Montestir de Poblet, a la Conca de Barberà
Montestir de Poblet, a la Conca de Barberà

La Conca de Barberà, un cap de setmana entre vinyes i monestirs

La ruta del Císter, les bodegues modernistes i les muralles de Montblanc són els principals atractius d’una comarca que mereix ser descoberta

Entre els atractius turístics de Catalunya, la Conca de Barberà sol passar una mica desapercebuda, quelcom que és del tot immerescut. Pocs territoris del país ofereixen una combinació de patrimoni, naturalesa i gastronomia com el d’aquesta terra, que compta amb els monestirs més impressionants de Catalunya, unes vinyes d’alt valor paisatgístic i vitivinícola presidides per bodegues modernistes, i un seguit de municipis, amb Montblanc al capdavant, plens d’encant. En resum, ingredients per a un cap de setmana perfecte.

Un dels millors monuments de Catalunya

1649324684161

Una font al claustre de Poblet. Foto: V. B. 

El Monestir de Poblet es troba, indiscutiblement, en el top 10 (i en posicions capdavanteres) dels monuments catalans. Per història, per simbolisme, per bellesa arquitectònica i per harmonia amb l’entorn. Fundat al segle XII per l’ordre del Cister, patrimoni de la humanitat de la UNESCO des de 1991, Poblet és un dels conjunts monàstics més admirables d’Europa. Panteó Reial dels sobirans de la Corona d’Aragó (les tombes reials causen una gran impressió), compta amb una arquitectura impressionant on destaquen l’església major, el claustre, la sala capitular, el dormitori dels monjos o les torres de la muralla, amb predomini del gòtic però també amb altres estils arquitectònics posteriors. Malgrat que ens porta més enllà de la Conca de Barberà, és molt recomanable quan visitem la zona completar la Ruta del Císter amb els monestirs de Santes Creus, a l’Alt Camp, i Vallbona de les Monges, a l’Urgell.

iStock 922396840

Les tombes reials de Poblet. Foto: Arxiu

Poblet és fàcilment accessible en cotxe, però us recomanem que ho feu a peu, des del pintoresc poble de Vimbodí, al terme municipal del qual es troba el monestir. Des d’aquest poble de cases penjants sobre el riu Francolí, que mereix també una visita, podeu prendre una agradable ruta entre vinyes que, en poc més d’una hora i per camins força plans, us acabarà duent fins a les portes del monestir, a peus de les muntanyes de Prades. Una manera fantàstica de descobrir Poblet emmarcat en el seu entorn privilegiat.

La terra del trepat

WhatsApp Image 2022 04 07 at 11.54.37 AM

Vinyes a l'entorn de Poblet. Foto: V. B. 

Les vinyes, com deiem són les protagonistes del paisatge de la Conca de Barberà, terra productora d’alguns dels millors vins de Catalunya. Als entorns de Poblet hi trobem el Castell de Milmanda, propietat de la família Torres, rodejat de vinyes amb les quals l’empresa produeix els seus vins blancs. Tota la zona, emmarcada dins la DO Conca de Barberà, és terra vitivinícola. El Trepat és la varietat autòctona de la Conca amb la qual s’elaboren vins lleugers, afruitats i de bona acidesa.

La Conca de Barberà ofereix múltiples possibilitats vinculades a l’enoturisme, com ara les visites guiades i tasts als cellers de la zona com ara l’Agrícola de Barberà de la Conca (la primera bodega cooperativa de Catalunya, de finals del segle XIX). L’edifici, construït entre 1919 i 1921, és una autèntica “catedral del vi”, que val la pena tant per l’arquitectura com pels gloriosos caldos que guarda en les seves caves subterrànies.

3198221463 af9bf751ae b 1

El celler de Barberà de la Conca. Foto: Generalitat

Són moltes les famílies  de la Conca que acumulen segles d’experiència en el món del vi, i que obren les portes de casa seva per descobrir-ne els secrets. Per exemple l'impressionant castell de Riudabella, queel celler Jordi Llorens, a Blancafort, que permet passejar entre les seves vinyes, o el celler Rendé Masdéu, amb arrels en el segle XVII; o les instal·lacions de Carlania, de nou a Barberà de la Conca. Tot ben acompanyat sempre de tasts dels vins autòctons, per completar experiències realment delicioses.

Montblanc, ciutat de llegenda

iStock 1132215994

Vista de Montblanc, presidit per Santa Maria La Major

Sant Jordi va matar el drac a Montblanc, tot rescatant el poble i la seva princesa d'una mort segura. Així ho recull el Costumari Català de Joan Amades; una llegenda que acaba prenent vida quan es passeja pels carrerons medievals rodejats d’impressionants muralles de la capital de la Conca de Barberà. Declarada Conjunt Monumental i Artístic, la vila compta amb un gran nombre d’edificis conservats dels segles XIII i XIV, quan era un dels municipis més importants de la Catalunya Nova.

A banda de les muralles, de les millors conservades de Catalunya, destaca la impressionant Església de Santa Maria la Major, coneguda com la Catedral de la Muntanya, que restà inacabada a causa de la pesta negra. El convent de Sant Francesc, l’església de Sant Miquel, la plaça major porxada, el call jueu , el Palau Reial o el pont romànic son altres visites imprescindibles.  Val la pena visitar Montblanc en dates assenyalades com son la Setmana Medieval, del 22 d’abril a l’1 de maig, coincidint amb la diada de Sant Jordi; o per la seva Festa Major, a principis de setembre, ja que el folklore montblanquí és un dels més rics de Catalunya a nivell de figures, balls i tradicions.

Perdre’s per les muntanyes de Prades

poblet mirador de la pena richard martin vidal2123 x 1409

Un mirador al bosc de Poblet. Foto: Richard Martin / larutadelcister.info

Les muntanyes de Prades configuren un dels grans espais naturals del sud de Catalunya, i també un dels més feréstecs i interessants d’explorar. La zona abarca un total de cinc comarques, la Conca de Barberà entre elles. L’entorn de Poblet, ple de rutes, està considerat Paratge Natural d’Interès Nacional, en el qual el patrimoni historic, cultural i natural s'interrelacionen i donen lloc a un paisatge harmònic i bell. I si volem anar més enllà, trobarem nombroses oportunitats per practicar-hi esports i activitats a l’aire lliure com ara senderisme, BTT, escalada, parapent o fins i tot kayak. Tota la zona és un paradís cicloturista, amb carreteres poc transitades i amb paisatges corprenedors.

Una porta d’entrada a la prehistòria

cov aespluga

La Cova de la Font Major. Foto: Larutadelcister.info

A l’Espluga de Francolí s’hi amaga una de les visites en família més recomanables que es poden fer, la de la Cova de la Font Major, que permet ser espectadors i protagonistes de la vida prehistòrica. De la mà d’un guia i d’una arqueòloga virtual, es pot visitar la cova al llarg de 600 metres per conèixer la formació geològica i també l’evolució humana, convivint amb les comunitats que van residir en aquest indret fa milers d’anys, des del paleolític fins al món iber.

Parada i fonda

Castell de Riudabella. Un imponent castell del segle XII rodejat de vinyes; és a dir, el paratge ideal per allotjar-se a la Conca de Barberà. A una caminada senzilla de Poblet, als peus de les muntanyes de Prades, Riudabella Riudabella disposa de dos apartaments per a dues i sis persones, amb parets de pedra i bigues de fusta, i zona d'estar amb llar de foc, a banda de jardí, piscina i jacuzzi exterior. Un luxe, vaja. Web de l'hotel

Cal Gaya. Un restaurant d'aquells que et fan sentir com a casa. Familiar, rústic, amb menjar casolà i amb una atenció esmerada. Carns ecològiques, calçotades perfectes i una relació qualitat-preu perfecta. Carretera de Montblanc, s/n, PrenafetaWeb del restaurant

El Molí de Mallol. L'oferta gastronòmica de Montblanc, com a ciutat turística que és, és força àmplia. Escollim El Molí de Mallol, un molí restaurant amb àmplies sales sota sostres en arcada, a més d'una acollidora i frondosa terrassa, on gaudir de la cuina catalana creativa que proposen des dels seus fogons. Muralla de Santa Anna, 2​​​​​​​, MontblancWeb del restaurant

Bar El Caliu. La proposta més senzilla i modesta de la llista, però no us en penedireu pas. A tocar de l'estació de tren de Vimbodí, aquest bar de poble ofereix unes hamburgueses de campionat, unes torrades d'escalivada per aplaudir, i unes tapes molt saboroses i en quantitats abundants, a uns preus ajustadíssims. Raval de Lleida, 13, Vimbodí. 977878129

 

 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive