L'autor local, amb el llibre
L'autor local, amb el llibre

Sílvia Ruiz

"Viure desconnectat d'Internet sense aillar-se del món és possible"

El mataroní Enric Puig presenta el llibre 'La gran adicción', on retrata com l'ús de la xarxa i els smartphones condicionen la nostra manera de viure

Seria possible viure sense Internet? O ja s’ha tornat una necessitat a la qual no podem renunciar? És el que es planteja el mataroní Enric Puig al seu llibre ‘La gran adicción. Cómo sobrevivir sin Internet y no aislarse del mundo’. L’autor, doctor en filosofia i impulsor d’Institut Internet, explica fins a quin punt l’ús de la xarxa i els ‘smartphones’ condicionen la manera de viure. “Per una banda, pretenc fer veure a la gent que hi ha problemes inherents a Internet i, per l’altra, que realment és possible desconnectar-nos i seguir vivint a la ciutat sense aïllar-nos del món", apunta.

El llibre recull 10 històries reals de gent que, farta de les noves tecnologies i els seus problemes, un dia van decidir deixar-ho tot i desconnectar

‘La gran adicción’ és un llibre format per 10 històries reals de gent que, farta de les noves tecnologies i els seus problemes, un dia van decidir deixar-ho tot i desconnectar. “Són casos radicals i de vegades simptomàtics de tot el que està passant actualment”, afirma Puig. Ell mateix va buscar aquests testimonis a través de coneguts que el van ajudar en aquesta tasca de recerca fora de la xarxa. “Tots estem acostumats a fer la recerca a través de Google i Internet però, si buscava a gent totalment desconnectada, mai els podria trobar aquí”. L’autor opta per presentar les diferents històries fent també un tractament temàtic per a cadascuna, tocant temes com la feina, les relacions sentimentals, l’addicció, els videojocs, la música o la festa. “M’interessava tocar diferents tipologies de persones i veure com s’havien pogut desconnectar”, confessa. 

Enric Puig és molt crític amb l’ús excessiu que actualment fem d’Internet i els ‘smartphones’. És per això que el mataroní utilitza aquests casos extrems per reflexionar sobre la perillositat de la qüestió i saber que és possible desconnectar. “Hi ha tota una sèrie de discursos que se’ns han normalitzat i que ens diuen que Internet és la solució a tots els nostres problemes, però no som conscients que és una eina que comporta comportaments additius i un aïllament de la realitat”, afirma. Segons Puig, el principal perill és no percebre-ho com un problema: “Ho percebem com si fos una mena de substitut de la realitat i no ho és, no ens confonguem”.

 “L’hipervincle, un dels elements fonamentals d’Internet, ens està obligant a fragmentar constantment els discursos”

Per a l’autor, les noves tecnologies tenen la capacitat de condicionar i canviar la manera de viure gairebé sense que l’usuari en sigui conscient. Un dels principals problemes que se’n deriven és l’anomenada dispersió cognitiva. “L’hipervincle, un dels elements fonamentals d’Internet, ens està obligant a fragmentar constantment els discursos”, apunta, ja que “en veure la paraula ja anem a una altra pàgina, d’allà saltem a una altra i a una altra, i al final ja no sabem què estàvem mirant al principi”. Segons Puig, “la relació de poder entre Internet i nosaltres s’ha invertit, ja no som nosaltres els que estem fent la pregunta a Internet, sinó que és ell qui ens l’ha acabat fent a nosaltres”.

L’autor reconeix que “Internet és una eina molt útil que ens pot ajudar en molts casos” però  que “hem de tenir clar que hi ha tota una sèrie de problemes i inconvenients que estan agregats a les pròpies tecnologies”. Segons ell,  “no podem malgastar formes de coneixement tradicionals i canviar-ho per Internet perquè en aquesta transformació perdem moltíssim”.

Realment ens sentiríem millor si deixéssim les pantalles?

Puig no té dubte. Hi ha tota una sèrie de beneficis indiscutibles quan algú es desenganxa de les noves tecnologies, com és el seu cas. “És una mica com el que diuen amb el tabaquisme: tres dies després de deixar de fumar ja sents millor les olors, al cap d’unes setmanes ja et canses menys...”, compara. Especialment en el cas d’Internet i les pantalles, l’autor destaca la diferent percepció física de la realitat que té un usuari ‘addicte’ a la xarxa: “El primer símptoma que descriu la gent realment enganxada és que, per exemple, perceben els colors de forma diferent”. Aspectes com la facilitat per tornar a tenir relacions amb els altres o l’augment de la concentració són altres dels beneficis.

De forma paral·lela, també hi ha alguns canvis negatius. Són aquells relacionats amb la reacció social de l’entorn de la persona. “La gent et diu ‘estàs desconnectat!’”, comenta però “al final tu els hi dius, ‘escolta truca’m, trobem-nos un dia a la setmana en un bar i comentem totes les coses en lloc de fer un ús tan exagerat de Whatsapp’”.

 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive