“Les DisSantes és un projecte que ens enamora”. Així ho va dir Alguer Miquel, el cantant de Txarango, enmig del seu concert d’ahir dissabte a la matinada, davant de desenes de milers de persones a la platja del Varador de Mataró. Una frase que podrien repetir tots els assistents que omplien la platja des del passeig Marítim fins gairebé pet d’ones. Les DisSantes han enamorat els mataronins, que hi assisteixen cada any en massa. Ahir la pluja va fer acte de presència, però no va poder amb la festa: ni amb la flashmob massiva del vespre ni amb els concerts de la nit, amb Txarango, Germà Negre i Mataró Rumba All Stars de protagonistes.
Puntual, a quarts de nou de la nit, començava la flashmob massiva. S’estrenava així el nou emplaçament a la platja del Varador, després de les cinc primeres edicions celebrades al Parc Central. Un lloc idoni per donar cabuda als milers de persones que es congreguen a la festa, però força desemparat en cas de mal temps. Quelcom que per desgràcia és habitual per DisSantes: que plogui. La flashmob va esquivar la pluja, i tothom va poder ballar la coreografia preparada pels usuaris de la Fundació Maresme Pro Persones amb Discapacitat en col·laboració amb la companyia de dansa In Vitro de Mataró. Els autors de la cançó ‘Jo sóc com tu’ d’enguany, Mataró Rumba All Stars, van interpretar el tema acompanyats de músics de Txarango i Germà Negre, i tothom va poder ballar-la.
Però poc després la pluja va fer acte de presència. Durant un parell d’hores no va parar de fer la guitza, amb ruixats intermitents però força forts que van fer que molta gent, que no podia trobar cap refugi a la platja, optés per marxar. Es van viure escenes tan còmiques com incòmodes amb el públic buscant aixopluc als sostres, si és que se’ls pot anomenar així, dels bars de platja, o als passos subterranis, col·lapsats per aquest motiu, que connecten amb la ciutat.
Els concerts, però, van continuar, ja que l’escenari és cobert. Van començar Suu i seguidament, passades les onze de la nit, van aparèixer a l’escenari un dels plats forts de la nit, Germà Negre. El seu cançoner festiu va animar molt el públic que omplia la platja a vessar un cop els núvols es van anar obrint una mica. Molts dels assistents, joveníssims (cap sorpresa tenint en compte el tipus de grups que es programaven) portaven la seva pròpia beguda i la platja semblava una festa de Sant Joan. Tot i així segur que les barres disposades per la Fundació Maresme van fer molts diners, els quals aniran integrament a projectes a favor de les persones amb discapacitat.
Txarango van començar amb retard, força més enllà de la mitjanit quan estaven programats. Però a ningú li va importar. El grup català més internacional és ideal per aquesta mena de concerts a la platja: Un directe compacte i festiu, que va al gra i que permet que tothom balli, al ritme de reggae, ska, sumba, sons llatins i pop. Txarango, a més, és un grup íntimament lligat a les DisSantes; hi van actuar fa quatre anys, ajudant a fer créixer la festa solidària, i han col·laborat en diverses ocasions amb la Fundació Maresme. “Aquesta festa ens ensenya que som una humanitat plural i diversa, i ens mostra que cal treballar pels altres. És una nit màgica i inigualable”, va dir el cantant Alguer Miquel.
Els temes del darrer disc de Txarango, El Cor d la Terra, es van anar alternant amb els dels seus anteriors treballs, especialment el ‘Som Riu’ de 2014 que els va convertir en una de les bandes més populars del país. Txarango van fer parada a Mataró enmig d’una gira que en el darrer any i mig els ha portat a visitar mig món. Entre altres països, Suïssa, on recentment van actuar i entre el públic hi tenien les polítiques catalanes exiliades Marta Rovira i Anna Gabriel. “A canviar-ho tot, família. Ni un pas enrere”, va bramar Miquel. I la festa va continuar. Ho va fer fins ben entrada la matinada; Mataró Rumba All Stars van prendre el relleu, i la festa va acabar amb les sessions de dj’s.
Comentaris