les més econòmiques. Les habitacions amb banyera d’hidromassatge i els serveis spa i wellness que ofereix l’establiment són un plus. Més informació

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive