A finals d'aquest mes de juny s'inicia la celebració del Ramadà, la festivitat considerada un dels cinc pilars de l'Islam. Durant un mes, els musulmans practiquen el dejuni diürn: s'abstenen de menjar, beure, fumar i mantenir relacions sexuals des de l'alba fins al crepuscle. Un mes, el novè de l'any lunar musulmà, que serveix als practicants d'aquesta religió com a període de reflexió i de recolliment. "De neteja del cos, la ment i l'esperit", explica Mofadel Jebari, vicepresident de l'associació Cultural Islàmica Annour de Mataró.
Com la de la resta del món, la comunitat musulmana resident a Mataró es prepara per a la celebració del Ramadà. I aquest any ho vol fer de la manera més oberta possible, explicant als seus conciutadans el significat de la festa i els hàbits dels seus practicants durant aquest "mes sagrat". I alhora, conscienciant als membres de la seva comunitat de la necessitat de respectar els descans veïnal durant la celebració.
L'oratori d'Annour, alhora seu de l'entitat, és un dels quatre centres de culte islàmics que hi ha a Mataró. Es troba en una nau del polígon del Pla d'en Boet, el mateix barri on se situa el de l'associació Mezjid Bilal, orientat a la comunitat subsahariana (majoritàriament gambiana i senegalesa). El més gran de Mataró se situa a Rocafonda i el gestiona l'associació Al-Ouahda. El darrer, el més petit i antic de tots, és al carrer Jaume Recoder. El d'Annour ha acollit aquesta setmana una trobada entre representants de la comunitat musulmana, l'Ajuntament i periodistes.
No és una trobada casual, malgrat que no s'expliciti directament els motius. En els darrers anys, la celebració del Ramadà ha generat incomoditat en alguns veïns, les queixes dels quals han arribat al Ple mitjançant partits com el PP o PxC. L'inici de la festivitat retrocedeix onze dies cada any. En aquesta dècada cau en ple estiu, amb més temps de llum solar que impliquen un dejuni més llarg (fins a 18 hores) i una concentració més gran d'activitat a la nit, amb anades i tornades als oratoris (als d'Annour i Al Ouahda s'hi solen reunir més de mil persones). El xivarri provocat per la presència d'alguns joves a places i carrers, vinculada a aquesta dinàmica nocturna, també ha generat algunes queixes.
Trobades informatives
Tal i com han explicat en la trobada amb els mitjans, aquestes associacions estan organitzant reunions i xerrades, tant dins de la seva pròpia comunitat com amb les entitats veïnals. En les primeres, volen conscienciar de la necessitat de respectar el descans dels veïns durant la celebració de la festa, tan al carrer com a la llar, de matí i de nit. En les trobades amb les associacions de veïns, volen transmetre la importància que la festa té per a ells aquesta festivitat, malgrat que asseguren que el Ramadà és una pràctica acceptada i entesa per pràcticament tots els ciutadans. “Les queixes són molt puntuals, no tenim cap problema”, assegura Abdellah El Harrak, de l’associació Al Ouahda.
En aquesta línia, l’Ajuntament també penjarà missatges en diferents punts de la ciutat on recorda que cal respectar el descans de tots els veïns, procurar no fer sorolls innecessaris a la via pública i evitar la concentració de moltes persones, especialment durant les hores de descans nocturn. “És important que sigui gent de la pròpia comunitat qui ho controli i demani a qui faci soroll que pari de fer-ho”, diu el primer Tinent d’Alcalde, Joaquim Fernàndez.
Consulta quines són les claus d'aquesta festivitat de la comunitat musulmana
-
Les claus
- Les entitats musulmanes organitzen trobades amb les associacions veïnals per donar-los a conèixer la festivitat i la importància que té per a ells
- També fan reunions amb la seva pròpia comunitat, per demanar-los que respectin el descans de la resta de veïns quan fan vida nocturna
- L'Ajuntament penjarà missatges en diferents punts de la ciutat per demanar que no es facin sorolls innecessaris a la via pública
Musulmans resant a l'oratori d'Al-Ouahda
Comentaris