Per primer cop, el Museu Bassat presenta una exposició dedicada a un únic artista. Fins ara, la majoria de mostres basades en la col·lecció Bassat d'art contemporani català han girat a l'entorn d'èpoques o temàtiques concretes, reunint diversos creadors que presentaven afinitats. Des de la setmana passada el museu mataroní ubicat a la Nau Gaudí dedica tot el seu espai a un sol pintor. I no un de qualsevol. Francesc Subarroca és un cas únic al país: malgrat acumular 70 anys de trajectòria artística, fins ara mai havia exposat la seva obra a Catalunya. Mataró el descobreix ara com un autèntic talent del tot desconegut. 

INTERIOR EXPO

Nascut a Barcelona l'any 1932, Francesc Subarroca mai ha tingut interès en vendre o exposar la seva obra. Quelcom que l'allunya de la immensa majoria d'artistes, que pinten no tan sols per donar forma a la seva "obsessió creativa" (que dóna el títol a l'exposició mataronina) sinó perquè el món la vegi. O per aspirar a viure d'ella. A Subarroca tot això sempre li ha estat igual. Durant set dècades ell ha anat pintant i pintant, i ha emmagatzemat les seves obres en dos estudis barcelonins que, tal i com es reprodueix en fotografies al catàleg de l'exposició, estan coberts de dalt a baix de pintures i dibuixos. 

Va ser la dona de l'artista, Merche, qui va proposar a Lluís Bassat que visités aquests estudis. El col·leccionista d'art va quedar impressionat en veure la qualitat i quantitat d'obra, però va voler demanar a un expert en la matèria, el crític d'art Francesc Miralles, que li'n donès la seva opinió. "És molt millor que tot el que s'està exposant avui a Barcelona", li va respondre.

Ara, fins al 30 de juny, es pot veure una selecció d'un centenar de peces de Subarroca a la Nau Gaudí, que abasten més de mig segle. La primera exposició a Catalunya, i una de les poques que ha mostrat al llarg de la seva carrera; tan sols a Oporto i en una galeria de Madrid, promoguda pels pocs coneixedors de la seva obra. El museu mataroní ofereix un recorregut per tota la seva obra on hi tenen cabuda tota mena d'estils i inspiracions en corrents artístiques del segle XX, des del cubisme al constructivisme, el collage o les obres de caràcter matèric. "No he seguit un estil determinat en absolut, segur que hi ha coincidències amb altres artistes però jo he anat per lliure, sense sentir-me influenciat per ningú en concret", va explicar Subarroca durant la inauguració de la mostra. 

El crític d'art Francesc Miralles, també present a l'acte, va destacar que Subarroca és "un artista marginal als esquemes comercials, obsessionat únicament per la creació". Segons Miralles, Subarroca ha fet "una síntesi de tots els estils coneguts al segle XX", quelcom que només ha pogut fer perquè no pensava en la venda, els clients ni les modes. Entre les sevescracions més destacades hi figuren els quadres dedicats al Somorrostro, la platja de la Barceloneta on hi havia un campament habitat per població gitana i immigrant. Però a l'exposició mataronina es presenta un recorregut immens, ordenat per temàtiques i èpoques, que mostren que des que va començar a pintar als 15 anys i fins l'actualitat, Subarroca ha esdevingut un creador impossible de classificar.