Dissabte 25. Falten 30 minuts per a mitjanit. La Riera està desbordada. Queda molt poca estona perquè la Família Robafaves i la Banda surtin de l’Ajuntament i comenci el Desvetllament. Tothom està a l’expectativa, delerós perquè la Nit Boja exploti amb tota la seva força. Tothom? No! Hi ha un centenar llarg de persones que de festa en viuran ben poca i que esperen tenir la nit més tranquil•la possible, tot i que saben que això és una quimera. Són els encarregats de vetllar per la seguretat de la Nit més moguda de l’any.
En els darrers anys el nombre de participants ha crescut notablement, en especial per l'augment de visitants de fora de la ciutat. L'any 2014 unes 15.000 persones van participar al Desvetllament, unes 10.000 a l'Escapada a Nagra Nit i 16.000, tot un rècord, van arribar a la Ruixada. Enguany la nit del 25 és dissabte i s'espera que les xifres encara puguin ser més elevades. El Pla Específic Municipal de Les Santes, que s’actualitza cada any, estableix els protocols de seguretat de la Festa Major.
El Cecopal, a l’ull de l’huracà
Tota la Nit Boja es controla des del Centre de Coordinació d’Emergències Municipal (Cecopal), instal·lat a la seu de Cultura al carrer Sant Josep. La nit del 25 s'activa a les 10 del vespre i plega veles a les 6 de la matinada. 8 hores d’activitat non-stop. Des d'allà es coordina tot l’equip, integrat per més de 100 persones entre agents de la Policia Local i dels Mossos d’Esquadra, Protecció Civil, Bombers, Creu Roja, Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), i voluntaris de l'Agrupació de Defensa Forestal (ADF) i dels Equips de Suport (equips de prevenció, coordinació i primera intervenció). Des de la sala de reunions del Cecopal no hi ha visió del carrer, per tant els seus ulls són tots aquests agents distribuïts pels carrers. Durant tota la nit no paren de rebre indicacions sobre el desenvolupament de la jornada i sobre possibles incidències o punts de risc. El coordinador del Equips de Suport i un representant de totes les colles - escollit cada any rotatòriament- s’encarreguen de garantir que els actes vagin amb els timings previstos i detectar possibles incidències. Malgrat que són moments menys crítics, el Cecopal també s’activa en altres actes massius com la nit del 24 pel DisSantes i el concert de sopa de Cabra, la Tarda Guillada del 26 al vespre o el Castell de Focs del 27 a la nit.
Un ampli dispositiu mèdic
El preventiu sanitari durant la nit també és molt important. El conformen 10 infermers, dos metges, vuit conductors i una vintena de voluntaris. En els darrers anys la tipologia d'afectats ha variat molt. Fa temps la majoria d'atesos eren cremats durant el correfoc. Aquesta xifra s'ha reduït mentre que avui la majoria són intoxicacions etíliques o talls als peus amb recipients de vidre. Per tant les evacuacions a l'Hospital s'han reduït ostensiblement, ja que pel caràcter de les ferides molts dels afectats poden ser atesos en els diferents punts d'assistència establerts al centre de la ciutat (carrer Argentona, tram alt de la Riera i plaça de Sant Pere Més Alt) i un hospital de campanya al carrer Sant Josep. També per això les campanyes de prevenció se centren sobretot en promoure el consum responsable d’alcohol i en evitar els recipients de vidre. En tot cas, també hi ha ambulàncies repartides per diferents punts del casc antic per si calen evacuacions d’urgència.
Reaccionar a temps, la clau
La coordinació de la Nit Boja requereix de molts protocols i planificació, però també capacitat de reacció. L'any passat, sense anar més lluny, un veí de la plaça de l'Ajuntament va requerir d'atenció mèdica de matinada, quan a les diablesses els faltaven pocs minuts per arribar-hi. La situació podia esdevenir un caos si l’ambulància havia de passar entre totes les comparses i els milers de persones que les envoltaven. Per ordres del Cecopal l'Escapada es va mantenir més temps del compte a la Muralla dels Genovesos, frenant la baixada final per La Riera. La gràcia és que pràcticament ningú ho va notar. Poder intervenir sense haver d'alterar els actes és fonamental, tot i que no sempre és possible. En cas que alguna emergència obligui a ser més expeditiu i aturar algun dels actes o donar instruccions directes als assistents, la millor aliada és la megafonia, que ja està instal·lada a la Riera i la plaça de Santa Anna per sonoritzar el Bequetero al Desvetllament. Aquesta sonorització, a més d’evitar que la gent s’aboqui sobre la Banda per poder escoltar-la, també permet que tothom salti a l’hora, cosa que coordina molt millor el moviment massiu i evita allaus.
Evacuació en cas d’emergència
Aquest 2015 s'estrena a La Riera, plaça de Santa Anna i plaça de l'Ajuntament nova senyalització de vies d'evacuació. Es fa pensant sobretot en la gent que ve de fora de Mataró, que no coneix l'entramat del casc antic i que, en cas d'emergència, desconeix per on pot sortir. En aquesta mateixa línia, la nit del 25 es posa una tanca per barrar el pas al carrer d'en Pedró, el petit vial sense sortida de La Riera, amb potencial de convertir-se en una trampa.
-
Les claus
El Pla Específic Municipal de Les Santes estableix els protocols de seguretat de la Festa Major.
La seguretat de la Nit Boja es coordina des del Cecopal, el Centre de Coordinació d’Emergències Municipal
Hi intervenen un centenar d’agents de la Policia Local, Mossos, Protecció Civil, Bombers, Creu Roja, SEM, ADF i Equips de Suport.
La majoria d’atesos són per intoxicacions etíliques o talls als peus per recipients de vidre, però els cremats van a la baixa
-
Comentaris