Visitants francesos a la Nau Gaudí. Foto. R. Gallofré
Visitants francesos a la Nau Gaudí. Foto. R. Gallofré

Ben a prop: visita modernista a Mataró

La capital del Maresme és una ciutat rica en patrimoni modernista

Mataró és coneguda per ser una de les capitals catalanes del modernisme. Fer cultura a la ciutat és una proposta del tot enriquidora, però sovint desconeixem allò que tenim més a prop.

Una mica d’història

La segona meitat del segle XIX i el primer quart del XX estan marcats històricament per la Revolució Industrial. A Mataró, com a d'altres ciutats catalanes, la indústria tèxtil experimentà importants transformacions gràcies a la incorporació de les novetats en maquinària, primer, de vapor i més tard elèctrica. Un augment de la població marcà cada vegada més un abisme entre les classes socials burgeses i les treballadores.

La fesomia de la ciutat també es va anar transformant: els estrets carrers de l'antiga Mataró contrastaven amb les xemeneies altes i les naus industrials espaioses que trencaven la línia de les petites cases de cós. Aviat el creixement urbà s'hagué de regular amb un Pla de l'Eixample, redactat per Emili Cabanyes i Melcior de Palau, que controlava el creixement desmesurat de la ciutat.

Durant aquest període, les noves construccions, habitatges, edificis públics, comercials o industrials, s'adaptaven a les necessitats i als gustos estètics dels nous temps. Les referències constants a l'arquitectura clàssica, combinada amb formes i materials d'inspiració medieval i la incorporació d’influències exòtiques de cultures orientals o nord europees, varen convertir la ciutat en un museu urbà d'història i modernitat. L'historicisme medievalitzant, representat per Elies Rogent o per un joveníssim Antoni Gaudí que encara pregonava formes acadèmiques i l'eclecticisme de Jeroni Boada o Emili Cabañes derivaren cap a les formes més personals del Modernisme amb Josep Puig i Cadafalch. Ben entrat al segle XX trobem bona mostra del Noucentisme representat per Eduard Ferrés i Puig i Lluís Gallifa i Grezner.

Casa Coll i Regàs
Casa Coll i Regàs
 

Tots aquests arquitectes treballaren amb formes arquitectòniques i artístiques molt variades i sovint difícils de classificar, però amb el nexe de la innovació estètica al servei d'uns interessos socials que cercaven la diferència mitjançant la modernitat dins la tradició.

El modernisme a Mataró: la ruta

Mataró és una ciutat rica en patrimoni modernista i molt divers: fàbriques, mercats, botigues, cases particulars... Aquesta ruta t’ofereix la possibilitat de conèixer els punts més emblemàtics del Modernisme a la ciutat, entre els quals destaquen el llegat de l’arquitecte, historiador i polític mataroní Josep Puig i Cadafalch (el mercat del Rengle, la casa Coll i Regàs, la botiga La Confianza...) i el primer edifici d’Antoni Gaudí, la cooperativa Obrera Mataronense, coneguda com la Nau Gaudí. 

  • Tots els dissabtes a les 18 h (excepte el 23 de juliol)
  • Punt de trobada: Ajuntament de Mataró (La Riera, 48) 10 minuts abans de la visita
  • Durada: 2 hores
  • Preu: activitat gratuïta
  • Per a informació i reserves per a grups: Oficina de Turisme de Mataró

A banda, la ‘Ruta Puig i Cadafalch. Mataró-Argentona’ i ‘El triangle modernista al Maresme’ són altres propostes que ens permeten descobrir més secrets d’aquest moviment cultural i arquitectònic a les nostres contrades.

Font: mataro.cat

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive