La Setmana Santa mataronina té una història centenària, que es remunta a principis del segle XVII, i alhora un present poderós, que la fa ser un referent en el territori català i fins i tot més enllà. Mataró, seguint l’estela d’aquesta realitat, acollirà entre el 25 i el 27 de febrer el 5è Congrés de confraries, congregacions i germandats, on s’esperen més de 250 participants i un ampli programa d’activitats públiques. És en el marc d’aquest congrés, i del 25è aniversari de la Comissió de Setmana Santa, que apareix el llibre “Tingueu memòria i record. Una història de la Setmana Santa a Mataró”, de l’historiador local Xavier Alarcon. L’autor ha presentat aquest dijous el llibre a l’Ateneu de Caixa Laietana, que aquests dies precisament acull una exposició sobre la història i el present d’aquesta festivitat a la capital del Maresme.
“Són més de 300 anys d’història plens d’alts i baixos, d’aturades i represes”, ha resumit Alarcon, que en el llibre mostra l’evolució que ha viscut la festivitat religiosa a la ciutat. Els inicis se situen en l’esclat del barroc i en la força dels gremis, en el sí dels quals van néixer les confraries. La Setmana Santa va ser molt popular a Mataró fins a mitjan segle XIX, quan va començar a perdre força fruit de la pèrdua d’influència social de l’església. Durant la guerra civil, gran part del patrimoni religiós de la ciutat va ser destruït. A partir de la dècada dels 40 es comença a recuperar les processons, i poc a poc la setmana santa mataronina perd el seu caràcter auster més propi de la tradició catalana i incorpora elements propis de la Setmana Santa andalusa, amb noves confraries que s’alimenten de l’onada migratòria de l’època. La festivitat pateix un nou retrocés a la dècada dels 60, quan els rectors de les parròquies li donen l’esquena a l’entendre que les processons són una representació vulgar del fet religiós. No serà fins uns vint anys més tard que es viurà una nova represa, que és la que configura la Setmana Santa tal i com es coneix avui en dia a Mataró.
Tot plegat queda recollit en aquest llibre d’Alarcon, que es completa amb un ampli desplegament d’imatges i amb anècdotes i curiositats a l’entorn de la festivitat. “No és un llibre de missa, sinó que també recull els costums populars i el dia a dia de la gent”, ha dit l’historiador. Les dones que es barallaven per aconseguir l’aigua beneïda de Dissabte Sant per fer-ne remeis; les polèmiques amb la lentitud dels Armats o les processons massives que es van viure en acabar la Guerra del Francès són alguns d’aquests elements que fan més amè el llibre.
Ricard Navarro, responsable de l’Obra Social de Caixa Laietana, ha destacat que “Tingueu memòria i record” és “un llibre únic”, ja que no hi ha cap altre títol amb aquesta voluntat historiogràfica a l’entorn de la Setmana Santa. Tant Alarcon com els representants de la Comissió de Setmana Santa han apuntat que el volum és “un luxe” per la cura que s’ha tingut en l’edició. “Quan vam encarregar el llibre, poc ens pensàvem que arribaríem a tenir-ne un com aquest”, ha afirmat en aquest sentit Jesús Moya, president de la Comissió.
-
Comentaris