El Nadal s’ha tornat a instal·lar a la Plaça de Santa Anna. I ja fa 25 anys. Un quart de segle en el que la tradicional Fira de Pessebres i Ornaments ha viscut alguns canvis. Cap de substancial o radical, però pels firaires que hi són des de l’inici, es noten però no li treuen el caràcter propi. Com explica la Fina Podadera, una de les més veteranes, veïna de Mataró, que hi és des del primer dia, “vam començar sent molt pocs firaires, 5 o 6, i ara ja en som més de trenta”. A més de l’ampliació del nombre de parades, els canvis s’han limitat a les novetats de productes de cada any –“sempre hi ha les mateixes coses però millorant, ampliant i innovant”- i a algun trasllat d’ubicació. “Vam estar a la Riera l’any que es va fer la renovació de la Plaça”, recorda. D’aquesta manera, tots els firaires, que es veuen any rere any i Nadal rere Nadal es converteixen en una gran família però, sempre, amb variacions. “Uns venen, altres marxen i dels primers només en quedem 3 parades”.
En aquests anys, la Fira de Mataró s’ha fet un lloc diferenciat d’altres fires de Catalunya. “Santa Llúcia és molt agobiant. La de Mataró és tranquil·la, la gent pot passejar i nosaltres gaudir dels nens i parlar amb ells”, explica Pancràs Farell, de la popular parada de les corrúpies. Per al firaire, que porta uns 12 anys participant a les fires de la ciutat, Mataró ha aconseguit “una forma de fer-se seva la fira, concreta i diferent”. A més, considera que de totes les fires de Catalunya i fora de les fronteres, “Mataró és una de les que te més qualitat, de les més emblemàtiques”. Persones com la Fina i en Pancràs porten desenes d’anys a la fira. Altres, com l’Anna Rodón, només en porten 3 o 4. “Sóc de Mataró, però visc a Sant Celoni i quan vaig decidir muntar una parada, no podia faltar a la meva ciutat”, recorda.
Uns que estan a la expectativa de com anirà el seu primer Nadal a la Fira són els neulers per excel·lència de Mataró, els Graupera. Aquest any, per primera vegada, l’Ajuntament ha volgut comptar amb parades d’alimentació tradicional nadalenca. Neules, cava i tot tipus de torrons es poden trobar ara a la plaça Santa Anna. “S’ha augmentat la producció per poder vendre a la botiga i a la parada però és una incògnita total com funcionarà”, explica Imma Dorda, dependenta de Graupera a la Plaça de Santa Anna. “La veritat és que estem més visibles per a la gent de fora que no saben que som de Mataró i no coneixen la botiga de Santa Maria”, afegeix. Precisament, l’inici de la presència d’alimentació serà un d’aquells petits canvis que la Fina i en Pancràs podran glossar d’aquí a uns anys, quan allò que ha canviat amb els anys de la Fira tranquil•la i diferent de Mataró.
Comentaris