Granollers, ciutat històrica ideal per comprar, passejar....
Granollers, ciutat històrica ideal per comprar, passejar....

Granollers, ciutat històrica ideal per comprar, passejar... I menjar de gust

Una proposta per conèixer millor la capital vallesana, a tocar del Maresme i ideal per una escapada fugaç on es pot passejar i comprar com a pocs llocs.

Els vestigis més antics que s'han trobat a Granollers tenen una antiguitat de més de 4.000 anys, encara que les troballes arqueològiques més importants són les de la necròpolis de Can Trullàs, de l'època romana. Fins l'any 944 no apareixerà la primera referència del topònim Granollers, citat com a Granularios Subteriore. A partir de l'any 1040 ja s'esmenta el mercat granollerí. Aquesta breu introducció històrica ens serveix per a fer-nos una idea de la importància que ha tingut la ciutat de Granollers a l’hora de confeccionar la realitat actual al Vallès.

La capital del Vallès Oriental ofereix als seus visitants diferents opcions, a cavall de la cultura i el comerç. Ciutat de fires i mercats, Granollers gaudeix d’un gran prestigi en aquest sentit. És una de les ciutats pròximes a Barcelona més famoses pels seus mercats i fires. La seva gran tradició comercial es manté avui dia gràcies a la gran diversitat de propostes i a un potent sector comercial, que dinamitza la ciutat durant tot l’any.

16
Espais sense vehicles, per passejar, comprar i menjar
 

El seu tradicional mercat del dijous transforma la ciutat i els seus carrers es desperten plens de parades ambulants amb productes de tota mena. Aquest mercat reuneix més de 400 parades als carrers i places del centre urbà, i al voltant dels elements patrimonials de la ciutat. El popular i mil·lenari mercat del dijous, documentat el 1040, és el mercat de referència de tota la zona i exemplifica l’esperit comercial d’aquesta ciutat. A Granollers, i especialment aquest dia, encara es conserva el ritual de fer l’esmorzar de forquilla, un costum que temps enrere exercien agricultors i marxants per tancar tractes.

Comerç de proximitat, mercat directe d'horta

A banda del mercat del dijous, la ciutat vallesana també en té un de dissabte ben conegut. En aquest cas, és un mercat alimentari en què totes les parades són de pagesos o artesans del territori. És el mercat ideal per trobar productes ecològics i directes de l’horta.

mercat x solanas 1 (1)

El mil·lenari mercat dels dijous

Els productors i els elaboradors seleccionats ofereixen valors com la proximitat, els distintius d’origen i qualitat alimentària, o la utilització de varietats i races locals. Al mercat pots trobar productes d’una quinzena de pagesos, a més de diversos elaboradors de carns i embotits, formatge, oli, conserves, mel i cervesa.

Si prioritzeu el valor històric i patrimonial de la ciutat, Granollers ofereix diferents rutes que poden ser del vostre interès. És el cas, per exemple, de la ‘Ruta pel Granollers modernista i noucentista’. El recorregut transcorre pel centre de la ciutat, on es visiten algunes de les cases més representatives d’aquesta època. Aquesta ruta modernista per Granollers, d’aproximadament una hora de durada, és un retorn al passat industrial de grans habitatges i façanes amb un encant únic. A banda d’aquesta proposta, també teniu la ‘Ruta pel Granollers bombardejat’, la ‘Ruta pel Granollers industrial’, la ‘Ruta de l’Aigua’ o el ‘Granollers medieval i modern’.

Un dels pols d'interès de la capital vallesana, i que ha estat exemple en les reivindicacions a Mataró, és com està organitzat el seu comerç local i de proximitat. Dona gust passejar pel centre històric, pensat per al vianant i amb una oferta molt potent de botigues de tot tipus. L'experiència, orgànica i sense els problemes i obstacles d'altres centres comercials a l'aire lliure, fan que malgrat els canvis d'hàbits de consum i nous models, Granollers sigui un lloc per passejar, per comprar... I per menjar, és clar.

La Fonda Europa, un lloc per menjar i no fallar

I com a lloc d’alt interès gastronòmic, però també arquitectònic, no podeu deixar escapar l’ocasió de dinar, o sopar, a la Fonda Europa. És una meravella de restaurant. Una casa dedicada a oferir bona cuina i bon repòs en un ambient familiar. Des de 1771, la fonda és tradició, història, cultura i gastronomia d’un nivell exquisit. L’establiment és símbol i patrimoni de Granollers. 

quan el nou tendal de la fonda europa es converteix en tema
La Fonda Europa, un clàssic al cor de la ciutat
 

Amb una tradició culinària dedicada a preservar els sabors de la cuina catalana popular, el seu receptari es basa en els sofregits, els arrossos, els menuts i les cassoles, però també és un punt de trobada pels esmorzars de forquilla, per poder fer tapes al bar i per a molt més.

Els quatre millors restaurants a TripAdvisor

  1. Vinyam Restaurant. Primer lloc a TripAdvisor on es destaca l'ambient, una carta de vi molt generosa, cuina creativa amb tot tipus de detalls que marquen la diferència i plats que són únics.
  2. Ànima de Granollers. Un espai que brilla pels productes frescos i de qualitat, amb un ambient amable i acollidor i bona varietat de propostes.
  3. Restaurante DO. La cuina de mercat, plats de temporada i la brasa són els reis d'un restaurant que també està entre els més aplaudits a TripAdvisor.
  4. Restaurante Wagaya. Per a molts, el millor restaurant japonès de Granollers, tant per la qualitat del menjar com per la presentació i el tracte. I amb plats sorprenents.

Pots consultar aquí aquests i altres restaurants destacats de Granollers.

Comentaris (3)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive