Els dies previs a la Cavalcada són molt moguts per al prop de mig miler de persones que hi participen directament i la fan possible, des del més estricte voluntariat. Entre elles, l’equip de directors artístics, encapçalats per Antoni Blanch, a qui acompanyen Carme Buscà i Marta Domingo. El dia 2 a la nit assagen amb els tres Reis d’Orient la seva arribada a l’Ajuntament, els discursos i la baixada per la Riera fins a la plaça de Santa Anna. L’endemà els toca anar als magatzems municipals on es guarden les carrosses de la Cavalcada, per assajar amb tots els figurants les diferents comparses i moviments. “És com una gran obra de teatre, però per molt que t’hi posis, això no són els Pastorets, no és un muntatge que puguis assajar de principi a fi”, explica Buscà.
Antoni Blanch és el director artístic, i compta amb el suport de Carme Buscà i Marta Domingo, tots vinculats a la Sala Cabanyes
Aquest és el sisè any que Blanch, Buscà i Domingo s’encarreguen de la direcció artística de l’esdeveniment més massiu i popular de l’any a la ciutat – amb permís del Castell de Focs de Les Santes- que fa sortir al carrer petits i grans de tots els barris. La seva aposta, basada en donar una certa coherència i sentit unitari de l’espectacle al conjunt de la Cavalcada, amb idees trencadores com ara separar els tres reis en tres blocs diferents, va ser arriscada en el seu moment. “Vam passar una mica de por, pensant que potser no agradaria”, reconeix Buscà. Però avui s’ha consolidat plenament, i en general els mataronins es mostren molt satisfets de l’evolució recent de l’acte. “Al final la crítica que més es repeteix és que falten caramels, i penso que això és bo perquè tota la resta es deu veure com a positiu”, reflexionen des de l’equip de directors.
Quelcom que Blanch, Buscà i Domingo posen sempre en valor és que la Cavalcada reuneix entitats i col·lectius de tots els punts de la ciutat, veïns i veïnes d’orígens i tradicions diverses que acaben conformant un espectacle únic. “A mi, jugar aquest paper m’ha permès descobrir la meva ciutat, com a persona del Mataró Centre he pogut conèixer els barris i les seves entitats, les seves gents”, apunta Buscà. Les desenes d’entitats que s’impliquen cada any en la Cavalcada també els han obert les portes des del primer moment. Com diu Buscà, “a tots els participants només els demanem una cosa: que hi posin bona actitud i molta il·lusió. Ningú és actor professional, però cal creure’s el paper perquè això és el que la gent acaba veient. I sempre ens ho donen”.
Comentaris