salut 2
salut 2

Un de cada tres metges, afectats per la inestabilitat laboral

El col·legi de metges adverteix dels problemes que suposa això.

Un de cada tres metges treballa en condicions d’inestabilitat laboral, segons ha advertit el Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB). Un informe que ha presentat el 16 de juny revela que el 63,3% dels col·legiats tenen un contracte indefinit, un percentatge que es redueix al 48,5% entre els menors de 45 anys i al 13% en el cas dels metges joves quan han acabat el MIR. A més, el 30% dels contractes temporals tenen menys d’un any de durada i han advertit d’un increment de contractes per hores i per dies, sobretot entre els més joves. És per això que el CoMB ha presentat un pla de xoc en el qual formula una sèries de propostes adreçades a les administracions, les patronals i al propi sector.

Cada cop hi ha més feina amb els salaris més baixos, i això repercuteix en el servei que s’ofereix

El col·lectiu sanitari afirma que l’atur no és el principal problema que sofreixen. En canvi, segons el CoMB, el que sí s’ha vist notablement minvat és la inserció laboral dels joves a la feina, amb un descens del 14% des del 2006. A més, vuit de cada deu joves tenen un contracte temporal, la majoria inferior a sis mesos. En aquest sentit, l’especialitat de medicina familiar i comunitària és la més afectada. Segons les dades del CoMB, el 41% d’aquests treballadors disposen d’un contracte laboral únicament mensual.

També destaca el número de sanitaris que han de dur a terme més d’una feina per poder aconseguir uns ingressos que abans s’obtenien amb una. Gairebé el 26% dels metges tenen dues feines i prop d’un 11% en tenen tres o més. La pluriocupació afecta el 50,1% dels metges homes.

El 86,6% dels metges han vist reduït el seu sou amb la crisi. La reducció ha estat de més del 20% en el 27,6% dels casos. Segons les dades de l’informe, el 31% dels col·legiats en edat activa ingressen menys de 2.400 euros mensuals, mentre que el 41% dels joves especialistes que treballen en acabar el MIR tenen uns ingressos inferiors als 2.000 euros i el 15%, de menys de 1.500 euros.

El president del CoMB, Jaume Padrós, ha denunciat que “un major volum de feina i uns salaris més baixos està repercutint en una falta d’incentivació dels professionals” i en última instància “al servei que ofereixen als ciutadans”.

D’altra banda, el CoMB ha explicat que un 32% dels actors sanitaris ha hagut de reduir la formació per fer més hores de treball. Una situació que la vicepresidenta del Col·legi, Elvira Bisbe, ha lamentat perquè considera que “mantenir un nivell de formació continuada és cabdal”. A més, creu que per aquest motiu el nivell de satisfacció entre els treballadors és cada cop més baix.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive