capgros.com

Una novel·la retrata el Mataró industrial del segle XIX

‘Quan cremàvem les fàbriques' és la segona novel·la del mataroní Jordi Carbonell i Roure

L’arribada del ferrocarril i del motor d’explosió van convertir Mataró en la segona ciutat comercial més important de Catalunya. Però el progrés econòmic de la revolució industrial va portar, en paral•lel, un gran neguit humà i social. Aquest és l’aspecte que ha volgut retratar Jordi Carbonell Roure en la seva nova novel·la, ‘Quan cremàvem les fàbriques’, que acaba d’editar a l’editorial Gregal.

Cirurgià de professió i llicenciat també en humanitats, Carbonell es va iniciar en el món de la literatura amb ‘El temporal de les faves’, una novel•la històrica ambientada a la ciutat de Mataró durant els segles XVII i XVIII, uns anys en què aquesta vila va esdevenir el segon nucli comercial més important de Catalunya. Ara torna a situar Mataró en el centre del relat en la seva segona novel•la.

‘Quan cremàvem les fàbriques’ s’ambienta al Mataró de mitjan segle XIX, quan a la ciutat s’acabava d’inaugurar el primer tram de ferrocarril de l’Estat espanyol i quedava ben comunicada amb el port de Barcelona i, a través d’aquest, amb els nuclis industrials més importants del moment. En aquesta novel·la breu, Carbonell descriu els impactes que va causar la industrialització en els ambients populars de la capital del Maresme.

En Jordi i el Drac, a Mataró
L’editorial Gregal també acaba de presentar una altra publicació que té Mataró com a escenari. Es tracta del conte il·lustrat titulat En Jordi i el Drac, escrit per Rosa Maria Pascual i Sellent amb dibuixos d’Antònia Molero i Cillán. En aquest conte, el protagonista convida els nens i nenes a seguir-lo per un viatge que el durà de Banyoles a Mataró passant per Olot, Vic, Granollers i Argentona. L’objectiu final és amansir un drac que posa en perill les vides dels mataronins, i especialment de la princesa Carmesina, però en cada una d’elles l’espera, a més, una petita aventura. AMb aquest conte, les autores han trobat una manera singular i atractiva d’explicar una història que recorda molt la de Sant Jordi però on no s’hi mata cap drac.




Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive