La Cavalcada dels Reis d’Orient arriba puntual a la seva cita aquest dissabte dia 5 de gener amb un seguit de novetats, algunes d’elles força atractives i d’altres que han generat certa controvèrsia. La implicació del col·lectiu xinès de la ciutat a la rua promet aportar-hi encara més color, així com la incorporació de nous grups musicals. Per contra, la cavalcada per primer cop deixarà de comptar amb cavalls, després de la pressió exercida per col·lectius animalistes. Més enllà d’això, l’esdeveniment, un dels més massius i populars que tenen lloc a Mataró, es presenta amb els seus ingredients característics.
Dissabte 5, a partir de les 17.30h des de la plaça de Puerto Rico
Implicació del col·lectiu xinès
Els xinesos tenen des de fa prop de dues dècades una àmplia presència a Mataró. Actualment són la segona comunitat d’origen estranger més nombrosa a la capital del Maresme. Però la seva implicació en el teixit social i cultural de la ciutat, i la seva participació en els grans esdeveniments mataronins ha estat fins ara força minsa. En els darrers dos anys s’han començat a deixar veure molt més en aquests àmbits amb propostes com la rua de l’Any Nou Xinès. I aquest 2019 fan un salt endavant implicant-se en la Cavalcada, portant-hi els seus elements tradicionals que surten a les seves celebracions. Serà un dels grans atractius de la comitiva d’enguany.
Àmplia presència musical
La música serà una de les grans protagonistes de l’acte d’aquest 2019. Cada carrossa de rei estarà acompanyada de grups de música de diferents parts del món, en aquest cas aràbiga, africana i balcànica. Enguany la carrossa del carbó incorporarà un nou grup de música, Sound de Secà. Es tracta d’un grup de percussió de Cervera creat al 2009 i format per 17 intèrprets. Se centren en ritmes afro-llatins interpretats amb instruments de percussió; l’espectacle visual, amb un vestuari d’estil steampunk i una acurada presència escènica; i la coreografia, amb moviments explosius que atreuen el públic. L’efecte de color i moviment anirà a càrrec de l’escola de Dansa Asrai de Mataró, i dels alumnes de l’Aula de Teatre de la Direcció de Cultura.
El recorregut
La Cavalcada sortirà a les 17.30 h de la plaça de Puerto Rico, i continuarà per la ronda d’Alfons X el Savi, la plaça d’Espanya, el Camí de la Geganta, la plaça de Granollers, la ronda de Leopoldo O’Donnell, la plaça de Manuel Serra i Xifra, el Camí del Mig, el carrer de Miquel Biada, la ronda Francesc Macià, el Camí Ral, la Rambla, la plaça de Santa Anna i la Riera fins a l’Ajuntament.
Els obsequis als Reis d’Orient
Quan arribin a l’Ajuntament, Ses Majestats rebran els obsequis de part dels mataronins. El Rei Melcior rebrà la clau de la ciutat que obre totes les portes i un plànol per tal de no deixar ningú sense regal. Al Rei Gaspar se li donarà unes mantes per recuperar-se del fred, unes mantes que simbolitzen la importància del passat tèxtil de la ciutat. Per acabar, el Rei Baltasar rebrà raïm per refer-se del llarg viatge i que esdevé un recordatori de l’antiga ciutat Iluro des d’on sortien les tines de vi cap a les tropes romanes.
1.500kgs de caramels
Es repartiran 1.500 kg de caramels sense gluten, per tant aptes per a celíacs, al llarg de la rua i les carrosses pròpies de Ses Majestats lliuraran caramels també sense sucre aptes per a diabètics.
Participació i voluntariat
Més de 500 persones participen de manera voluntària a la Cavalcada. També ho fan un total de 20 entitats/associacions participants a la Cavalcada: les Associacions veïnals de Cerdanyola, Cirera, Vista Alegre, Camí De La Serra, Rocafonda i Pla d’en Boet, Capgrossos de Mataró, Casa de Andalucía a Mataró, Escola de Dansa Alba Hayal, Escola de Dansa Almudena Asrai, Fundació El Maresme, ONCE, Parc de Bombers de Mataró, Sala Cabanyes, Associació Qilo de la Indstria Cultural i Comercial a Catalunya, Aula de Teatre, Agrupació Musical del Maresme, ADF Serra de Marina i Equips de suport.
Comentaris