Obligats a programar menys concerts que l’any passat perquè la conjuntura econòmica no dóna per més, des del Foment Mataroní han apostat per mantenir la qualitat de totes les propostes que integren la seva temporada de música de 2012. El cicle de concerts enguany celebra el seu desè aniversari, convertit en el gran referent per als amants de la música clàssica i simfònica de la comarca. No hi haurà cap cita especial commemorativa, perquè els pocs recursos de què disposa l’entitat no ho permeten, però si que serà un any ple de bons recitals. Així ho van defensar els responsables de Foment en la presentació de la temporada, amb el president Ramon Salicrú i el programador Antoni Vilà al capdavant.
Per motius pressupostaris, la programació tan sols abarca el primer semestre de l’any, i es divideix com és habitual entres grans cicles. El de concerts simfònics, que acull les propostes més destacades; el de concerts de cambra i joves intèrprets, amb recitals més íntims i de noves promeses de la música clàssica; i el de Sarsuela, l’únic que compta amb una oferta repartida durant tot el 2012, ja que manté un públic molt fidel. Cosa que no passa amb els altres dos cicles, tal i com lamenten els responsables de la programació, que més d’un cop s’han trobat platees massa buides en concerts que mereixien molta més assistència. L’oferta consta d’un total de 18 recitals.
Entre les propostes més destacades, hi figuren l’orquestra Càmera Musicae, amb Gerard i Jordi Claret al violí i el violoncel respectivament; la mezzosoprano Marta Infante, acompanyada per l’orquestra Barroca Vespres d’ARnadí; el tenor mataroní Josep Fadó, que estarà acompanyat per la soprano Ana Puche i la pianista Anna Creixells; o el duo de piano de Mireia Forntells i Joan Miquel Hernández, que han ofert actuacions al Palau de la Música i a l’Auditori de Barcelona. Un bon grapat de concerts que serviran per “celebrar aquesta llarga etapa portant bona música a la ciutat i a la comarca”, en paraules de Vilà.
Públic i privat
La presentació de la temporada va servir d’estrena per al nou director de l’IMAC, Josep Maria Torrent. El Foment actua des de fa anys com a programador oficial de música clàssica de la ciutat, una “concessió” que l’IMAC manté molt gustosament. “En un moment en què les entitats públiques estem mancats de recursos, hem de tenir molt en consideració el paper de la societat civil per tirar endavant projectes culturals”, va dir Torrent, que valora “de forma molt positiva” la col•laboració amb la iniciativa privada en el camp cultural. En aquest sentit, Ramon Salicrú va destacar que el més important de les entitats com el Foment no és “la seva titularitat”, sinó que la seva funció “estigui oberta a tothom”. Salicrú va defensar la voluntat del Foment de “promoure la cultura en majúscules”.
Un nou espai
Un dels aspectes més importants d’aquesta nova temporada del Foment Mataroní és l’estrena d’un nou recinte per a concerts. Es tracta de l’Espai F, situat a peu de carrer, i que fins a l’any passat s’havia emprat com a sala d’exposicions de l’IMAC. L’entitat recupera aquesta sala i la converteix en un espai multifuncional, ideal per a concerts de petit format, però també per a obres de teatre, projeccions de pel·lícules o trobades i festes d’entitats i particulars. La temporada de concerts també hi celebrarà algunes de les cites de petit format.
-
El primer concert, a càrrec de Brossa Quartet de Corda
El primer recital de la temporada del Foment arribarà de la mà de Brossa Quartet de Corda, que porta el seu nou treball, Moderns, en el marc del projecte Cultura en Gira. En aquesta ocasió, el quartet fa un petit recorregut per l'anomenat "modernisme musical" de principis del segle XX. El primer concert de la gira serà el que oferiran aquest dissabte, dia 21, a Mataró. El Brossa Quartet de Corda procura cercar la singularitat a cadascun dels seus treballs i portar als escenaris les músiques que en alguna època de la història, per ser innovadores o contràries als cànons, sovint han estat menystingudes o considerades per algun sector obres execrables, és a dir, “brossa”. D’altra banda, part del seu repertori es basa en revisions en clau actual de la interpretació i vigència d’obres reconegudes i de repertori clàssic. Però per sobre de les etiquetes musicals, el quartet pretén trobar espais comuns i diàleg entre músiques de tots els estils. En aquest concert, el Brossa Quartet de Corda fa un petit recorregut eclèctic per les diverses vessants de l’estil que dominà en la música clàssica a principis del segle XX i que fou sintetitzat sota l'etiqueta de "modernisme musical".
-
Comentaris