El grup d’irreductibles seguirà defensant, potser amb raó, que Les Santes comencen de veritat amb la Crida, el dia 25. Però des d’aquest cap de setmana la ciutat ja respirarà ambient de Festa Major. No pot ser d’una altra manera quan més d’una quarantena de gegants pugen per la Riera celebrant la Gegantada, o quan els Capgrossos omplen la plaça Santa Anna d’una munió de gent que, malgrat que els castells ja estan arrelats a la ciutat, encara es pregunta, bocabadada, com es poden fer construccions de 9 pisos. Les Santes esclaten a la ciutat, això sí, amb un impàs massa llarg entre diumenge, dia 20, després de l'actuació castellera, i les Havaneres de la nit del 24, que pot refredar l’ambient.
Enguany, la constel·lació de punts d’interès de la festa és més ampli que en edicions anteriors. No es viuran unes Santes qualssevol, ja que s’introdueixen diverses novetats, tant en actes com en qüestions tècniques. Per començar, cal subratllar la sorprenent aposta pel Circ, amb l’acte “Festa, Circ i Firaires” que del 25 al 29 de juliol omplirà d’espectacles pluridisciplinars el Parc Central fins a altes hores de la matinada. A expenses de veure com casen dos conceptes com el circ i la festa major mataronina, queda clara la voluntat d’introduir aire fresc al programa d’actes per part del flamant Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC, la nova denominació del Patronat de Cultura de tota la vida). També destaca el nou Ball dels Dracs, del dia 28 (un dia replet d’actes gairebé com cap altre) que servirà de lluïment per al Dragalió, la nova figura de la ciutat que va ser l’estrella a la festa de l’any passat. O el No n’hi ha prou, el mateix dia, que viu la seva segona edició amb la voluntat de consolidar-se com un dels actes més populars.
Les novetats tècniques tenen aquest 2008 una importància capital. El gran repte és la sonorització del Desvetllament Bellugós, que a través d’un complicat mecanisme de captació i reproducció del so en directe pretén aconseguir que no es desvirtuï l’acte, cada any més massiu i esbojarrat, i alhora millorar-ne la seguretat. Si tot funciona com cal, la música de la banda se sentirà a tota la Riera i la gent no repetirà la perillosa costum d’abraonar-se als músics. Una solució complexa i que genera alguns dubtes per un dels actes emblemàtics de la festa mataronina, que corre el perill de perdre la seva essència original. L’altra gran qüestió fa referència a la ruixada que tanca la Nit Boja. Amb la petja de la sequera encara fresca, el cabal d’aigua utilitzat es redueix ostensiblement: de 200.000 litres d’altres anys a 20.000 aquest 2008. Des de l’IMAC asseguren que, tot i aquesta disminució tan important, tothom acabarà ben xop. Tot plegat es completa amb un nou pla de seguretat mòbil, amb l’objectiu d’estar més a prop dels fets en cas d’incidències.
Altres actes clàssics també s’apunten a la moda dels canvis. El Ball de Requisits se celebra a la plaça de Santa Anna, causa de les obres que es fan a la plaça de l’Ajuntament. A més, l’Escapada a negra nit canvia de recorregut i finalitza a la plaça Honorat Vilamanyà, al cor del Parc Central. Aquest mateix espai serà la seu de la Tabalada, que enguany no serà “pujada”.
En l’aposta musical, contrasta la potència d’Amaral, que segur que rebentaran el camp de futbol de Cerdanyola, amb un Sarau que, amb Ai, ai, ai i Gertrudis, sembla una mica descafeïnat respecte a anys anteriors. El Pati de Can Marchal acollirà de nou petites perles, com el concert de Raynald Colom Quintet, una de les primeres espases del jazz català, o Tactequeté amb Amine i Hamza M’raihi. I en el teatre, dos mataronins, el carismàtic Joan Pera i la coreògrafa Maria Rovira, centraran tota l’atenció.
Consulta el programa d'actes de la Festa Major, i les activitats de les Santes Esportives
La família Robafaves, a La Passada
Comentaris