L’exposició fotogràfica de Les Santes s’ha presentat any rere any seguint patrons molt diferents, segons l’òptica del fotògraf escollit en cada ocasió. En general ha predominat el fotoperiodisme, però també hi ha hagut apostes atrevides i radicals, amb narratives ben diferents. La majoria, en tot cas, han retratat els actes festius de cada any, el fotògraf ha sortit al carrer i ha copsat, d’una o altra manera, el que passava dia rere dia de la Festa Major mataronina.

No és el cas, però, de la d’enguany, que s’inaugura aquest dimecres dia 18 a les 19.30h a Can Marfà. La seva autora, la fotògrafa Anna Aluart, ha optat per fer totes les fotografies dins del seu estudi. Després de treballar molts anys com a fotògrafa al setmanari El Tot Mataró, Aluart confessa que se sentia una mica “cansada” de retratar Les Santes com a fotoperiodista, i que per això ha triat una aposta més personal. “Em venia de gust fer-ho així, i també em donava l’oportunitat de gaudir de la festa”, relata.

“Sempre surten a les exposicions, però crec que aquests personatges mereixen un reconeixement”

Més enllà del fet que la quarantena de fotos exposades estan fetes totes a l’estudi, el més important de l’exposició és la temàtica de la mateixa. Porta per títol ‘Íntim Santes’, i es presenta com un homenatge a les persones que fan possible la festa. Membres de comparses, músics, voluntaris, esportistes, professionals del departament de Cultura de l’Ajuntament... Tots ells són els protagonistes de les imatges. “Sempre surten a les exposicions, però crec que es mereixen un reconeixement”, explica Aluart. La mostra es completa amb textos del periodista Cugat Comas, que expliquen les experiències dels protagonistes.  

El currículum de l’autora

Anna Aluart (Mataró, 1984) va estudiar el Grau en Mitjans Audiovisuals a la Universitat Politècnica de Mataró i després fotografia a l’Institut d’estudis Fotogràfics de Catalunya i a l’Escola de Fotografia Grisart, on es va especialitzar en retoc digital. Ha treballat de docent en els àmbits de la fotografia i de programes de retoc digital en diversos centres, i ha estat cap de fotografia de la revista setmanal “El Tot Mataró i Maresme”. Actualment treballa a l’estudi fotogràfic VistaDiferent i també ha obert un estudi fotogràfic a Mataró, Sasa Studio. Realitza projectes fotogràfics per encàrrec. La seva especialitat, però, és el retoc i el tractament digital de la imatge, de manera que gran part de la seva obra fotogràfica té un vessant artístic que va més enllà del retrat realista.