-
Els plats típics del Ramadà
Hi ha quatre menjars típics que aquests dies no faltaran a taula de cap musulmà: la harira, el msemen i la chebakia.
La harira. És una mena de puré de verdures amb farina. És, si cap, el plat més típic d'aquest mes. No hi ha casa que no en faci.
Ingredients: julivert, api, tomàquet, ceba, carn (poca, només la justa per donar gust), llegums (llenties, cigrons, mongetes...), brou, pebre negre i vermell, sal, safrà.
Preparació: S'agafen tot de verdures (ceba, pastanaga) es passen per la paella i s'hi afegeix el brou. Quan les verdures estan ben cuites s'hi afegeix el tomàquet. A part, es fa una pasta amb farina i aigua i quan es té ben lligada es va afegint a poc a poc sobre les verdures fins que quedi un puré consistent.
El msemen. És com una pasta de crep feta amb aigua, farina i sal.
Preparació: Es treballa la farina amb l'aigua fins que quedi una massa consistent i sense grumolls. Es pot coure en una paella sense oli o bé fregir-la. Es pot menjar sola o bé acompanyada de melmelada, verdures, etc.
La chebakia. És un dolç fregit molt típic.
Ingredients: mig vas de vinagre, mig vas d'aigua de roses, mig vas de mantega fosa, mig vas d'aigua, un ou, una cullerada de canyella, un plat de sèsam, una cullerada petita de llevat, farina.
Preparació: es barregen tots els ingredients fins aconseguir una massa espessa i ben lligada. Es passa la massa per un rodet i es van tallant porcions petites. S'escalfa oli i es tiren les porcions dins, es giren per banda i banda i un cop fregides es banyen amb mel i s'acaben de decorar amb sèsam.
La harcha: També és un dolç molt típic d'aquests dies.
Ingredients: un plat de sèmola fina, un plat de sèmola gruixuda, mig litre de llet, mitja cullerada de postres de sal, una cullerada sopera de sucre, dos sobres de llevat, un vas de mantega desfeta i oli.
Preparació: en un plat s'afegeix la sèmola (de totes dues classes), el llevat, la sal el sucre, la mantega i el sucre i es barreja tot. S'hi afegeix la llet i es treballa amb les mans fins aconseguir una massa molt ben lligada. Es parteix la massa en dues parts i es posa en una paella perquè es fregeixi. Quan està ben daurat es treu del foc.
Font: La Fura de Vilafranca (ACPG)
Els homes durant l'àpat.
Un grup de vint cristians participen a la festa del Ramadà
La trobada, que es fa per cinquena vegada, va començar amb el tradicional àpat de trencament del dejuni i va finalitzar amb una pregària conjunta
Un grup de vint persones de diferents parròquies de Mataró van participar divendres passat, dia 5, a la celebració del Ramadà que va tenir lloc a la mesquita de Rocafonda. La trobada, promoguda per Justícia i Pau, va començar amb el tradicional àpat de trencament del dejuni, que va consistir en plats típics com l'harira, dàtils, llet, cuscús o la chebakia. La festa va acabar amb una pregària conjunta de cristians i musulmans. És una convivència i una manera de conèixer-nos millor entre les dues cultures, comenta Dris Ahmadi, president de l'Associació Cultural Musulmana Al Ouahda, l'entitat que coorganitza la trobada interreligiosa. Dolors Fernández, de Justícia i Pau, ha valorat positivament l'experiència que serveix per fomentar el diàleg entre les dues comunitats. Durant l'àpat tenim ocasió de parlar molta estona i conèixer millor les seves costums, afirma. Fernández ha explicat que la comunitat musulmana tornarà la visita durant la campanya de Mans Unides, prevista pel mes de febrer. La celebració del Ramadà s'acaba amb una festa equivalent a la Pasqua cristiana. S'anomena la Id-alFitf (festa del
final del dejuni) i té una durada de tres dies, durant els quals les famílies i els amics s'intercanvien regals, es reuneixen per menjar i per celebrar que han pogut fer, un any més, el ramadà.
Comentaris