Arnau, en el procés de pintar el cartell
Arnau, en el procés de pintar el cartell

V. B.

Un cartell popular amb la força de les Diablesses

Fotografies, programes antics de la Festa Major i un viatge a Japó, darrere de l'obra de Laia Arnau per a Les Santes 2016

"Aquesta nit no he pogut aclucar l'ull". Els nervis i un mòbil que no parava de sonar amb missatges de felicitació no han deixat descansar Laia Arnau, que malgrat tot segueix somrient. És al seu taller, a l'endemà de presentar el cartell de Les Santes 2016 que porta la seva firma. "Mira que treballes per fer exposicions i altres encàrrecs, però res es pot comparar amb aquest rebombori", assegura, mentre recupera alguns dels esbossos, muntatges fotogràfics i proves de color que formen part del procés creatiu que ha acabat desembocant en l'obra final. Un cartell on les Diablesses són les protagonistes i que s'inspira en un dibuixant manga, i que es va presentar oficialment dilluns passat a Can Gassol.

“És un cartell popular, fet perquè adolescents i joves com els meus dos fills se'l vulguin penjar a l'habitació” afirma Arnau (Mataró, 1966).  La composició del cartell recorda un programa d'actes de Les Santes de fa 70 anys, de l'any 1946, que fascina Arnau des que era petita i mirava i regirava els programes que col·leccionava el seu pare. És obra de Josep Companys, un artista gràfic que, segons ha descobert recentment Arnau fent recerca per Internet, "també va il·lustrar el 'Cara al Sol'" i altres elements propagandístics per al bàndol Nacional durant la Guerra Civil. Una època realment fosca de la qual la festa major mataronina tampoc en podia escapar. El primer de la col·lecció de programes, de 1940, també l'ha inspirada però en un sentit molt diferent: en el text del programa hi havia una descripció de les dones de l'època (la primera i més crua postguerra) “falta absoluta de nobles principis i d'ideals sans”. “No he volgut fer un cartell feminista, però la diablessa és per mi una mostra de com hem avançat des de llavors”, constata l'artista.

Per representar-la ho ha fet en una pintura a l'oli sobre fusta. "Vaig pensar en altes tècniques més ràpides, com l'acríl·líc, però no me'n sortia", explica l'artista, que finalment va optar per treballar de la manera que sempre ho ha fet: amb oli, i en base a fotografies prèvies. L'estiu passat Arnau va viatjar a Japó i allà es va trobar amb la societat i els paisatges que retraten les pel·lícules de Hayao Miyazaki, el director de pel·lícules 'anime' com La princesa Mononoke o El viatge de Chihiro, de les quals se'n declara fan. Les fotos que va fer al Japó li serveixen de base per als quadres que durà a la galeria El Quatre de Barcelona, en una exposició que inaugura el proper 4 de juliol. "Però ho porto fatal, vaig súper endarrerida!" reconeix Arnau, que abans de rebre l'encàrrec del cartell de Santes també va fer la Vella Quaresma que va penjar durant set setmanes a la plaça de la Peixateria, i que també va agradar molt. La cultura popular mataronina li ha trastocat, feliçment, tots els plans artístics. 


Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive