Fer lluir l’orgue de la basílica de Santa Maria, el més gran de Catalunya, amb tot el seu esplendor, és l’objectiu principal del Festival Internacional d’Orgue Jaume Isern. Un nou certamen promogut per l’IMAC, la basílica i el Museu Arxiu que tindrà lloc entre els dies 14 i 22 de juliol, en ple pòrtic de Santes. El festival, que compta amb la direcció artística de l’organista Raúl Prieto inclou tres recitals de concertistes de gran nivell, a més de visites guiades a l’orgue monumental i altres iniciatives. Els concerts seran gratuïts, amb pantalla gegant i una il·luminació especial de l’orgue.
El primer concert tindrà lloc aquest diumenge, dia 15, a càrrec del rus Konstantin Volostnov sota el títol ‘La música russa visita Santa Maria’. El dia 18, serà el torn de l’alemany Ulrich Whalter, que ha preparat un seguit de peces vinculades amb Mataró i Catalunya. El propi Raúl Prieto tancarà el festival amb un concert el dia 21 de juliol, el 9è que ofereix per Santes. Tots els concerts comptaran amb una xerrada didàctica prèvia i amb una recepció posterior a càrrec del propi artista. En la presentació del festival, Prieto ha destacat que un dels objectius principals és “trencar la barrera entre el públic i artista”. També es vol evitar “l’espessor”, en paraules de l’organista, que afecta els concerts de música clàssica. Per això hi haurà una il·luminació especial i la pantalla gegant a sota del mateix orgue. A més, els bancs de Santa Maria es giraran perquè el públic estigui de cara als concertistes. El repertori de les actuacions anirà més enllà de la música clàssica per abraçar altres èpoques.
A més dels propis concerts, el festival també comptarà amb visites guiades gratuïtes a l’orgue de Santa Maria, a càrrec del propi Prieto. Es podrà visitar l’instrument el dissabte 14, el diumenge 15 i el diumenge 22, en diferents torns horaris. Una activitat que permetrà conèixer els secrets de l’orgue més gran de Catalunya, que data de 1927. L’instrument compta amb més de 4500 tubs, algun d’ells de més de sis metres d’alt. Fa temps que requereix d’una restauració completa, pressupostada en 1,3 milions d’euros i que està pendent de trobar finançament privat. Durant tota la setmana, els tres mestres concertistes (Konstantin Volostnov, Ulrich Whalter i Raúl Prieto) impartiran masterclas als alumnes de l’Acadèmia internacional d’orgue que, alhora, tindran l’oportunitat d’oferir concerts de petit format, oberts al públic. El festival pren el nom de Jaume Isern, organista mataroní cec de naixement, que va ser autor d’un sistema per a la notació musical anterior al de Louis Braille.
-
Comentaris