Una visita interessant.
Una visita interessant.

Un dia a Teià: Parc Arqueològic i bona teca

El celler de Vallmora va ser un centre de producció vitivinícola de la Laietània romana que val molt la pena visitar.

“A Teià, institut ja”, deia una mítica pintada que podies veure circulant per l’autopista del Maresme als anys 90. Ha plogut molt des d’aleshores. Teià té institut i altres equipaments que valen molt la pena. Un d’ells, per exemple, podria ser objecte d’un pla de cap de setmana per fer amb la família. Té a veure amb l’arqueologia.

El Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora és un equipament cultural que engloba un jaciment arqueològic d’època romana i un edifici adjacent que compta amb un espai per a la recepció de visitants, un petit centre d’interpretació amb projecció audiovisual i una sala polivalent per realitzar tota mena d’activitats i tallers per a grups.

La missió del Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora consisteix a vincular el discurs històric amb la cultura vitivinícola del territori actual de la DO Alella, en coordinació amb altres organismes, equipaments i agents privats, com ara cellers, viticultors i el món de la restauració, entre d’altres.

Descobert per Lluís Galera el 1966, el jaciment arqueològic va ser obert al públic el 2009. El celler romà de Vallmora va ser un centre de producció vitivinícola de la Laietània romana amb activitat documentada entre els segles I aC i V dC.

Vint-i-dos segles després, l’equipament permet entendre com era el conreu, la producció i la comercialització del vi laietà a l'època romana. El jaciment inclou una vinya testimonial i una vinya experimental, i conté les dues úniques reconstruccions del país de premses de vi tal com eren fa 2000 anys.

A més, s’hi conserven vestigis de les sales de premsat (torcularia), dels dipòsits de most (laci) i de tines de ceràmica semisoterrades (dolia defossa) per a la fermentació i l'envelliment del vi. A més, entre les diverses troballes, es conserva el signaculum de plom amb el nom del responsable del celler al segle II dC: "Epictec, esclau de Luci Pedani Clement".

Després d’aquesta visita segur que tindreu gana. Ca la Rosi, al Passeig de la Riera, us ofereix magnífics menús de cap de setmana. Un lloc acollidor i casolà, de tracte exquisit i familiar. Bon preu i bona teca. Un altra opció seria La Bona Estrella; situat al mateix passeig de la vila maresmenca, és una taverna amb encant que ofereix una magnífica carta de tapes. La idea seria fer una acurada selecció de plats i acompanyar-los d’un bon vi, i així, després de descobrir els secrets del celler romà, ja estaríem parlant d’una jornada rodona.

Fonts: teia.cat i tripadvisor.es.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive