E. Castarnado

Trunas dóna el seu últim pessebre al monestir de Montserrat

El diorama, que reprodueix l'abadia catalana, es troba exposat a la sala d'audiovisuals de Montserrat

El pessebre del carrer Sant Joan que representa Montserrat ja pertany definitivament al monestir. Segons ha explicat el propietari de l'obra, Josep Trunas, ahir diumenge dia 10 es va signar la donació: “El pessebre fa un mes que està a la sala d'audiovisuals del monestir, però no va ser fins ahir que es va fer oficial”. Dos autocars amb més d'un centenar de mataronins van acompanyar Trunas a l'entrega que va tenir lloc a Montserrat, on van ser rebuts pel Pare Abat, Josep Maria Soler: “Ens va donar les gràcies i ens va explicar que ell també havia estat pessebrista fa anys”. Al seu torn, el majordom i administrador del monestir, Pare Xavier Poch, que va oficiar una missa especial per a l'ocasió. br>
Josep Trunas, que va dedicar dos anys la reproducció d'aquest paisatge, ha valorat positivament la iniciativa: “És un orgull tenir un pessebre exposat allà, no només per mi i per l'associació, també és positiu per Mataró i per Montserrat”. Es tracta d'un diorama de vint metres quadrats que reproduex al detall el santuari català i és l'única peça del seu gènere que es pot trobar exposada a l'abadia. El guix d'escaiola, la fusta, la pintura i els vegetals són alguns dels materials amb què el pessebrista va donat forma a la seva creació: “Van ser dos anys de treball, primer hi dedicava algunes hores però ja al segon any gairebé tot el dia”. En aquest sentit, Trunas veu la donació al monestir com una possibilitat de mantenir l'obra: “D'una altra manera potser l'haguéssim hagut de desmuntar i així s'aprofita tot l'esforç dedicat”.

La tramitació del lliurament del pessebre a Montserrat ja fa uns mesos que està en marxa. En aquest sentit l'administrador del monestir, Xavier Poch, va venir a visitar l'obra abans del febrer. ”Hi havia moltes veus que volien que anés a Montserrat i finalment s'ha fet realitat”, ha explicat Trunas, destacant el lpaper de la pessebrista Joana Gaja en tot el procés.

Tota una vida de pessebres
Però aquesta no és la primera ni lúltima de les obres de Trunas sinó que tota una vida dedicada a la construcció de pessebres ha donat com a fruit peces de reconeixement. És el cas de l'obra de guix que va construir fa tres anys i que ocupa un lloc al Museu de pessebres de Sant Vicent de Montalt. “Va ser el primer pessebre de guix que vaig fer”, ha explicat.

De cara al proper Nadal, el mataroní prepara un projecte diferent: “Estic fent una masia catalana pirinenca, és un pessebre més personal, que no em lliga a reproduir res concret sinó que ho puc fer al meu gust”. L'obra, que serà de dimensions més reduïdes que la de Montserrat, permetrà a Trunas treballar amb la fusta: “M'agrada molt la fusta, perquè l'he treballat molt en el meu ofici de fuster”.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive