Antonio López (esquerra), al taller que va oferir a Santander
Antonio López (esquerra), al taller que va oferir a Santander

V. B.

Una setmana amb Antonio López, mestre de la pintura realista espanyola

Dos pintors mataronins conviuen amb l'artista en un curs a la Universitat Menéndez i Pelayo de Santander

Una setmana d'agost aprenent i treballant, colze a colze, amb un dels pintors realistes més reconeguts d'Espanya i Europa. Un somni de tot artista plàstic que es va fer realitat per als pintors mataronins Alberto Romero i Ana García, que van participar aquest estiu en un curs que va oferir el genial artista Antonio López, un innovador del realisme pictòric, a la Universitat Menéndez i Pelayo de Santander. Un privilegi força exclusiu, ja que Romero i García van ser sel·leccionats, junt amb una quinzena d'artistes més, entre més de 300 aspirants.

L'experiència ha estat més que fructífera per als dos mataronins, tal i com explica Alberto Romero: “Hem viscut una setmana molt interessant, perquè López és un artista molt generós”. A més, al taller també ha estat present l'esposa de López, Maria Moreno, una altra pintora d'altura que també ha compartit experiències amb els estudiants. A pesar de ser un artista consagrat, López no té secrets als seus alumnes. “No considera que hagi d'amagar res al taller –explica Romero-, no es guarda ni les seves virtuts ni tampoc les misèries”.

Romero ja havia treballat anteriorment amb López, en un taller celebrat a El Escorial, i aquesta nova experiència li ha servit per “sortir encara més reforçat”. Com López, les obres de Romero tenen en la seva majoria un caire realista, un estil que algunes corrents de l'art creuen que no té lloc en l'expressió artística contemporània. “Però treballant amb ell, et reafirma que el realisme es una forma de treball que té una vigència total en el dia d'avui i segueix sent una via de treball consistent”, apunta el Mataroní. Segons Romero, López “ha renovat el realisme, i ha suposat un gran punt d'inflexió”.

Obres eternes
Antonio López, nascut a Tomelloso (Ciudad Real), l'any 1936, destaca pels seus quadres extremadament realistes, gairebé fotogràfics, en què brilla especialment el tractament al detall de figures i objectes quotidians. Aquesta visió pictòrica el porta a desenvolupar cada un dels seus quadre durant diversos anys, o fins i tot dècades en alguna ocasió, amb l'objectiu de plasmar l'essència de tot el què representa sobre la tela. El seu objectiu, Entre els nombrosos guardons que ha rebut, hi figura el Príncep d'Astúries de les Arts, concedit l'any 1986. A més, des de 1993, és membre de la Reial Acadèmia de San Fernando. L'any 1992, va protagonitzar el documental El sol del membrillo, del cineasta Víctor Erice, que recull el peculiar mètode de treball del pintor manxec.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive