Simon amb el cartell. Foto: R.Gallofré
Simon amb el cartell. Foto: R.Gallofré

Aquest és el cartell de Les Santes 2019, obra de Jaume Simon

L'artista mataroní presenta una forma circular amb tot d'elements que fan referència a l'univers de Les Santes i a la capital del Maresme

L'artista mataroní Jaume Simon és l'autor del cartell de Les Santes 2019, que s'ha presentat aquest dilluns al vespre en un acte celebrat a Can Marfà. Simon (Cardedeu, 1954), pintor i escultor de llarga trajectòria, ha apostat en el seu cartell per una forma circular d'un color vermell molt viu dins de la qual hi ha fins a divuit dibuixos que represent elements de l'univers de la Festa Major i també de la ciutat de Mataró. D'aquesta manera, l'artista exalta la festa i presenta un reconeixement dels elements festius i identitaris de la ciutat, de cara a posar en valor la història de Mataró, de Les Santes i de l'art fet a la capital del Maresme.

"Fer el cartell és un procés llarg. Quan vaig rebre l'encàrrec em vaig quedar una mica sobtat i m'he anat animat a mida que he anat creant el cartell. Penso que el cartell és un recorregut didàctic pels més petits, ja que és una manera que ells aprenguin què representen els elements de Mataró que hi apareixen", explica l'artista. 

Entre els elements que apareixen al cartell, hi figuren per una banda icones de la ciutat com el tramvia de la plaça de Granollers, la Nau Gaudí, la Coca, el tren o la basílica de Santa Maria. També hi ha la Matarona, escultura de la qual n'és autor el propi Simon, i que presideix la rotonda de la plaça de França. Pel que fa als elements vinculats a  la festa, hi apareixen els Capgrossos, l'espiera de les figures festives, el ram de la toneta o el casc d'en Robafaves. Al centre hi apareix el castell de focs. Amb tot plegat, Simon ha volgut fer un cartell que també permeti explicar als més petits de la casa els elements festius i identitaris de la ciutat.

IMG 5048

L'escultura La Matarona, creada juntament amb Jordi Cuyàs, és l'obra més popular de Simon, amb una trajectòria artística de més de 40 anys. A la ciutat també hi ha dues escultures públiques més: Oberta, creació individual a la plaça d’Occitània, i Cooperació, a la plaça del Forn del Vidre, obra conjunta amb Mònica Vilert.La seva primera exposició va ser l'any 1975 a la sala del Submarí Groc de Mataró. Ha participat en diverses exposicions i biennals arreu del país, i destaca com a cocreador del projecte d'art contemprani CAPS.A., actiu fins fa dos anys.Les seves últimes exposicions a la ciutat han estat a la Col·lectiva de Sant Lluc de 2018,  i també el 2018 al col·legi d’Aparelladors, com un dels artistes finalistes de la Biennal de Pintura Torres García-Ciutat de Mataró.

"A mesura que he anat fent el cartell m'he anat entusiasmant, perquè quan vaig rebre l'encàrrec vaig quedar força parat", ha explicat Simon durant la presentació del cartell. 

El fotògraf de Les Santes 2019

Pel que fa al fotògraf de Les Santes 2019, el nom escollit és Manel Subirats, fotoperiodista amb més de 20 anys de trajectòria. Actualment col·labora com a fotògraf per als departaments de Cultura i de Turisme de l’Ajuntament de Barcelona. També treballa com a freelance fent fotografia de viatge per a diverses marques comercials i per altres entitats turístiques de diferents països i ciutats. Subirats és molt actiu a Instagram, la xarxa social per compartir fotografies més popular (@msubirats). Té més de seixanta mil seguidors, i és membre editor del perfil @DescobreixCatalunya.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive