Vil·la Flora.
Vil·la Flora.

Any Domènech i Montaner: el seu llegat a Canet de Mar

Les principals rutes per conèixer l'obra i vida de Domènech i Montaner a Canet de Mar.

Aquest 2023 marca el centenari de la mort de Lluís Domènech i Montaner, l’emblemàtic arquitecte català que ha deixat una profunda empremta en el patrimoni arquitectònic de Catalunya. Per a commemorar aquesta efemèride, la Taula Lluís Domènech i Montaner, un consorci creat el 2017, ha estat treballant per promoure diverses iniciatives entorn a aquest aniversari.

Lluís Domènech i Montaner, nascut el 27 de desembre de 1849 al carrer Ferran de Barcelona, provenia d’una família benestant de Canet de Mar. El seu pare, Pere Domènech Saló, era un enquadernador barcelonès i la seva mare, Maria Montaner Vila, era de Canet de Mar. El 1875 es va casar amb Maria Roura Carnasoltes, filla d’una important família de navegants i propietaris de Canet de Mar. Això va portar la família Domènech Roura a passar llargues temporades a Canet de Mar, on Lluís va establir el seu despatx i on va construir, juntament amb el seu fill Pere i el seu gendre Francesc Guàrdia, la Casa Domènech, la qual es va convertir en la seva casa familiar. Descobreix qui va ser Lluís Domènech i Montaner i el seu llegat arquitectònic a Canet de Mar.

Amb aquesta celebració, el centenari de la mort de Lluís Domènech i Montaner esdevé una oportunitat per reivindicar el paper fonamental d’aquest arquitecte en la consolidació de la identitat i el patrimoni cultural català, recordant les seves obres més icòniques i la seva contribució al desenvolupament de l’arquitectura modernista. Aquestes són les rutes i visites que es poden veure durant aquest any a Canet de Mar.


Ruta Modernista i Casa Museu Lluís Domènech i Montaner


Canet de Mar, amb obres d’arquitectes modernistes com Josep Puig i Cadafalch, Eduard Ferrés i Puig i Pere Domènech i Roura, és una vila amb gran riquesa patrimonial. Aquesta ruta que inclou la visita comentada a la Casa Museu Lluís Domènech i Montaner i Can Rocosa permet descobrir aquest llegat i comprendre la importància d’aquests edificis dins del patrimoni cultural català. Aquest recorregut ofereix una immersió en la història i la cultura del modernisme català que va marcar el paisatge urbà de la regió.


Ruta Íntima Lluís Domènech i Montaner per Canet de Mar


Descobrir els aspectes més íntims de Domènech i Montaner durant les seves estades estivals a Canet de Mar. Aquesta experiència inclou la visita a la seva residència, la Casa Domènech i Can Rocosa; l’Ateneu de Canet, la Casa Roura i, finalment, el cementiri, on l’arquitecte va crear diversos panteons per a la seva família, mostrant així una faceta més personal del seu llegat.

MODERNISME CASA MUSEU INT 2
 

La Casa Domènech 1919


Un viatge a través de la història de la casa familiar dels Domènech Roura que es realitzarà mitjançant imatges que contextualitzen l’època en què la família Domènech va adquirir les propietats per transformar-les en el despatx de l’arquitecte i en l’habitatge familiar, on passaven llargues temporades. A continuació, es visitaran els diversos espais de les dues cases, desvetllant els records ocults en elles.


Ruta Lluís Domènech i Pere Domènech – Modernisme i Modernitat


Explorar el Canet modernista de 1900, iniciant el recorregut amb les icòniques obres de Lluís Domènech i Montaner: la Casa Domènech, l’Ateneu i la Casa Roura. Després caldrà endinsar-se al centre del poble per descobrir les creacions del seu fill, Pere Domènech, com la Casa Floris, la Casa Font i la Casa Serra, que conformen la imatge modernista de Canet en els inicis del segle XX.

Vitrall Casa Roura
 

La Maria i en Lluís ens reben a casa seva (Visita Teatralitzada)


Durant dècades, Canet de Mar va ser el refugi estival de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner i la seva esposa. En aquesta visita teatralitzada, reviureu l’ambient familiar de Lluís i Maria, acompanyats de la seva amable minyona. Una experiència única que et submergeix en el seu passat familiar, envoltats de calidesa i nostàlgia.

PHOTO 2023 03 08 11 19 17
 

Domènech i Montaner: Modernisme i Vitralls


Gaudint dels colors i la llum del Modernisme mitjançant els vitralls, aquesta experiència us porta a visitar el taller Estralls, on una experta en vitralls mostrarà el procés de creació i els materials i eines actuals. Continua amb una visita a la Casa Roura i conclou el recorregut a la Casa Museu, on es podran degustar vitralls dolços com a colofó de l’experiència.


El Cementiri al Capvespre


Aquesta proposta ens transporta al Canet del segle XX, immersos en l’interessant univers del patrimoni funerari mitjançant els panteons dissenyats per Lluís Domènech i Montaner i altres arquitectes, situats al Cementiri Municipal de Canet de Mar. A través d’una visita ambientada, desvetllarem les històries, secrets i iconografia oculta d’aquestes eternes morades.

 

difusió ruta cementiri
 

Ruta Indiana i Cementiri


En aquest recorregut, explorareu els luxosos edificis construïts a Canet pels indians i les seves famílies, així com els principals panteons del cementiri, sovint creats pels mateixos arquitectes que van dissenyar les cases indianes i modernistes.

Què cal saber de les visites i les rutes:

 • Els preus són de 10 euros, menors de 12 anys gratuït
 • 6 euros per jubilats, estudiants, carnet de la biblioteca i aturats
 • Les rutes duren entre una i dues hores segons cadascuna
 • Hi ha dates al llarg de tot l’any

 Reserves i més informació:

 •  www.turismecanet.cat
 •  Oficina de turisme: 
 • 93 794 08 98

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telèfon: 93 312 73 53
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive