Les llàgrimes de Sant Llorenç: romanticisme astronòmic
Les llàgrimes de Sant Llorenç: romanticisme astronòmic

Les llàgrimes de Sant Llorenç: romanticisme astronòmic

L’espectacle dels perseids es repeteix al cel i anar-ho a veure és un espectacle que requereix escollir bé l’on

El 10 d’agost és Sant Llorenç i pels volts d’aquest dia la natura ens ofereix l’ocasió més especial i romàntica de tot l’any: anar a veure les llàgrimes creuant al cel. El pla requereix d’elecció òptima del lloc, una mica de sort que el cel estigui descobert i paciència. La nit ens obsequiarà amb uns meteors sensacionals. El pla més romàntic de cada agost, gratis: ens el brinda la naturalesa.

Les llàgrimes de Sant Llorenç és el nom popular dels perseids. Pujar a una muntanya en una zona el màxim d’allunyada de les ciutats, on la il·luminació artificial sigui el més llunyana possible, ens obre de bat a bat un dels principals espectacles que podem veure al nostre cel. Massissos i muntanyes van buscats, en miradors especials. Tombones o tovalloles a terra, paciència i a passar la nit plegats. Diuen que veure les llàgrimes amb la persona que t’estimes és senyal de bon auguri per la relació. Només amb la sospita que això sigui així ja fem.

Però, què carai són aquestes llàgrimes que sempre ploren per Sant Llorenç? Els Perseids són restes de partícules del cometa cometa 109P/Swift-Tutte que cauen en forma de pols i sorra a la Terra. Quan el nostre planeta travessa l’òrbita del cometa, les partícules de pols es cremen en xocar amb les capes de l’atmosfera i s’originen unes esteles il·luminades i brillants ben visibles en la foscor de la nit.


Del 10 al 24 d’agost es poden veure

Enguany el període de màxima producció de meteors serà al voltant del 10 d’agost i, especialment, la nit del 12 al 13 d’agost, coincidint amb la fase de lluna plena, que farà la guitza perquè com més fosc és el cel més fàcil són d’apreciar les llàgrimes.

Els experts recomanem contemplar les Llàgrimes de Sant Llorenç uns dies després de la lluna plena, quan l’activitat de meteors dels Perseids encara serà prou elevada i la lluna s’anirà apagant. Cap al 24 d’agost és la data límit per observar l'espectacle astronòmic. Si hi aneu, preneu paciència. A la matinada és millor que a la nit i les llàgrimes sovint es fan pregar.

I a on anem?


Del Maresme, pujar al Montnegre o al Corredor, si escollim bé el pic i l’orografia ens tapa les zones més poblades i il·luminades, pot ser la millor elecció. Si tenim dies lliures, carretera i anem a Prades. Allà és un espectacle i sovint les millors Llàgrimes fotografiades a Catalunya venen d’allà. Més a la vora podem anar a Sant Llorenç del Munt i l’Obac o al Montseny. També a la zona del Berguedà hi ha espais com la Serra d’Ensija o el Port del Comte on se’n veuen i bé. I sinó, amunt. Si fem muntanya, aquests són dies d’estirar-se a l’herba fresca abans d’anar a dormir. Podem veure plegats les llàgrimes. Una benedicció de l’astronomia que ens semblarà una carícia romàntica.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive