Arnau Obiols 1 foto Pep Camps
Arnau Obiols 1 foto Pep Camps

Dues setmanes fascinants per a la paraula, la música i l’art

El 18è Poesia i + de la Fundació Palau esquitxa alta cultura en nou municipis de la comarca convertint el Maresme en la comarca més poètica de totes

“Més poesia, si us plau”. Amb aquest eslògan, educat però amb les idees clares, es presenta aquest any aquell festival que fa del Maresme, a inicis d’estiu, la gran comarca de la poesia. Des de Caldes d’Estrac i abraçant cada cop més municipis el POESIA I + segueix sent l’oportunitat única per explorar les fronteres de la paraula, la música i l'art, i per descobrir noves veus i perspectives en el món de la poesia contemporània.

El Festival POESIA i + promet ser una experiència fascinant per als amants de la paraula, l'art i la música. Organitzat per la Fundació Palau, aquest esdeveniment anual s'ha convertit en un dels festivals de poesia més destacats del país, oferint un espai per a la descoberta de nous artistes i propostes innovadores en els àmbits de la literatura, la música i l'art. Enguany, en la seva 18ª edició, el festival se celebrarà del 27 de juny al 9 de juliol en nou municipis del Maresme, concretament a Caldes d'Estrac, Sant Pol de Mar, Mataró, Teià, Sant Andreu de Llavaneres, Dosrius, Alella, Arenys de Mar i Sant Vicenç de Montalt.

  • Tota la informació del festival a la seva web

La programació d'aquest any té com a objectiu principal apostar per la paraula, la recerca, la poesia i l'experimentació amb nous formats, sense oblidar la seva essència com a festival arrelat al Maresme i vinculat a l'escena creativa local. És important destacar que aquesta edició coincideix amb els 20 anys de la Fundació Palau, i per això es presenten dues propostes relacionades amb Antonin Artaud i Pablo Picasso, referents indiscutibles de Josep Palau i Fabre, fundador de la fundació. Joan Morey presenta una acció sobre el poeta i dramaturg francès, mentre que Fèlix Pons aborda el desig i l'escriptura en el pintor malagueny amb una peça escènica.

Dues setmanes fascinants per a la paraula, la música i l’art
Dues setmanes fascinants per a la paraula, la música i l’art

 

La poesia que canta al planeta

Entre els boscos del Maresme interior o entre vinyes que miren a la mar, el festival "Poesia i +" busca l'aire lliure. Un festival connectat i preocupat per l'ecosistema en el qual vivim que fuig de les aglomeracions i massificacions. Aquí tenim Arnau Obiols, Companyia Minimíssima, Isil Sol Vil x Marina Barsy, Lluís Calvo acompanyat de tres poetes -Carla Marco, Jaume C. Pons Alorda, Laia Llobera. 

Aposta per la internacionalització

Una novetat d'aquest any és la presència internacional al festival. El reconegut poeta londinenc Roger Robinson es presentarà amb el seu espectacle "Disrupt", caracteritzat per la seva escriptura compromesa i la seva proximitat al món del dub. A més, la poeta i activista Blanca Haddad, originària de Veneçuela, participarà col·laborant amb Blood Quartet per recordar-nos la vigència de la poesia en tots els àmbits.

El POESIA i + també aposta per l'electrònica i l'experimentació amb la tradició. Artistes com Pol Guasch, Claraguilar, Miriam Reyes, Eloy Fernandez Porta, Cintaadhesiva, Res És Nostre, Da::Ma i Maria Coma oferiran propostes que combinen la poesia amb la música electrònica, explorant nous camins i sons innovadors. A més, Isabel Do Diego i Maestro Espada barrejaran el folklore andalús i la música tradicional murciana amb l'electrònica i les arts escèniques, mentre que Cocanha, Joana Dark, Arnau Obiols i Joana Gomila portaran la música tradicional catalana i occitana al present.

De tots aquests, destaca especialment el recital que l’1 de juliol faran Pol Guasch i Claraguilar. Dos artistes amb cada cop més presència als festivals que han fet una producció exclusiva pel festival maresmenc, sorgida de l’admiració entre ells dos. 

Un dels pilars de l’edició és rescatar el folklore i actualitzar-lo als sons del present perquè no es converteixin en pastura de l’oblit. Aquí es pot parlar de les actuacions de Maestro Espada, Isabel Do Diego i Cocanha. 

Mar Grimalt DSC05246
Mar Grimalt 

 

Projectant els valors emergents

El festival també serveix com a plataforma per a valors emergents de la poesia i de la música independent. Eduard Olesti, Maria Isern, La Companyia Minimíssima, Mar Grimalt, Pol Batlle, Selva Nua, Angeladorrrm i La Sentina són alguns dels noms destacats que es presentaran en aquesta edició. A més, figures consagrades com Pau Vadell i Teresa Pascual, així com Joan Vinuesa, també estaran presents en el festival.

A part dels recitals i concerts, el POESIA i + 2023 oferirà altres formats com ara accions artístiques, exposicions i caminades poètiques. A més, es presentarà un artefacte ideat per Pepe Seguí, un harmònium manipulat que recitarà poemes d'Enric Casasses amb la veu de Mia Esteve.


Un altre cop, una imatge impactant


El POESIA I + ho ha tornat a fer, ha anticipat la celebració amb una campanya impactant. Sempre es presenta de forma sorprenent i aquest 2023 una miqueta més i tot. La imatge del festival d'aquest any invita a la reflexió sobre la incomoditat de la poesia i la seva capacitat per pertorbar-nos o estranyar-nos.  La poesia ha d’incomodar o no, però no pot generar indiferència i a més és una metàfora a la poesia que es mou, que canvia, com un organisme viu.En un context de crisi climàtica, també es posarà en valor el medi ambient i les formes de vida. El protagonista de la imatge és un insecte en constant moviment i transformació, simbolitzant la poesia i el festival com a organismes vius que busquen conquerir nous espais i cossos.

https://youtu.be/Vio8XTIWuQA

 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive