Control dels mossos a la llibertat de moviments per Catalunya. Foto: ACN
Control dels mossos a la llibertat de moviments per Catalunya. Foto: ACN

Totes les noves restriccions, al detall

Municipis confinats el cap de setmana, extraescolars i activitats esportives suspeses, centres comercials tancats i s'anul·len els actes culturals

El govern de la Generalitat ha anunciat aquest dijous, dia 29, noves i dures restriccions per fer front a la segona onada de Covid-19, que amenaça amb col·lapsar el sistema sanitari. De cara a limitar la mobilitat i la interacció social, l'executiu promou noves mesures que s'afegeixen al toc de queda i al tancament de bars i restaurants o centres d'estètica (que al seu torn, es mantenen). 

Les mesures entren en vigor aquesta matinada i per 15 dies

El llistat de noves limitacions que s'imposen, i que entren en vigor aquesta matinada de dijous a divendres per un mínim de 15 dies, és molt llarg. Destaquen fets com el confinament perimetral de Catalunya, així com dels municipis (en aquest cas durant el cap de setmana), el tancament de les activitats extraescolars i ajornament de competicions esportives no professionals. També es preveu el tancament dels centres comercials (les botigues menors de 800m2 podran obrir amb el 30% de l'aforament, com fins ara) i dels gimnasos i instal·lacions esportives, i que se suspenguin tots els actes culturals. Les universitats hauran de mantenir l'educació telemàtica i també s'implementarà a batxillerat i cicles formatius.

Les principals mesures

 • Confinament de Catalunya. Es restringeix l'entrada i sortida a la comunitat autònoma durant almenys 15 dies, excepte per desplaçaments justificats (es poden consultar en aquest enllaç).
 • Confinament perimetral dels municipis. Es restringeix durant el cap de setmana l'entrada i sortida de cada terme municipal, en concret de les 6h del matí de divendres fins a les 6h del dilluns, excepte per a desplaçaments justificats. També com a excepció per anar als cementirs per Tot Sants el 31 d'octubre i 1 de novembre, i en activitats esportives individuals amb municipis limítrofs. 
 • Comerços. Els centres comercials han de tancar (els locals comercials del seu interior només podran obrir si estan dedicats a productes d'alimentació, begudes, higiene, farmàcies, òptiques o centres veterinaris). Els establiments minoristes, si són comerços i serveis de primera necessitat podran romandre oberts sigui quina sigui la seva superfície. Pel que fa a la resta, si tenen una superfície de venda igual o inferior als 800m2 poden obrir amb reducció del 30% de l'aforament, i si tenen més de 800m2, han d'acotar l'espai d'obertura a un màxim d'aquesta superfície. Com fins ara, els centres d'estètica i d'altres que ofereixin un contacte personal proper romandran tancats, excepte els sanitaris i perruqueries. 
 • Extraescolars. Suspeses les activitats extraescolars que es realitzin fora de l'àmbit lectiu dins i fora del centre educatiu. També s'anulen les activitats de lleure infantil i juvenil i l'esport escolar. Es mantenen les que es fan al centre educatiu durant l'horari lectiu, sempre que es mantingui el grup bombolla.
 • Educació. Les universitats mantenen les classes telemàtiques i també es redueix l’assistència presencial dels alumnes d’estudis post-obligatoris (batxillerat, cicles formatius de grau mitjà i grau superior. Es manté la presencialitat a l'educació obligatòria.
 • Teletreball. S'obliga a limitar al màxim la mobilitat laboral de les persones, i que s'implementi el teletreball a les empreses llevat que sigui impossible. Cal establir torns d'entrada i sortida i flexibilitat horària per evitar massificacions al lloc de treball.
 • Restauració. Els restaurants i bars segueixen tancats però poden seguir prestant serveis d'entrega a domicili o recollida a l'establiment.
 • Toc de queda. Es manté tal i com s'ha implementat fins ara, de 22 a 6h, amb el reforç del confinament municipal els caps de setmana. 
 • Cultura. Suspesos els espectacles d'arts escèniques, els concerts i el cinema, tant en recintes tancats i aire lliure. Museus, sales d'exposicions i galeries d'art es mantenen oberts amb aforament del 30%, i les biblioteques es limiten al servei de préstec de documents reservats. 
 • Gimnasos i instal·lacions esportives. Queden tancats els gimnasos les instal·lacions i equipaments esportius, excepte per a la competició i l'entrenament professional. S'ajornen totes les competicions esportives a excepció de les professionals, que no podran tenir assistència de públic. 
 • Esdeveniments i cerimònies. Limitació d'aforament del 30% a casaments, cerimonies, actes religiosos i funerals. 
 • Parcs i àrees de joc. Poden romandre oberts seguint les pautes d'ús i manteniment establerts, i han de tancar a partir de les 20h.
saluut

Les noves restriccions

El vicepresident del govern en funcions, Pere Aragonès, ha destacat que la segona onada de Covid "ens obliga a prendre noves mesures i actuar amb molta més contundència per evitar el col·lapse del sistema sanitari". Segons les darreres dades, hi ha hagut més de 30.000 contagis a Catalunya durant la darrera setmana, i actualment hiha 2.387 persones ingressades, 434 a l'UCI. Aragonès ha assegurat que el govern "promou una aturada social imprescindible per fer front a la pandèmia" i també ha anunciat mesures econòmiques i socials per protegir els sectors que veuran afectada la seva activitat. 

Mesures econòmiques de compensació

Pel que fa a les ajudes econòmiques per compensar les activitats afectades per aquestes mesures, el Govern hi destinarà 306 milions d'euros addicionals.  Els diners, que provenen de l'augment del 0,2% del dèficit, inclouen una línia addicional de 50 milions d'euros per la restauració i l'estètica, que se sumen als 40 milions anunciats fa 15 dies. La cultura rebrà 17,2 milions, i també s'obrirà una línia de 20 milions per les entitats d'educació en el lleure, i una de 10 milions pels clubs esportius federats. A més, el Govern destinarà 125 milions al reforç de l'atenció social, ampliant el pressupost de la renda garantida de ciutadania i fent aportacions addicionals al Banc d'Aliments i Creu Roja.

Arxivat a:

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telèfon: 93 312 73 53
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive