No és fàcil trobar en la història recent de Catalunya personatges de la trajectòria tan complexa, rica i contradictòria com la de Josep Puig i Cadafalch. L'arquitecte i polític mataroní és l'autor d'edificis tan emblemàtics del Modernisme com la Casa Amatller i la Casa de les Punxes de Barcelona, o la Casa Coll i Regàs a la seva ciutat natal. També va ser president de la Mancomunitat de Catalunya, des d'on va impulsar organismes clau com la Biblioteca de Catalunya o l'Institut d'Estudis Catalans. Malgrat ser un catalanista declarat i represaliat durament pel Franquisme, la seva figura sempre ha generat certes incomoditats, i no se l'ha reivindicat plenament fins èpoques recents, amb la col·locació del seu bust al Pati dels Tarongers i la restitució de les quatre columnes a l'avinguda Maria Cristina de Barcelona. "Un home absolutament polifacètic, representatiu de les tensions i les frustracions del segle XX: pocs com ell encarnen tan bé el desafiament de la modernitat", ha dit d'ell el conseller de Cultura, Santi Vila.
Vila ho ha afirmat aquest dimecres al Saló de Sessions de l'Ajuntament de Mataró, el sostre del qual és precisament obra de Puig i Cadafalch. Ho ha fet durant els actes de presentació de l'Any Puig i Cadafalch, que se celebrarà al 2017 amb motiu dels 150 anys del seu naixement ben a prop del consistori, a una casa del Carreró, i del centenari de la presidència de la Mancomunitat de Catalunya. Mataró, com no podia ser d'una altra manera, jugarà un paper important en el seguit d'actes que s'han organitzat amb un objectiu principal: "portar el personatge arreu, fer-lo popular de debò", com ha dit el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez.
"Volem portar el personatge arreu, fer-lo popular de debò", afirma el regidor de Cultura
La Generalitat, la Diputació i diversos Ajuntaments de municipis amb obra de l'arquitecte s'han aliat en l'organització dels actes, al costat d'una vintena d'institucions. Entre els més dsetacats hi figura un congrés de cara a l'octubre de l'any vinent que es farà a cavall de Mataró i Barcelona. El Museu d'Història de Catalunya dedicarà una exposició sobre els vessants arquitectònic, històric, artístic i polític de Puig i Cadafalch.
Actes destacats a Mataró
De tall diferent serà la mostra que li dedicarà Mataró a partir de l'octubre, centrada en com la capital del Maresme esdevé el punt de partida de la trajectòria de Puig i Cadafalch. Mataró també preveu actes de difusió ciutadana com ara conferències i activitats divulgatives, i una producció escènica, "Puig i Cadafalch, l'home inacabat". Tot plegat sota la direcció dels dos comissaris de l'Any, Mireia Freixa i EduardRiu-Barrera, amb l'objectiu de divulgar la vida i obra d'una figura que Santi Vila ha definit com "l'arquitecte de Catalunya".
Comentaris