"Tibi dabo omnia regna mundisi cadens adoreris me". Et donaré tots els regnes del món si agenollat m'adores, va dir-li Jesús al diable. Tibi dabo omnia, ‘et donaré’, és el nom que pren el pic més alt de la serra de Collserola i el parc d’atraccions més mític amb més solera del país, que hi està instal·lat al capdamunt. El Tibidabo és Un lloc màgic que ha reobert portes aquest mes de març i que suposa una oportunitat magnífica per a les famílies, especialment les del Maresme que ho tenen a tocar. A continuació us expliquem com gaudir-ne plenamenu
Una mica d’història
El parc d’atraccions del Tibidabo és el més antic de l’Estat encara en funcionament i el tercer d’Europa. Va ser promogut per Salvador Andreu, el farmacèutic de les pastilles del Dr. Andreu, impulsor també de la urbanització de tot aquest sector de Collserola (amb edificis com el temple del Sagrat Cor o l’Observatori Fabra). Va ser inaugurat l’any 1899 i dos anys més tard es va posar en funcionament el Tramvia Blau (avui per desgràcia inactiu) i el Funicular, recentment renovat.
Les atraccions més mítiques
Un fet que diferencia el Tibidabo de qualsevol altre parc similar és precisament l’element històric que ho toca gairebé tot a les seves instal·lacions, i que li dona un encant especial. Un dels símbols del parc d’atraccions és el seu avió, que data de 1928 i que replica el model que va connectar per primer cop Barcelona amb Madrid. Però n’hi ha moltes altes, com ara l’Embruixabruixes, la primera atracció el parc, inaugurada l’any 1915 com a ferrocarril aeri; o el mític carrusel, que permet viure un conte de fades i de fantasia envoltat d’un ambient d’època. El millor reflex possible del que és el Tibidabo.
Per a tots els públics i gustos
Al llarg dels anys el Tibidabo s’ha anat remodelant, actualitzant les seves atraccions mítiques amb noves tecnologies i mesures de seguretat, i incorporant-ne de noves que permeten oferir un ventall per a tots els públics i gustos. Entre elles destaquen l’Hotel Krüeger, un dels favorits per als aficionats al terror, que recrea un hotel abandonat ple dels personatges més espantosos del cinema de gènere. La granota, l’Hurakkan, la barca pirata, la muntanya russa que transcorre pel bosc a més de 80km/h i un llarg etcétera conformen una oferta tan clàssica com estimulant.
Lleure educatiu
El Parc no només proposa atraccions amb emocions fortes o bé amb vistes impressionants de Barcelona. També aposta pel lleure educatiu amb iniciatives com el CreaTibi, on els nens i nenes poden jugar i aprendre fent construccions amb les tradicionals peces de Lego. Dels 3 als 12 anys.
Per fer un mos
El Tibidabo compta amb una quinzena de punts de menjar, entre restaurants, bars i quioscs, repartits arreu del parc i que ofereixen una àmplia varietat gastronómica, incloses variants per a vegetarians i celíacs. El Bar de l’Estació, la Terrassa de l’Aeroport o el Quiosc del Club dels Aventurers són alguns dels clàssics que segueixen dempeus.
Les millors vistes en un entorn únic
A més de 500 metres d’alçada, el Tibidabo és un mirador espectacular, el millor que hi ha per gaudir d’unes vistes privilegiades de Barcelona i de la Serra de Collserola. Moltes de les atraccions, com ara l’avió o l’atalaia, tenen com a principal atractiu el panorama que ofereixen un cop hi som. També podem gaudir de les vistes apropant-nos a l’Area Panoràmica, que és d’entrada gratuïta, i que concentra la majoria d’atraccions històriques del parc (per a les quals sí que cal pagar)
Anar al Tibidabo també ofereix la possibilitat de gaudir del seu entorn únic, conformat per construccions com el Temple Sagrat Cor de Jesús, la torre de Comunicacions de Collserola, l'Observatori Fabra, els Jardins de Can Borni, el Gran Hotel La Florida i el Parc Natural de la Serra de Collserola, habitual zona d’escapada i relax dels barcelonins i residents de l’entorn.
Arribar-hi ja és una aventura
Per desgracia ja fa anys que el Tramvia Blau no està en funcionament, però a canvi fa poc que s’ha inaugurat el nou Funicular del Tibidabo. Es tracta de la Cuca de Llum, que és en sí mateix la primera atracció del parc. El seu nou disseny permet gaudir d’una visió panoràmica de tot el trajecte, que dura uns tres minuts, i ofereix nous continguts educatius a través de pantalles i tauletes electròniques. També ofereix el primer contacte amb la biodiversitat de la muntanya, per descobrir l’entorn natural i les espècies animals i vegetals que l’habiten.
Informació pràctica
Com arribar-hi. El millor és deixar el cotxes a casa. Des de Mataró, agafem el tren fins a l’estació d’Arc de Triomf i, a tocar, des de l’Estació del Nord, agafem el Tibibus, que ens portarà fins a l’Estació del Funicular, on prendrem la Cuca de Llum fins al Parc. Disponible tots els festius i dies d’obertura del parc, de les 10.15h fins a 60 minuts després del tancament, amb freqüències cada 45 minuts.
Preus: l’entrada general costa 35 euros i inclou accés a la Cuca de Llum. Per als júniors (de 90 a 120cm d’alçada) té un cost de 14 euros, i per als majors de 60 anys, 10,50 euros. L’àrea panoràmica és gratuïta, però el passi a les atraccions emblemàtiques costa 19 euros (amb descomptes per a infants i gent gran).
Horaris:
- Març, abril i maig: caps de setmana, festius i del 13 al 18 d'abril.
- Juny: caps de setmana i festius. A partir del 22 de juny, de dimecres a diumenge.
- Juliol i agost: de dimecres a diumenge i festius.
- Setembre, octubre i novembre: caps de setmana i festius, l'1 i el 2 de setembre i el 31 d'octubre.
- Desembre: caps de setmana, del 6 a l'11, del 22 al 24 i del 27 al 31. El 25 i 26 de desembre, el Parc romandrà tancat.
Comentaris