Imatge de Pompeu Fabra
Imatge de Pompeu Fabra

Un trimestre ple d'activitats a Mataró en record de Pompeu Fabra

Mataró se suma a la celebració de l'any dedicat a l'autor de la Gramàtica catalana amb conferències i exposicions

Pompeu Fabra, nascut ara fa 150 anys, és l'autor de la normativa ortogràfica, gramatical i lèxica del català contemporani. Aquest 2018 també es compleix els 100 anys de la publicació de la seva Gramàtica Catalana. Per aquests dos motius enguany se celebra l'Any Pompeu Fabra, i Mataró s'ha sumat a la commemoració impulsada per la Generalitat per honorar-ne la figura i l’obra. Durant aquest darrer trimestre de l'any hi ha programada una desena d'activitats, a càrrec de la xarxa de Biblioteques de Mataró, el Centre de Normalització Lingüística i la comissió ciutadana de l’Any Fabra a Mataró.

Serà durant el mes de novembre quan tindrà lloc el gruix d'activitats. El dia 21 Can Palauet acollirà la conferència a càrrec de l’escriptor Genís Sinca, guanyador del premi Josep Pla de narrativa de 2013. L'escriptor explicarà com la tasca va codificar i modernitzar la llengua i la va fer apta per als diversos estils i funcions, i també remarcarà el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya. Per la seva banda, a la plaça de Cuba el vespre del 10 de novembre serà el “Vespre Fabra. Mots i dolços dedicats al Mestre”, una lectura dramatitzada de textos sobre Pompeu Fabra maridada amb cava ofert pel Celler Castellví, i un tast de les Postres Fabra, elaborades expressament per a l’ocasió pel pastisser Claudi Uñó. Del 5 al 17 de novembre, diferents aparadors de la ciutat s’engalanaran amb paraules de Fabra.

Activitats a les biblioteques

Les Biblioteques de Mataró, al seu torn, han editat una Guia de Recursos dedicada exclusivament a Pompeu Fabra, en la qual es mostra la seva vinculació amb Mataró i des del mes de maig en col·laboració amb el Centre de Normalització Lingüística s’han fet diferents activitats com un Scrable Gegant, una mostra documental i la projecció del documental “El meu avi. Pompeu Fabra, des de la distància”, entre d’altres. A la biblioteca Pompeu Fabra es realitzaran la resta d’activitats. Del 2 al 23 de novembre es podrà visitar l’exposició “Pompeu Fabra, el científic de la llengua”, un repàs a les fites més importants del treball del filòleg: les primeres passes, els reconeixements, la publicació de les normes, els partidaris i els detractors, els criteris i la vigència de la codificació. Del 6 al 30 de novembre a la biblioteca mataronina s’instal·larà una mostra documental i un aparador cultural dedicat a Fabra.

Per altre cantó, també a la Pompeu Fabra, els dies 14 i 15 de novembres s’hi realitzaran el Superdictat, un dictat de paraules amb tres nivells de dificultat, amb premis per als tres primers classificats i obert a totes les persones majors de 18 anys. I el darrer dels actes serà una hora del conte especial “Mestre Fabra, caçador de paraules”, una història basada en la filla de Pompeu Fabra, Carola Fabra, narrada per Clara Soler.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive