Francesc Masriera

Vergonya

Vergonya aliena és el que vaig sentir quan vaig veure com havien deixat de bruta la platja de Barcelona (20 tones de residus) les persones (o potser hauria de dir els bàrbars?) que hi van passar la revetlla de Sant Joan. De Mataró no en tinc dades, però no m’estranyaria que els equips de neteja (l’Ajuntament va haver de preparar un dispositiu de 12 persones) també n’haguessin hagut de treure unes quantes. Que no és possible celebrar-la (la revetlla) sense comportar-se com una colla de brètols que no tenen cap mena d’educació? Que no els hi han ensenyat res, els seus pares i les seves mares?

No fa gaire, amb motiu de les acampades que persones que s’autoproclamen “indignades” han protagonitzat a moltes ciutats de l’estat espanyol, un ciutadà manifestava, a través d’una carta al diari La Vanguardia, la seva convicció que el moviment és, en bona part, conseqüència de l’excés de protecció i la condescendència amb que molts pares i moltes mares han educat els seus fills. Advertia, a més, que en el futur encara serà pitjor perquè cada nova generació de pares i mares és més protectora i més condescendent amb els fills que no pas era la generació anterior. Hi estic d’acord i m’atreveixo a afegir que el comportament de les persones incíviques que van deixar la platja feta un fàstic és l’altra cara de la mateixa moneda. Com ho són, també, les pintades, els tags, els gràfits, els “botellones”, les “macrofestes”, el soroll al carrer a altes hores de la matinada i tantes altres modes juvenils que haurien de fer caure la cara de vergonya als que han tingut la responsabilitat d’educar als nois i a les noies que les practiquen. Què es podia esperar, però, d’unes generacions de pares i mares en què Déu n’hi do els que, sense cap mena de rubor i davant dels propis fills, llencen papers, xiclets, burilles de cigar i altres objectes a la via pública? Em pregunto si amb una més gran presència de les humanitats a l’escola i a la universitat les coses podrien haver anat d’una altra manera. I no serà, també, que l’administració ha estat excessivament protectora i condescendent? A tall d’exemple: llegeixo en una nota de premsa emesa per l’Ajuntament que “es faran actuacions especials de neteja als carrers on s’hi hagin celebrat revetlles”. No seria més raonable que els mateixos veïns es responsabilitzessin de netejar-los?

És normal que una societat que es pretén culta i civilitzada hagi de destinar part dels impostos que paga a netejar les marranades dels nens i les nenes que ella mateixa ha malcriat i consentit? És evident que no, però atès que, a hores d’ara, no queda cap més remei que fer-ho, potser seria bo que en contrapartida, i sempre que sigui possible, les autoritats publiquessin les fotografies dels responsables d’actes incívics en els mitjans de comunicació per tal que, ja que no tenen educació, sentissin com a mínim vergonya pública (si és que en queda) I millor encara si, amb la complicitat dels pares, els obliguessin a demanar, públicament, perdó.

Més valdria que en lloc de donar-los tants coneixements i tanta informació els ensenyéssim a ser persones.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive