L’exposició ‘Posem fil a l’agulla’, que s’inaugurarà el diumenge 28 de gener (12h) al Museu d’Arenys de Mar, recorre la història de la indústria del gènere de punt d’Arenys de Mar des de finals del segle XIX fins als nostres dies. “Posem fil a l’agulla” explica la història de sis indústries arenyenques del gènere de punt i homenatja a tots els homes i dones que van treballar en aquest sector industrial durant el segle XX. Arenys de Mar fou una de les viles amb un major pes de la indústria tèxtil a la comarca del Maresme. Per què la revolució industrial es produí a Catalunya? Per què la indústria tèxtil fou tan important al Maresme? L’exposició vol respondre aquestes preguntes a partir de la història de sis empreses del gènere de punt d’Arenys de Mar. Els visitants podran conèixer què és el gènere de punt, com s’elaborava una peça de roba i les persones que treballaven en el procés de fabricació. Envoltat de mitjons, samarretes, calçotets i pijames, el visitant veurà de ben a prop els productes que es fabricaven a Arenys de Mar, molt valorats per la seva qualitat.
L’exposició inclou una reproducció fidedigna de l’interior d’una fàbrica de gènere de punt, dedica una secció a la crisi del sector i destaca l’empremta social i arquitectònica que ha deixat el gènere de punt en la fisonomia de Sinera. En paraules del comissari de l’exposició, ‘Posem fil a l’agulla’ vol ser un homenatge a tots els homes i les dones d’Arenys de Mar que es dedicaren al gènere de punt. “Bona part de la informació s’ha extret de fonts orals, i per aquest motiu el testimoni de les persones és tan important”, ha indicat Jordi Julià.
L’itinerari dedica un apartat final a Cóndor, empresa de gènere de punt especialitzada en la confecció de mitjons i que amb gairebé 120 anys d’història encara produeix els seus productes a Arenys de Mar.
Comentaris