Una edició anterior del castell de focs
Una edició anterior del castell de focs

Mataró celebrarà Les Santes (adaptades a la nova realitat)

El govern busca el consens amb tots els grups per unes Santes sense aglomeracions en el context de la Covid 19

Mataró celebrarà Les Santes aquest 2020 en un format de Festa Major diferent. Aquesta és l’opció que s’ha de fer pública en el decurs dels propers dies, consensuada entre el govern municipal i la resta de grups municipals. Serien unes Santes canviades, adaptades als protocols sanitaris de la nova normalitat.

Govern i grups municipals porten setmanes ultimant una posició i declaració conjunta que mostri unitat política sobre la celebració de Les Santes, en aquest 2020 de trasbals per l’efecte de pandèmia de la Covid-19 i la seva crisi sanitària i econòmica. L’opció escollida és la de mantenir la Festa Major, adaptant-la als nous protocols. La decisió també serà compartida amb la resta de colles o entitats que participen de Les Santes, amb les que la regidoria de Cultura ha mantingut reunions les darreres setmanes. 

Es desconeix l’abast concret del que acordaran els grups o del que s’està preparant des de l’Ajuntament. En cap cas es mantindria un programa d’actes com l’habitual, ja que per les restriccions a les aglomeracions o controls d’aforament la majoria d’actes tal i com es coneixen no poden tenir lloc en la nova normalitat. També dependrà, per força, de la fase de desescalada del confinament en la que es trobi la ciutat a finals de juliol. 

La setmana que ve el govern espanyol ha de fer públic el nou decret de mesures sanitàries que succeirà l’estat d’alarma i que hauria de ser vigent fins a la vacuna o tractament de la Covid-19. És previsible que els actes massius o d’alta concentració de persones segueixin prohibits durant mesos. Aquest posicionament pot ser clau per cites importants del calendari com Les Santes o altres festes de barris o carrers, que de moment segueixen en stand by.

Les grans Festes Majors de juny i juliol, majoritàriament suspeses

Mataró no s’enfronta a cap situació que no sigui compartida per la gran majoria d’ajuntaments catalans. El fet que els mesos de juny, juliol, agost i setembre reuneixin la major part de festivitats fa que siguin molts els municipis que han hagut de suspendre, alterar o fins i tot ajornar a una altra data la seva Festa Major. Depenent del mes de l’any en què tinguin la seva cita i de la previsió de fase de desescalada en la que ens trobem les grans festes han mogut peça en diferents sentits.

La Patum de Berga, per exemple, s’havia de celebrar la setmana que ve però ja va ser suspesa fa setmanes. Berga sí que va mantenir el dia de l’Ascensió, el Ple Municipal que per tradició aprova que es farà Patum: en una decisió històrica tots els regidors van aprovar no fer-ne per Corpus.

La via: Solucions imaginatives i simbòliques

Valls fa Festa Major per Sant Joan i va comunicar setmanes enrere tots els canvis que patiria la programació. No es podran fer els actes massius com les Completes o les diades castelleres, els grups de música dels concerts actuaran per streaming i sols es mantindran intactes alguns rituals com els oficis religiosos, el ball de l’Àliga o els repics de campanes i morterets. La ciutat també treballa amb diferents escenaris de cara a les Decennals de la Candela, del febrer del 2021. Reus ha emprès un camí similar al de Valls i promourà un Sant Pere on el simbolisme i els actes virtuals prendran el relleu dels actes de carrer. No hi haurà aparicions del Seguici festiu ni s’encendran cap de les icòniques Tronades a la Plaça del Mercadal. Més expeditiu va ser l’Ajuntament de Terrassa va decidir suspendre la Festa Major de Sant Pere fa dos mesos, per la situació de la Covid-19. S’apostarà per algun tipus d’acte virtual o simbòlic però des de l’Ajuntament el que es planteja és donar protagonisme als grups de cultura locals en una futura ‘Festa del Retrobament’ quan en la segona meitat d’any acabi l’excepcionalitat derivada de la pandèmia.

Les festes majors del centre del Maresme van pràcticament concatenades una rere l’altre en un mes i mig d’estiu. Vilassar de Mar ja va suspendre els actes de Sant Joan i El Masnou va fer el mateix amb Sant Pere, apostant per una Festa Major “virtual i amb solucions imaginatives” i esbossant la idea d’una gran festa de tardor com a substitutiu. La Festa Major de Premià de Mar, coneguda per la pugna entre Pirates i Premianencs, no podrà repetir aquest juliol els seus actes més coneguts com el desembarcament pirata. A manca de confirmació oficial, es coneix que Ajuntament i entitats treballen amb una Festa Major de format virtual on les propostes on line i per xarxes socials haurà de substituir els actes de carrer. 

A Arenys de Mar encara no han pres cap decisió sobre Sant Zenon ni Sant Roc mentre que a Llavaneres el consistori organitzarà una Festa Major de La Minerva “alternativa, més espaiada, més diversificada en quant a espais i coincidència d'horaris perquè la gent pugui triar on vol anar”.

Cabrera manté la Festa i Argentona la repensa

Són immediatament posteriors a Les Santes de Mataró, però les festes majors de Cabrera de Mar i Argentona ja han fet públic les seves intencions. A Cabrera han optat per suspendre els actes aquàtics i mantenir tota la resta de Festa Major. Per la dimensió de la majoria d’actes consideren que els controls d’aforament no seran un problema de manera que sí que es caviaran algunes ubicacions per complir amb els protocols sanitaris. En el cas d’Argentona també hi haurà Festa Major però amb canvis notables que es treballen entre Ajuntament i entitats: es reubicaran molts actes per facilitar control d’aforaments, s’apostarà per retransmissions en streaming i no hi haurà activitats més enllà de la mitjanit.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive