Les obres de rehabilitació que es porten a terme des de fa dues setmanes en l'edifici situat a la cantonada de la Riera amb el carrer Sant Josep han posat al descobert una part de la necròpoli de l'antiga ciutat romana d'Iluro, situada prop de la Via Augusta que unia Baetulo (Badalona) amb Blandae (Blanes). Els arqueòlegs municipals han trobat, en una superfície d'uns vint metres quadrats, un total sis tombes romanes que daten dels seglex IV i V d.C.
Xabier Cela, director de les excavacions, ha explicat que les tombes pertanyen a l'època més tardana de la necròpilis d'Iluro. Cinc d'aquests tombes són caixes de pedra i daten del segle V. La sisena tomba és més antiga, probablement del segle IV, i correspon al model de cupae, una estructura funerària amb cúpula que feia les funcions de panteó familiar.
A l'interior de les tombes s'hi han trobat també les restes humanes dels seus ocupants. Aquestes restes seran ara traslladades a un laboratori on seran analitzades per tal de determinar-ne el sexe i l'edat. Dins la cupae, a més, s'hi han trobat dues àmfores. Les estructures de pedra, per la seva banda, es cobriran amb una tela especial i es tornaran a cobrir. Cela descarta trobar més restes en aquest terreny.
Destí, el Museu de Mataró
El Museu del Mataró rebrà les despulles, un cop hagin sigut analitzades per un laboratori especialitzat. Tot i que les tombes no contenen objectes funeraris, l'estudi de les restes permetrà als arqueòlegs obtenir dades sobre l'evolució i la transformació de les ciutats clàssiques a finals de l'Imperi Romà.
Les sis tombes formen part de la necròpoli de l'antiga Iluro, de la que ja se'n coneixia la seva existència al segle XIX, quan es va trobar una làpida dedicada a Lucius Marcius. Precisament les obres de rehabilitació dels diferents trams de la Riera han anat posant al descobert altres zones d'aquest cementiri romà.
Comentaris