Hora de votar

Vota per decidir què es farà a Mataró

Vern Bueno Casas FOTO PORTADA: Hora de votar

Els Pressupostos participatius tornen després de la pandèmia amb la votació popular de les 18 propostes finalistes, en les quals s’invertiran 1,5 milions d’euros durant els propers 2 anys

  El foment de la participació ciutadana en la presa de decisions polítiques és un dels grans reptes de la democràcia. Com fer que els veïns i veïnes puguin ser corresponsables del que es fa a les seves ciutats i pobles? La fórmula que permeti una participació real i uns projectes resultats que siguin factibles i alineats amb l’estratègia de futur de la ciutat no és senzilla, i Mataró porta anys afinant-la amb els anomenats Pressupostos participatius. Iniciats l’any 2017, aquest 2022 celebren una nova edició, després de dos anys d’aturada per la pandèmia. Ara és l’hora que els ciutadans votin els projectes finalistes. Us expliquem quines són les opcions i com s’ha de fer per poder-les escollir.

Els projectes es poden votar al web decidimmataro.cat/, on hi ha tota la informació del procés

Què són els Pressupostos participatius

L’Ajuntament els defineix com una democràcia directa que permet als veïns i veïnes decidir sobre una part dels pressupostos públics. En l’edició d’enguany, s’hi destinen 1,5 milions de la partida d’inversions del Pressupost Municipal de 2022. La clau del projecte és que són els propis ciutadans qui fan propostes per a millorar la ciutat i qui finalment voten els projectes que han quedat finalistes.

Com funcionen

Actualment estem en la fase de votacions, després que es duguessin a terme les propostes sorgides dels veïns i també dels Consells Municipals de participació; i la fase de suports on els propis ciutadans trien quines propostes passen a la següent fase (aplicable només a les provinents de la ciutadania, ja que les dels Consells de ciutat ja s’originen en espai de participació estable amb prou suport i representativitat). A partir de les propostes realitzades per la ciutadania i els Consells Municipals de participació, s’han escollit un total de 18 propostes que la ciutadania, i mitjançant el vot directe, decidirà quines s’incorporen com a accions a realitzar en el proper pressupost municipal.

Escollir la teva opció
Escollir la teva opció

Els tipus de propostes

No tot té cabuda en els Pressupostos participatius. Per exemple, els ciutadans no poden proposar que se soterri la línia del tren, perquè és un projecte que no depèn de l’Ajuntament i que requeriria una inversió que supera, amb escreix, la partida destinada a aquest àmbit dels pressupostos. Per tant, els projectes s’han de cenyir a determinats criteris, com ara els econòmics (no poden sobrepassar un cost de 750.000 euros, perquè se’n puguin fer com a mínim dos) o que s’aliniin amb els objectius de ciutat.

Qui pot votar i com fer-ho

Fins al proper 9 de novembre els ciutadans estan cridats a decidir què farien a Mataró amb 1,5 milions d’euros. La fase de votació popular dels Pressupostos participatius està oberta a totes les persones més grans de 16 anys i que estiguin empadronades a Mataró (unes 109.000 persones segons dades de l’Ajuntament). Una convocatòria, per tant, més àmplia que la de qualsevol comesa electoral, de cara a involucrar el major nombre de mataronins possible.

Es pot votar al web www.decidimmataro.cat, on cal triar una o diverses de les 18 propostes finalistes, fins arribar a un màxim de 1,5 milions d’euros (cada proposta té un cost màxim de 750.000 euros, de cara a que, com a mínim, en surtin dues). També es pot votar en un dels punts d’informació i votació que hi ha distribuïts a la ciutat. En aquests punts, que es troben a l’Espai Mataró Connecta, als Casals de la Gent Gran i a diferents carrers i places, també s’ofereix informació i assessorament a les persones amb dificultats per als tràmits online, de cara a evitar que la bretxa digital sigui un impediment per a la participació. El 9 de novembre, darrer dia establert, hi haurà més punts de suport i votació als carrers.

Quan s’executaran els projectes

Un cop tancades les votacions, el 9 de novembre, ja se sabrà quines són les actuacions que es duran a terme. En aquesta edició dels Pressupostos participatius s’ha decidit que es puguin executar durant els dos següents anys, ja que en anteriors ocasions va quedar demostrat que un sol any era massa poc (de fet hi ha projectes guanyadors d’aquelles edicions que avui encara estan en fase d’execució).

Les fases del projecte

Proposta (fins al 13 d’abril). Cada ciutadà i consell de participació podria presentar una o dues propostes per millorar la ciutat, tenint en compte els criteris establerts, i que fossin una inversió i no superin els 750.000€.


Suports (del 17 al 31 de maig). Es va demanar als veïns i veïnes donar suport a aquelles propostes  que es considerés que s’haurien de portar a terme. Les 20 propostes amb més suports van passar a la següent fase de valoració.


Tria dels finalistes. El Consell de Ciutat, l’òrgan de participació i de consulta de caràcter global va ser qui va fer la tria final de les 18 propostes que van a votació.


Votació (del 19 d’octubre al 9 de novembre). Els mataronins poden decidir quines de les 18 propostes finalistes s’han d’incorporar al Pressupost municipal per executar durant els propers dos anys.

Els 18 projectes finalistes

 

Punts d’informació i votació

espai conecta
Espai Mataró Connecta

A més de la votació directa al web www.decidimmataro.cat s’han previst els següents dies i llocs per ampliar la informació i facilitar la votació en línia.

1. Espai Mataró Connecta

  • (plaça de la Muralla, 21)
  • Horari matí de dilluns a divendres de 9 a 14h i tarda els dimarts i dijous de 16 a 18h.
  • Dies: 28/10 matí, 31/10 matí, 2/11 matí, 3/11 matí i tarda, 4/11 matí,
  • 7 /11 matí, 8/11 matí i tarda, 9/11 matí.

2. Punts d’informació i votació al carrer

  • Horari: Matins 9 a 14 h / Tardes 15 a 20 h.
  • Ajuntament: 4/11 tarda, 9/11 tarda.
  • Pl. d’Itàlia: 2/11 matí, 5/11 matí, 8/11 tarda.
  • Carretera de Mata / c. de Josep Punsola: 4/11 matí, 7/11 matí, 9/11 tarda.
  • C. de Sant Cugat, 120: 7/11 tarda.
  • Pl. de Manuel Serra i Xifra: 9/11 matí.
  • Pl. d’Isla Cristina: 29/10 tarda, 3/11 matí, 9/11 matí.
  • Av. Jaume Recoder / Camí Ral: 31/10 matí.
  • Pl. de Granollers / Camí de la Geganta: 28/10 matí, 2/11 tarda.
  • Parc Central / Av. del Corregiment: 28/10 tarda, 9/11 tarda.
  • Rda. d’Alfons X, 112: 29/10 matí.
  • Pl. de l’Havana: 3/11 tarda, 8/11 matí.
  • Rda. de Frederic Mistral, 4: 9/11 matí.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive