X. Alomà

Un grup d’alumnes d’Aules Sènior rememora els anys de la dictadura

El projecte "Fer present la memòria” recopila testimonis escrits i audiovisuals de les vivències i records dels qui van viure el franquisme

Un petit grup d'alumnes d'Aules Sènior ha participat a “Fer present la memòria”, un projecte de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) que rememora els anys de la dictadura a partir de la recopilació de testimonis escrits i audiovisuals de les vivències i records de persones que van viure el franquisme, la majoria alumnes de les aules de gent gran adscrites a l'UPF, com Aules Sènior de Mataró.

Maria Lluïsa Circuns, presidenta d'aquesta entitat, ha participat al projecte, que considera “molt positiu” i que, segons explica, “permet que les persones coneguin més coses sobre el franquisme i vegin tot el que hi havia de bo i dolent als dos bàndols”. Circuns ha ofert el seu testimoni sobre experiències quotidianes viscudes durant la dictadura, com el fet que, com a professora de l'Escola Pia de Mataró des del 1943, mai no va fer cap classe en castellà ni va tenir cap impediment per parlar als nens en català: “A classe tots els nens eren catalans i, a banda de les meves dificultats per expressar-me en castellà, no m'haguessin entès”, explica. A més, des de la seva faceta de poetessa, va arribar a guanyar un certamen de poesia organitzat pel Foment Mataroní amb un poema en català, tot i que les bases indicaven que les obres aspirants al premi havien d'estar escrites en castellà.

“Fer present la memòria”, una iniciativa del professor de Periodisme de la UPF Jordi Pericot, va néixer el setembre de 2002 amb l'objectiu de recollir i difondre les diverses vivències de totes aquelles persones que volguessin exposar els seus records i històries personals durant el 1939 i el 1975.

El conseller de Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, i la rectora de la UPF, Rosa Virós, han signat avui un conveni de col·laboració, que ascendeix a 15.300 euros, perquè els impulsors del projecte puguin finalitzar la feina de camp, redactar un llibre i iniciar la seva difusió. Saura s'ha mostrat partidari de què el Govern recolzi la revisió de la història “perquè totes les persones tenim dret a saber quina ha estat la nostra història, perquè es tracta d'un acte de justícia i perquè és impossible parlar de la identitat d'un poble sense reconèixer la seva memòria.”

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive