L'Escala, amb tot l'encant de les viles marineres, a tocar del jaciment d'Empúries
L'Escala, amb tot l'encant de les viles marineres, a tocar del jaciment d'Empúries

L’Escala i Empúries, un combo perfecte d’història, cultura i relax

La visita a un dels municipis amb més encant de la Costa Brava es pot combinar amb el jaciment grecorromà i amb la petita però encantadora vila medieval de Sant Martí

Quan busquem un pla d’un dia per marxar en parella, en família  o amb el grup d’amics, en trobem pocs de més atractius que el que ofereix l’Escala. Un dels municipis de la Costa Brava amb més història i encant, a tir de pedra en cotxe del Maresme, que s’acompanya d’un pack que no té cap altre: el jaciment grecoromà d’Empúries, història viva de Catalunya, i la vila medieval de Sant Martí. Una escapada que ho té tot, en definitiva.

L’Escala,  la vila marinera per antonomàsia

iStock 1367049325

L'Escala també és famosa per les seves postes de sol. Foto: Arxiu

El nucli antic de l’Escala reuneix tots els tòpics que hom espera d’una vila marinera de la Costa Brava. Les cases encalades de blanc s’aboquen al mar en suau pendent des de l’església de Sant Pere (notable construcció del segle XVII que corona la vila) fins a la Platja de les Barques, el punt més emblemàtic i fotogènic del casc antic. La recent transformació urbanística d’aquest sector, que ha eliminat l’aparcament en superfície i l’ha convertit en un passeig i un mirador, ha estat tot un encert.

Des d’aquest punt de la riba es poden admirar algunes de les postes de sol més espectaculars del país sobre el golf de Roses, que s’obre sencer a la vista del passejant. A l’hivern, l’Escala ofereix una vista ben poc usual a Catalunya: pics nevats des del mar, en concret el massís del Canigó. Apropeu-vos al Monument a la gent del mar, sobre les roques de La Punta, però vigileu amb la tramuntana, que quan bufa fort és capaç de tombar el més cepat.

La sal i l’anxova, patrimoni de l’Escala

home Anxoves Gourmet oli

L'anxova, patrimoni de l'Escala

L’Escala es va fundar al segle XVI com a barri pescador de Sant Martí d’Empúries (El nom de la vila prové del topònim Scala, que designa un port natural per al refugi de barques). La pesca ha estat des de llavors, i encara fins avui, el centre de gran part de l’activitat del municipi. La sal també hi ha jugat un paper clau, amb el monopoli establert per Felip II durant pràcticament tres segles. Per això, durant molt de temps l’Alfolí de la Sal, construït a finals del segle XVII com a magatzem salí, va ser un dels punts clau de la vila. Avui és considerat Bé Cultural d’Interés Local i des de 2017 és la seu del Museu de l’Escala, on es pot descobrir la història del municipi

Lligat a la tradició pescadora i salina de l’Escala, hi trobem el seu producte més emblemàtic, les anxoves. Amb denominació d’origen pròpia, les anxoves són omnipresents a les botigues del nucli vell, algunes d’elles dedicades en exclusiva a aquest seitó preparat en salaó, amb un sabor intens i únic i que és absolutament deliciós pres amb la simple companyia de pa torrat untat amb tomàquet madur i un bon raig d’oli. Qui en vulgui descobrir la història i molts més detalls, pot visitar el Museu de l’Anxova i la Sal, ubicat a l’antic escorxador.

La llar de Caterina Albert

Ruta Victor Catlala 46

La casa natal de Caterina Albert, 'Víctor Català' a l'Escala

Nascuda a l’Escala l’any 1869, Caterina Albert, Víctor Català com a signant de les seves obres, és un dels noms cabdals de la història de la literatura catalana, autora de l’obra mestra ‘Solitud’ i d’un seguit d’obres narratives i teatrals que en els darrers anys s’estan reeditant celebrant pel gaudi dels lletraferits catalans. L’Escala ofereix una gran oportunitat d’endinsar-se en la vida d’Albert, i proposa una ruta que comença pel barri vell, pels indrets que van inspirar-la com a escriptora., com ara la casa pairal, l’interior de l’Església de Sant Pere, la Platja de l’antic port, la Punta, el jardí del Clos del Pastor, el cementiri mariner, la font i el safareig i l’ermita de Santa Reparada a Cinc Claus.

Un dels grans tresors arqueològic catalans

iStock 509312740

El jaciment arqueològic d'Empúries

Empúries, porta d’entrada de la cultura grega i posteriorment romanda a la península ibérica, és avui un jaciment arqueològic de primer nivel, en un emplaçament ple d’encant a tocar del mar. Seu del Museu Arqueològic d Catalunya, s’hi poden visitar les restes de la ciutat grega (l’enclavament colonial d’Empòrion) i també de l’antiga ciutat romana. Els mosaics de les velles cases senyorials, el fòrum romà o l’escultura d’Asclepi són les estrelles d’una visita imprescindible si us acosteu a l’Escala. En cas que hi aneu a l’estiu, no us perdeu les visites teatralitzades, penses especialment per a les famílies.

Sant Martí d’Empúries, tresor medieval

iStock 534541327

L'església parroquial de Sant Martí d'Empúries

Un dels grans plaers de visitar l’Escala és fer un tomb pel Passeig d’Empúries, que connecta el nucli urbà de la vila amb Sant Martí d’Empúries al llarg de dos quilòmetres, recorrent a peu o en bicicleta el litoral i passant pel jaciment d’Empúries o l’espectacular Mirador de les Coves.

El passeig ens porta al nucli medieval de Sant Martí, origen de l’Escala i que ha mantingut la seva identitat al llarg dels segles. En destaca el seu castell, les restes del qual va inspirar Victor Mora per crear la llar del seu heroi de còmic, Capitán Trueno. O l’església de Sant Martí, que data de 1538 i que té un presència imponent, així com la muralla medieval, construïda al segle XIII i conservada en bona part.

Parada i fonda

A l’Escala i rodalies no hi falten bons restaurants per gaudir de la gastronomia local. Exploreu una mica més enllà del passeig marítim per trobar opcions per a tots els gustos i a preus raonables.

El Gotim. Cuina catalana tradicional i creativa, que aposta pel producte de mercat i de temporada. La seva especialitat són els arrossos i el bacallà, però tampoc defrauden la resta de peixos i de carns. El local és especialment acollidor, on destaquen els arcs del sostre. I la relació qualitat-preu és més que destacable. Carrer Puig Sureda, 18. L'Escala972 77 30 54

Korpilombolo. Una de les incorporacions més recents a l’oferta gastronomia de l’Escala, aquest restaurant de nom impossibledestaca pel seu punt sofisticat, basat en la cuina mediterrània creativa i acompanyada d’una excel·lent carta de vins. El seu menú ‘sorpresa’ s’ha guanyat el cor i l’estomac de tothom qui l’ha gaudit, a tenor de les ressenyes entusiastes que es poden llegir a tots els portals especialitzats. Plaça de l'Ajuntament. L'Escala972 77 32 95

Cal Galan. Un dels establiments més entranyables de l’Escala, amb la seva decoració atapeïda d’objectes i estris de pesca i d’elements propis de la vila. També és un dels restaurants més populars; no agafen reserves així que aneu-hi aviat abans que s’ompli. Un espai no apte per a pretensiosos però que cuida molt bé la seva oferta, i que compta amb alguns plats d’impressió, com ara les seves espectaculars galtes. Carreró Usach, 1. L'Escala972 77 01 40

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive