Un home llegint el diari, una noia mirant el telèfon mòbil o un personatge gaudint del trajecte en tren. Són alguns dels vinils de gran format que es poden veure als finestrals, els murs o els ascensors de les estacions de tren que hi ha entre Mataró i Badalona. Són creacions fetes per la vintena d' alumnes de l'escola d'art Pau Gargallo de Badalona que han participat al projecte "22 minuts en tren". Els joves havien de plasmar situacions que veien durant el trajecte de la línia R1 entre Mataró i Badalona, que dura exactament 22 minuts. Els vinils estaran a les estacions fins el 26 d'abril. Els esbossos i els desplegables dels alumnes es poden veure a Can Palauet fins el 3 de maig.
"Se'ls va entregar una llibreta a cada alumne", explica la tutora del projecte "22 minuts en tren" i professora de l'Escola d'Art i Superior de Disseny Pau Gargallo de Badalona. Els joves van pujar al tren - RENFE va finançar els trajectes- i van fer esbossos i dibuixos sobre situacions que veien en els 22 minuts de trajecte que hi ha entre Mataró i Badalona. "La gent està molt immersa en el seu món quan viatja en tren", explica la Verónica Delgado, una de les estudiants que va participar al projecte i que va gastar una T-10. La Verónica va dibuixar "una senyora, un gos, una maleta, paisatges...no volia fer sempre el mateix".
En Boris Martínez, un altre dels estudiants, explica que va voler reflectir el món interior de cada passatger. "Cadascú té el seu propi viatge", indica. En Sergi Gallardo, un altre dels participants, es va fixar que la gent mirava molt el telèfon mòbil durant els viatges ferroviaris, i així ho va voler plasmar en els esbossos. Els dibuixos es van seleccionar i es van convertir després en vinils de gran format per a ser exposats en totes les estacions que hi ha entre Mataró i Badalona. "Vam escollir els esbossos més fàcils per a ser convertits en vinil", assenyala un dels participants. Els propis alumnes van supervisar com els tècnics van col·locar els vinils en els finestrals, murs o ascensors de les estacions.
D'altra banda, els joves també van crear desplegables amb idees que van sorgir dels apunts al natural captats durant els viatges. Les llibretes i els desplegables estan exposats a Can Palauet de Mataró fins el 3 de maig. L'artista maresmenc Perejaume ha participat en el projecte amb un workshop. De fet, a Can Palauet també es pot veure un vídeo d'aquest taller.
"22 minuts en tren" forma part d'"Hibridacions i contextos", projecte que va néixer durant el curs 2013-14 amb la voluntat d'articular projectes en xarxa entre els centres d'art i les escoles d'art especialitzades en disseny de Catalunya.
Alumnes de l'ESAD Pau Gargallo de Badalona amb un dels vinils del projecte '22 minuts en tren', a l'estació de Mataró
Comentaris