Imatge del festival psicoètnic celebrat l'any passat al Clos Arqueològic de Torre Llauder.
Imatge del festival psicoètnic celebrat l'any passat al Clos Arqueològic de Torre Llauder.

Joan Salicrú

Unes Santes sensiblement desinflades

El no encavalcament del Cruïlla de Cultures amb la Festa Major fa retornar la festa al model clàssic instaurat el 1979

Les Santes de 2006, en comparació amb les de l'any passat, són unes Santes desinflades. L'encavalcament, el 2005, dels darrers concerts del festival de músiques del món Cruïlla de Cultures amb el primer cap de setmana de la Festa Major –quan es fan la Gegantada i l'actuació castellera– van generar la sensació de poder estar “de Santes” pràcticament durant deu dies, del 21 al 29 de juliol. Va ser, però, una il·lusió perquè ja durant aquells dies des de la Casa de la Música van advertir que la coincidència dels dos certàmens portava a equívoc: a l'hora de la veritat la majoria dels assistents no acabaven de saber si estaven veient un concert de les Santes o del Cruïlla. Una confusió que sí que interessava a la direcció política del president del Patronat Municipal de Cultura (PMC), que, d'aquesta manera, veia farcida d'una forma inesperada la Festa Major de la ciutat, però no a la Casa de la Música, que regalava “trumfos” gratuïtament a l'Ajuntament –el cap de cartell, Youssou N'Dour, sense anar més lluny, va tocar el 28 de juliol, quasi a finals de la festa. Així, a l'hora de preparar la segona edició del Cruïlla els gestors del festival van prendre la decisió d'acabar el certamen just abans de l'inici de la Festa Major o com a molt encavalcar una cosa amb l'altre un parell de dies, que és el que acabarà passant, però en cap cas incloure els actes dins el programa d'activtats de les Santes.

D'aquesta manera, les Santes del 2006 tornen pràcticament a l'esquema de Festa Major clàssica des de 1979, amb cinc dies de festa intensa del 25 al 29 més el pròleg tradicional que constitueixen les havaneres a la platja del dia 24. Abans, pràcticament, hi haurà només dos grans actes massius: la Gegantada i l'actuació castellera dels Capgrossos, ubicats sempre en el cap de setmana anterior al dia de les Santes, el 27 de juliol.

El president del PMC, Jaume Graupera, està en desacord amb aquesta tesi perquè, segons ell, l'important és que els mataronins podran gaudir de concerts del Cruïlla tant el dia 22 com el 23 més enllà que estiguin inclosos en el programa de les Santes: “Una cosa és el que la gent viu i l'altre el que està escrit en el programa”, assegura. En realitat Graupera prova de girar la truita vinculant les festes de barri, el Cruïlla i les Santes dins un mateix pack que posa la ciutat “de festa” durant tot el juny i tot el juliol, especialment a partir de Sant Joan.

Més enllà d'aquestes elucubracions, la característica més nova de l'edició de 2006 és que, a diferència del que passava fa un anys, seran els grups de Mataró i el Maresme els encarregats de nodrir musicalment la festa. Un fet que és conseqüència lògica de l'eclosió de grups locals –sobretot en l'àmbit del folk– però també de la feina de la Casa de la Música i del Col·lectiu de Músics del Maresme. Per tant ni Carlinhos Brown ni invents de fora: al pot petit –local– hi ha la bona confitura, assegura Graupera apuntant que Mataró s'està convertint en una de les ciutats musicals per excel·lència de tot Catalunya: “Tenim alguns dèficits però està clar que la política que hem anat fent a escala musical ha donat els seus fruits”. Si cal designar un cap de cartell de les Santes de 2006, encara que sigui gràcies al sector privat, aquest és El Canto del Loco, que actuarà per iniciativa de la promotora barcelonina The Project al camp de futbol del Camí del Mig el dia 28 aprofitant la marca “Santes”. De concerts de pagaments finançats des de l'erari públic, després dels “fiascos” dels darrers anys, Jaume Graupera ja va dir que no n'hi hauria –Carlinhos Brown va ser una excepció; era gratuït i a l'aire lliure.

El cartell es paga
Les Santes de 2006 sí que passaran a la història per una cosa. Després de vint-i-sis edicions demanant a un artista de la ciutat que treballés gratuïtament per produir un cartell que il·lustrés la Festa Major, enguany la Junta del Patronat Municipal de Cultura ha decidit prendre en consideració una proposta de la Comissió d'Imatge de les Santes on es demanava, per primera vegada i explícitament, que la feina dels artistes passés a ser remunerada. S'acaba així una de les grans polèmiques de la Festa Major, que va tenir en la negativa de l'artista local Mònica Vilert el 2002 a fer el cartell gratuïtament i en el plagi protagonitzat per l'argentoní Xavier Rosales l'any passat els seus episodis culminants.

Finalment, aquestes seran també les primeres Santes on es podrà sentir Mataró Ràdio, la nova emissora municipal, tot i que no es podrà seguir la festa a través d'aquest nou canal de comunicació perquè en realitat s'ha programat només una única emissió, el dia de la Crida, durant tota la tarda.

L'edició de 2006 de Les Santes té un pressupost de 500.000 euros i, a més dels tècnics de l'Ajuntament, el Patronat Municipal de Cultura, i el Patronat Municipal d'Esports, en la seva organització hi participen 250 voluntaris.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive