-
-

S.F.

Troben restes d’una casa romana en un estat excel·lent a Can Cruzate

Una de les troballes més curioses és la d'una gerra de vidre en perfectes condicions

Les excavacions que s’estan duent a terme a l’illa de Can Cruzate han localitzat restes d’una casa romana del segle I i II dC en un estat “excel·lent”. Quim Garcia, cap de l’àrea d’intervenció arqueològica de l’IMAC (Institut Municipal d’Acció Cultural) ha destacat “el bon estat de conservació de les diferents parts de la casa”, tenint en compte “els segles que han suportat al damunt”. Garcia ha remarcat l’excepcionalitat d’algunes troballes fetes a la ‘Domus’, com es coneix la casa benestant i unifamiliar a la que correspon l’exploració, entre les que destaca un mur de “grans blocs amb pedra petita pel mig”, una construcció “típica del nord d’àfrica i que rara vegada es pot trobar per aquí”.

Entre les altres particularitats d’aquesta Domus, que es trobava just enmig dels dos camins més importants d’Iluro ( el cardo maximus i el decumanus maximus –encarregats de creuar la ciutat d’est a oest i de nord a sud respectivament), s’ha trobat un típic mosaic romà que tampoc és gaire habitual, ja que les construccions posteriors “acostumaven a fer-se sobre aquests i els destrossaven”. En una altra part de l’habitatge, es pot veure l’abandó que va patir després del segle II dC, quan els romans “feien forats per treure l’argila per a utilitzar en construccions i ho tapaven amb rebuig”. Això ha fet que algunes de les habitacions inicials desapareguessin per aquestes fosses, en la que es troba ubicada el mur construït amb tècniques típiques d’altres indrets de l’imperi romà. Aquesta fossa data del segle V-VI dC, segons es pot desprendre dels materials arqueològics trobats. L'Impluvium és el que millor s'ha mantingut. Aquest espai de piscina manté fins a mig metre d'alçada restes de les seves parets, on es poden veure les marques de "les columnes que mantenien el porxo". S'ha pogut documentar també l'atri, on hi havia el mosaic, i diferents passadissos i estances de la Domus.


Els materials que es troben al museu per a ser rehabilitats són interessants per mantenir un bon estat, gràcies a que l’enderroc que va patir la zona “va convertir-se en un segell on tot el que hi havia a sota quedava intacte”. Les més importants són la d’una gerra de vidre “difícil de trobar sencera”, i un fragment de vas o de plat on es pot llegir la inscripció d’un nom, Petrus, i una iconografia que respon a l’inici del cristianisme. També s’han trobat una quarantena de monedes, que un cop analitzades serviran per “determinar-ne l’època”, i una curiosa agulla de cap que conté una silueta a la punta en honor a un personatge mitològic, possiblement Silè, una llàntia de metall i un braçalet de bronze. El Museu de Mataró està restaurant les peces.

El futur del projecte de Can Marfà

El president de l’IMAC, Sergi Penedès, ha explicat que quan van iniciar l’avantprojecte de Can Cruzate ja tenien previst “esperar a veure quines troballes es feien”. “Ara toca analitzar amb els tècnics com replantejar el projecte”, ha afegit. El regidor no ha volgut precisar si la idea de construir un terra de vidre per poder veure les restes de la Domus serà l’opció definitiva. Penedès ha qualificat de “molt importants” les troballes a la zona, ja que gràcies a això es pot “fer més visible de com era Iluro”. Els treballs arqueològics de la zona es van adjudicar a l’empresa ATICS amb un pressupost de 203.305 euros, i encara s’espera trobar més restes romanes a mesura que vagin avançant en els treballs de tota l’illa de Can Cruzate.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive