La fundació Xarxa d’espectacles infantils i juvenils compleix ja 17 anys portant a escena a Mataró i Argentona muntatges teatrals destinats als mes petits. Aquest diumenge, dia 19, inicia un nou curs, amb una festa que tindrà lloc a la plaça de l’Ajuntament (en anys anteriors es feia a Santa Anna) amb la música de Tonietti Grup, i amb la primera obra de la temporada, La Via Làctia, de la companyia El Cau de l’Unicorn, Acostar el teatre als infants esdevé clau per anar consolidant públic teatral en el futur, però alhora les arts escèniques també poden convertir-se en una eina formativa molt important per a aquest públic.
És amb aquesta doble vessant que la Xarxa prepara cada any la seva programació, tal i com explica Josep Macià, coordinador de l’entitat a Mataró: “Les obres que portem guarden un element pedagògic, sempre se’n pot extreure un missatge o una conclusió”. És per aquest motiu que Macià recomana especialment que els pares acompanyin els seus fills a veure les obres. “És important que puguin comentar les escenes i el seu significat, que els pares identifiquin les dobles lectures, el missatge, i ho utilitzin per ajudar a la formació dels infants”, destaca. A més, la temporada de La Xarxa té la virtut d’oferir moltes disciplines, des del teatre de text al musical, passant per la màgia, les titelles o el circ. I se celebra al Monumental, un fet que destaca especialment Macià. “És molt important per a nosaltres que el teatre per a petits comparteixi escenari amb el dels grans, perquè d’aquesta manera se li dóna una importància similar”.
Tant a Mataró com a Argentona, la resposta de públic tradicionalment ha estat molt bona, i fins i tot va creixent. “La curva ascendent no es gaire gran, però cada cop ens ve més gent, i això demostra que el públic es refia del bon criteri de la Xarxa a l’hora de programar”, conclou Macià.
Festa d'inici
Tonietti grup inaugura la temporada de la Xarxa amb una festa a la plaça de l’Ajuntament
La Fundació La Xarxa inaugura cada any la seva temporada amb una festa popular al carrer per anunciar que comença l’espectacle. Habitualment es feia a la plaça de Santa Anna, però enguany s’han vist obligats a canviar d’ubicació i acumula tota una vida cantant cançons i explicant contes i rondalles als infants. Una xifra ho diu tot: ha ofert més de 2500 actuacions. Una d’elles, en el darrer cicle de concerts infantils que organitza Casa de la Música popular. L’enorme experiència de Tonietti a tot tipus d’escenaris garanteix que ningú pararà quiet durant la festa del seu grup.
El centre de la Via Làctea
Els habitants del planeta Argos, ubicat al centre mateix de la Via Làctea, s’alimenten amb la llet que brolla de les seves fonts i d’un gran llac. Amb ella fan formatges, iogurts i altres derivats. Però una gran sequera fa que els manantials deixin de brollar i que les reserves de llet minvin terriblement. El Consell de savis del planeta decideix enviar un explorador a través de l’univers a la recerca d’un animal mític per als habitants d’Argos: la vaca. L’encarregat de dur a terme aquesta missió tan trascendent serà en Karim, un nen diferent a la resta d’argonians: és l’unic que no compleix amb la curiosa característica dels habitants d’aquest planeta: quan més aprenen, mes petit se’ls fa el cap. En Karim i la seva gran testa viatjaran per tota la galàxia i coneixerà tot tipus de civilitzacions fins a arribar al planeta terra. Un periple que permet a la companyia El Cau de l’Unicorn oferir una història plena de valors, com l’autoestima, la tolerància, la diversitat i el dret a la diferència. Es tracta de l’obra La Via Làctia, la primera de la temporada de teatre de La Xarxa a Mataró.
Una imatge de l'obra La Via Làctia
Comentaris